خبرگزاری شبستان: جریان گولن تشکیلاتی وسیع و سازماندهیشده است که خاستگاه آن کشور ترکیه است، اما گسترهی نفوذ این جریان و برنامههایش تمام خاورمیانه و حتی کشورهای شمال خاورمیانه را در بر میگیرد. جریان گولن، جریانی ضد ایرانی و داعیهدار اسلام معتدل (سکولار)، یکی از مهرههای مهم در بازیهای سیاسی در حال اجرا در منطقه است که میتواند در تحولات کنونی و آیندهی خاورمیانه سرنوشتساز و تأثیرگذار باشد. در جریان گولن همه چیز تابع قانون «دوستی با اسرائیل و دشمنی با ایران» است. در واقع، جماعت گولن سیاستِ محوری خود را (دوستی با اسرائیل و امریکا) با کمک عاملان خود در حزب عدالت و توسعه و در قالب طرحهای این گروه پیش می برد. در موضوع سوریه نیز سیاست آنها تابع همین اصل است و قصد از فشارها بر سوریه هدف قرار دادن ایران در منطقه است. از سوی دیگر، با بهانه قراردادن قضیهی سوریه شاهد هستیم که دربارهی شیعیان و علویان از چه بیان و گفتمانی استفاده میکنند.در همین راستا، پروپاگاندای بزرگی با مرکزیت جماعت گولن در ترکیه به راه افتاد. هدف این تبلیغات افترا زدن، تحقیر کردن به شیعیان این کشور بود؛ اتهامهایی که در ذهن هم نمیگنجد،. با استفاده از تلویزیون و رسانههایی که در دست داشتند، حجم وسیعی از حملات را علیه شیعه سازماندهی کردند. فیلمهای اختصاصی این موضوع، سریالها و فیلمهای مستند مختلفی در این خصوص تولید کردند. هدف از این همه تلاش دست و پا کردن گواه و ایجاد شرایطی بود برای ناحق و باطل جلوه دادن انقلاب ایران و غیر اسلامی دانستن آن.آنان در تمام مدارس، دانشگاهها، خوابگاهها و کلاً در تمام نهادهای تحت مدیریت و نظارتشان ایران و تشیع را همچون تهدیدی جدی معرفی میکنند. حتی در اسناد رسمی ترکیه نیز افشا شده است که یکی از اهداف مهم آنان در جمهوریهای تازه استقلالیافتهی شوروی مقابله با تبلیغ اسلام شیعی ایران بوده است. چند وقت پیش نیز، مکالمات یکی از مدیران سطح بالای جمهوری آذربایجان از گولن منتشر شد؛ او در این مکالمات ضمن مهم دانستن تداوم ارتباطها با این مدیر از لزوم حمایت از او بهعنوان یک فرد ضدایرانی سخن گفته بود.
اما شخصیت محوری در این پروژه، دکتر احسان ییلماز، استاد جامعهشناسی در دانشگاه فاتح، متعلق به جنبش گولن، است. وی که در دانشگاه لندن تحصیل کرده، در کشورهای مختلف اروپائی و آسیائی تدریس نموده و به صورت مارکوپولوئی در میان مراکز علمی و فرهنگی جهانی در سفر است؛ به نحوی که هر ماه دو بار از ترکیه خارج میشود.دکتر ییلماز به عنوان یکی از شاگردان قدیمی گولن، همچنین روابط نزدیکی با پروفسور جان ل. اسپوزیتو، استاد علوم سیاسی دانشگاه جورج تاون امریکا و نامدارترین دانشنامهنگار متخصص اسلام دارد و دو کتاب مشترک با او به زبان انگلیسی منتشر کرده است.دکتر ییلماز، در کنار نویسندگان متعصبی مانند عمر یاووز، بعد از آغاز به کار دولت تدبیر و امید و بهبود جایگاه بین المللی ایران، حملات خود به ایران را شدت بخشیده و بارها دولت طیب اردوغان را به سبب نزدیکی روابط با ایران ملامت کرده است. فعالان چنبش گولن، از مدیران مدارس تا سیاست گذاران کلان در ماه های اخیر، به صورت محسوسی از گفتگوهای اتمی ایران ناخرسند هستند. چه احتمال می دهند فعالان شیعی ایران بعد از برداشته شدن تحریم ها، بتوانند نوعی شیعی گرائی مدنی را در مقیاس بین المللی تحقق بخشند.به عبارت دیگر باید گفت پروژههای شیعهستیزی/هراسی و ایرانستیزی/هراسی را باید بخشی از برنامههای بلندمدت این جنبش در نظر گرفت که از طریق فعالان علمی پرتوان این جنبش دنبال میشود.
فتح الله گولن در ارتباط با جمهوریاسلامی و مدل اسلام انقلابیشیعی بسیار کم سخن گفته است، با این وجود در سالهای اخیر این تقابلات از سوی رسانه تحت کنترل این جنبش بعد جدیتر و آشکارتری بهخود گرفته است. در سال گذشته با شدتگرفتن اعتراضات پارک «گزی» نشانههای این تقابل وجوه بارزتری به خود گرفت. اخیرا «فواد آونی» نویسنده و روزنامهنگار مشهور ترکیه در سلسلهمقالاتی که بهتازگی با نام «جماعت گولن و ایرانهراسی» منتشر کرده است، به بررسی جنبههای جدیدی از فعالیتهای جریان گولن علیه ایران پرداخته است.او بعد از اتفاقات پارک گزی مینویسد، زمانی که ترکیه در تابستان امسال با درگیریهای داخلی و تظاهراتهای حوادث پارکگزی مواجه شد، جماعت گولن تلاش کرد یک دست خارجی در این ماجرا پیدا کند و طبیعی بود که مقصود آنان از این دشمن، ایران است. میتوان برای فهم این میزان از دشمنی تنها دو دلیل را عنوان کرد که یا منبع این همه واهمه از ایران اندیشههای خاص جماعت گولن بوده و مخالفت ضمنی آنها با ایران است که میتوان آن را تداوم یک موج آگاهانه تبلیغاتی علیه ایران ارزیابی کرد؛ اما وقایع این دوره نشان داد که میتوان این عداوت را در زمینهای گستردهتر تحلیل کرد و آن رقیب پنداشتن اسلام شیعی- انقلابی ایران است. فتحالله گولن بر این باور است که امریکا و مجموعهی غرب، اکنون، به قدرتهایی جهانی بدل شدهاند و چارهای جز همکاری با آنها وجود ندارد. در اوضاع کنونی مقابله با ایران و انقلاب اسلامی اصلیترین دلیل حیات و تداوم فعالیت این جماعت است. امریکا، پس از طرح کمربند سبز در دهة 1960، طرح اسلام معتدل را در 1980 کلید زد و بعدها نیز طرح خاورمیانهی بزرگ مطرح شد که این جماعت باید در این طرحها همکاری کنند. امریکا اصلیترین وظیفه را در طرح خاورمیانهی بزرگ متوجه نهادهای غیردولتی و تشکلهای تحت حمایت خود کرده است.فؤاد آونی برای نشان دادن عمق سوء استفادههای جماعت گولن از هر اهرمی برای حمله به ایران در افکار عمومی جهان اسلام و نیز نشاندادن نوع نگاه آنان به مسئلهی ایران مینویسد: «در میان این جماعت حدیثی مشهور متداول است که از پیامبر اکرم (ص) نقل میکنند: «پیش از وقوع قیامت، کاخ سفید کسری به دست مسلمانان فتح خواهد شد.» آنان با تأویل این حدیث به وضعیت کنونی چنین عنوان میکنند که برای اینکه اسلام جهان را فتح کند، باید نخست ایران را از میان برداشت!
دکتر احسان ییلماز و آخرین کتابش که در آن آتاتورک و اردوغان را همسان دانسته است.
پی نوشت:
http://www.sharghdaily.ir/News/53155
http://www.tarjomaan.com/vdcf.cdeiw6dx1giaw.html
http://www.todayszaman.com/columnist/ihsan-yilmaz/the-us-israel-iran-kurds-akp-and-hizmet_333780.html
http://www.todayszaman.com/columnist/ihsan-yilmaz/can-turkey-bomb-american-cities_379291.html
http://fgulen.com/en/press/news/48564-todays-zaman-former-president-gul-to-pm-davutoglu-my-mind-is-also-clear-regarding-fethullah-gulen-visit
پایان پیام/
نظر شما