علیرضا صدرا، دانشیار دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که خشونت و خونریزی های جهان به ویژه منطقه، تا چه اندازه می تواند محصول و دستاورد دانش و علوم انسانی غربی که بر پایه رسیدن به خواسته های فرد، استوار است، باشد، اظهار کرد: هیچ شکی نیست که اندیشه شیرین، شیوایی به بار می آورد و اندیشه تلخ و شور، شرارت؛ اگر نگاه داروینیستی و تنازعی حاکم باشد، سیاست این نگاه در عرصه بین الملل همچون تصور گله های گرگی است که هر ملتی مانند گرگ باید به دیگری بپرد و آن را بدرد.
وی ادامه داد: طبیعی است در این نگاه تمام سیاست ها تنازعی شده و سلطه و استکبار نیز چیزی جز این نیست و ریشه این تفکر نفس انسان و غرایز سه گانه منفعت طلبی، سود طلبی و شهرت طلبی است در حالی که روح انسان تعالی طلب است.
وی با تاکید بر اینکه تفکر غرب اساسا اومانیستی است، گفت: به عبارت دیگر این تفکر بر بشر طبیعی نه انسان متعالی یعنی غرایز سه گانه استوار شده است که نظریه استدلال نوین گویای این مطلب است؛ همچنین، توماس هابز نظریه خود را بر اساس روحیه شرارت انسان می داند و او را گرگ تلقی می کند و بر اساس آن استبداد مطلقه را شکل می دهد سپس جان لاک نظریه خود را بر اساس منفعت طلبی تعریف می کند و پس از آن نظریه دولت حداکثری، منفعت حداکثری برای افراد شکل می گیرد؛ در این نگاه فلسفه دولت آن است که تامین حداکثر منفعت و لذت برای حداکثر افرادی که لذت طلب و منفعت طلب هستند را داشته باشد.
صدرا با یادآوری اینکه شالوده غرب جدید و مدرنیسم بر این اساس پایه گذاری شده و این جبهه داخلی آن است، اذعان کرد: اما جبهه داخلی غرب جدید نیز در پی سلطه و منفعت بوده و قصد دارد اعتبار و شهرت خود را به ثروت و سلطه تبدیل کند که بر آن نگاه داروینیستی و تنازعی حاکم است؛ متاسفانه غرب این نگاه هژمونی و سلطه طلبانه خود را بر تمامی روابط سیاسی حاکم کرده و در دوره جدید وارد مرحله جهان گستری (استکبار)، پس از آن جهان گیری (امپریالیسم) و بعد از آن جهان خواری (جهانی سازی) شده است.
دامن زدن بر لذت طلبی و تنازع طلبی
عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان اینکه به طور طبیعی در هر نقطه از دنیا مشکلاتی وجود دارد اما استکبار جهانی تلاش دارد جنبه های غریزی را تقویت کرده و بر منفعت طلبی و لذت طلبی و تنازع طلبی دامن زند، تاکید کرد: علوم انسانی غربی به ویژه علوم سیاسی مدرنیستی اساس و پشتوانه تفکر و اندیشه یاد شده است که شر بوده و شر و اندیشه های گرگی و شهوت طلبانه و شیطنت آمیز ایجاد می کند.
وی در ادامه بیان کرد: امروز در منطقه خاورمیانه شاهد تنازعاتی هستیم که پیش از این غرب با حمایت از صدام جنگ هشت ساله ای را علیه ایران به راه انداخت و با کمک نظامی و تسلیحاتی و مادی، جبهه باطل را تقویت کرد اما هر برنامه ای که غرب با نگاه منفعت طلبانه و سلطه طلبانه اجرا کرد، بی نتیجه ماند چرا که اساس و پایه دانشی آنها متعالی نبود.
صدرا با اشاره به اینکه امروز غرب حامی و پشتوانه ای اندیشه ای و نظامی برای گروه تکفیری داعش است، گفت: چطور غرب می تواند ملتی را تحریم کند اما این گروهک را نمی تواند تحریم کرده و به بن بست بکشاند؟! اینجاست که می توان دریافت به آشوب کشاندن منطقه توسط داعش، با اندیشه ای غلط به پیش می رود که گمان می کند می تواند سعادت نظام سلطه را تامین کند.
به گفته وی از نظر علمی تمام تحلیل های غرب دقیق بود اما چون مبانی آن متعالی نبود نتیجه ای برای آنها دربرنداشت در حقیقت غرب علم، اطلاعات، ماهواره، رسانه، ابررایانه و ... دارد اما بصیرت ندارد به دلیل آنکه پایه تفکر آن اومانیستی است و هر جا برنامه ای به پا کردند، نتیجه عکس گرفتند.
بر هم خوردن مناسبات سیاسی با ورود ایمان به میدان
این استاد دانشگاه اذعان کرد: علم غرب، فیزیک سیاسی است و علم معنوی ندارد و آنها تنها ظاهر را تحلیل می کنند و این علم غریزی، ظاهری و کمّی است در حالی که ما به علم سیاسی نیاز داریم که حقایق را بتواند تبیین و تفسیر کند، همان طور که ارتش اسراییل با آن همه تجهیزات نتوانست در برابر ارتش حزب الله پیروز شود چرا که ایمان وارد میدان شد و معادلات علمی و مناسبات سیاسی را بر هم زد.
وی ایمان را در مناسبات سیاسی موثر دانست و تاکید کرد: علم ظاهری غربی نمی تواند ایمان را درک کند لذا آن را ترک می کند اما در واقع ما به دانشی نیاز داریم که بنیاد و بود و نبود، هر سه کار را با هم انجام دهد لذا بحران هایی که غرب در دنیا و منطقه ایجاد می کند – از جریان هشت ساله جنگ علیه ایران تا آشوب و اشغال عراق و افغانستان و ... – بر اساس اتاق فکری است که اندیشه سیاسی پوزیتویسمی بر آن حاکم است.
عضو هیأت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی یادآور شد: بنابراین، علوم انسانی غربی بر بینش صحیحی استوار نیست و اساس آنها بر پایه نگاه مادی است و به همین دلیل این علوم نارسا بوده و نمی تواند تحلیل و درک درستی داشته باشد لذا هر بار که غرب در منطقه هزینه کرد، چیزی دست آنها را نگرفت و حداکثر این بود که منطقه را شلوغ کردند و البته با نگاه غلط و تنازعی و پوزیتویستی خود، تروریست ها را در این نقطه تقویت کردند که البته شر این مساله به خود آنها باز خواهد گشت.
صدرا در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین، اندیشه غلط غربی، دانش داروینیستی ایجاد کرده که نتیجه آن این بحران های خشونت آمیز در دنیا به ویژه منطقه خاورمیانه است که متاسفانه هر روز شاهد کشتار و خونریزی تازه ای در آن هستیم.
پایان پیام/
نظر شما