سبک زندگی غربی، هویت جامعه اسلامی را نشانه گرفته/ناهنجاری های اجتماعی پیامد رسوخ فرهنگ غربی

خبرگزاری شبستان: سبک زندگی غربی از صدها سال قبل هم به دنبال رسوخ در فرهنگ غنی اسلامی ایرانی ملت ایران بود که در زمان قاجار و پهلوی توانست با همراهی حکومت های وابسته به بیگانه، به فرهنگ ناب اسلامی مردم ما نفوذ کند

خبرگزاری شبستان- گلستان: "زمانه عوض شده و هیچ چیز مثل قدیما نیست"؛ شاید این جمله و مشابه آن را بارها و بارها شنیده باشیم. این جمله دقیقاً به تغییر در نوع و سبک زندگی ها بر می گردد که طی سال های اخیر دستخوش اتفاقات زیادی شده که عموماً اثرات منفی بر زندگی و روابط اجتماعی گذاشته است. سبک زندگی غربی از صدها سال قبل هم به دنبال رسوخ در فرهنگ غنی اسلامی ایرانی ملت ایران بود که در زمان قاجار و پهلوی توانست با همراهی حکومت های وابسته به بیگانه، به فرهنگ ناب اسلامی مردم ما نفوذ کند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم که دشمن تمامی گزینه هایش را امتحان کرده و نتیجه ای نگرفته بود، اتاق فکری تشکیل داد که ماحصل آن، انتقال فرهنگ مادی غربی به جامعه اسلامی ایران بود که رهبر معظم انقلاب اسلامی از آن به ناتو و شبیخون فرهنگی نام می برد و کار تا جایی پیش رفت که ایشان دغدغه های مهم خود را در خصوص سبک زندگی اسلامی ایرانی اعلام کرد و خواستار توجه ویژه مسئولان و مردم به آن شد.

 

رسوخ فرهنگ غربی در جامعه اسلامی موجب به وجود تضاد ها و تعارضات زیادی در روابط خانوادگی و اجتماعی شده که حتی سیاست و اقتصاد ما را نیز تحت شعاع قرار داده است. به طور قطع فرهنگ مادی غرب که بر پایه لذت های غریزی انسانی بنا شده، نمی تواند الگوهای مناسبی را در اختیار جامعه به ویژه نسل نوجوان و جوان قرار دهد. امروز شاهدیم که نوع زندگی های ما تغییر کرده، لباس پوشیدن، نوع رفتار، نحوه آرایش و حتی دکور منازلمان نیز با تأسی از فرهنگ غربی است، این موضوع به خوبی نشان می دهد که اتاق های فکر دشمن به دنبال گرفتن هویت اسلامی ایرانی از مسلمانان و جایگزین آن با فرهنگ برهنگی و توجه به غرایز و شهوت هاست.

 

یکی از اساتید حوزه و دانشگاه در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: خداوند در قرآن کریم، پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلم) را به عنوان اسوه و الگو معرفی کرده که اگر مسلمانان از سبک زندگی و ابعاد شخصیت وجودی پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) تاسی می کردند، دیگر شاهد این همه مشکل در جامعه اسلامی نبودیم.

 

حجت الاسلام محمدصالح منصوری افزود: وقتی دشمن می بیند نمی تواند از طریق جنگ فیزیکی بر مسلمانان غالب شود، بهترین راه ضربه زدن و آسیب رساندن به جامعه اسلامی ما را در مقوله فرهنگی می بیند.

 

وی بیان کرد: در مقابل تمامی هجمه های فرهنگی که رهبر معظم انقلاب از آن به شبیخون و تهاجم فرهنگی یاد می کند، داشتن قرارگاه فرهنگی یک ضرورت است که متأسفانه خیلی ها از کنار این مطالبه جدی رهبری و جریان متدین، بی تفاوت عبور کرده اند.

 

به گفته وی، دشمن درصدد تغییر سبک زندگی و ذائقه مردم ماست و در این مسیر هم خیلی موفق عمل کرده است. این مسئله را هم می توان در وضع حجاب و عفاف در جامعه، ظاهر و تیپ جوانان، افزایش آمارهای طلاق و جرایمی مانند تجاوز و تعرض به خوبی مشاهده کرد.

 

این استاد دانشگاه تصریح کرد: برنامه ریزی دشمن حساب شده و مدرن است، به راحتی خوی اشرافی گری را به مردم تزریق می کنند، برخی از خانواده ها حتی به نان شب هم محتاجند و یا اینکه به مردم بدهکار هستند اما چون ذائقه ها تغییر کرده، همه کار می کند تا دکور منزلش را به سبک غربی و مجلل دربیاورد.

 

وی خاطرنشان کرد: خیلی ها در بوجود آمدن این وضعیت نقش دارند که یکی از اثرگذارترین آنها رسانه ها به ویژه صداو سیمای ملی است، در تبلیغات لوازم خانگی و حتی خوراکی ها خانه های لوکس و آنچنانی را به تصویر می کشند، همین مسائل باعث می شود آرام آرام نحوه و نوع زندگی مردم دچار تغییر شود.

 

پیامدهای سوء تغییر سبک زندگی تنها منحصر به نحوه الگوی مصرف و خوردن و نحوه پوشش خلاصه نمی شود، بسیاری از صاحب نظران در حوزه مسائل اجتماعی معتقدند که ناهنجاری های اجتماعی و بخش زیادی از جرایم در کشور حاصل تغییر سبک زندگی است.

 

دراین باره یکی از کارشناسان علوم اجتماعی به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: اثرات سوء هجمه های فرهنگی را می توان در افزایش طلاق ها، بالا رفتن سن ازدواج، نحوه دوستیابی ها، مدگرایی، اشرافی گری و برخی از هنجارشکنی هایی که در جامعه رخ می دهد، دید.

 

اسماعیل خانی با تأکید بر الگوسازی و ارائه آن به نحوه صحیح به جامعه خاطرنشان کرد: در این مسیر به طور قطع نیاز به الگو خواهیم داشت که خوشبختانه به الگوهای مذهبی فراوانی در جامعه اسلامی دسترسی داریم.

 

به گفته وی، نسل جوان همواره به دنبال الگو می گردد اگر ما این فرصت را برایش فراهم نکنیم و الگوهایی که با ارزش های اسلامی و فرهنگ جامعه سنخیت دارد را معرفی نکرده و ارائه ندهیم، الگوهای نامناسب سریعاً جایگزین خواهند شد.

 

از طرفی هم سبک زندگی اسلامی برگرفته از روح و فطرت پاک انسان است که مسیر را برای سعادتمندی بشر هموار می کند. آنچه که در قالب سبک زندگی اسلامی عنوان می شود، می تواند انسان را در مسیر تکامل قرار دهد.

 

یکی از کارشناسان مذهبی هم در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: اسلام دین جامع و کاملی است و به تبع آن، سبک زندگی اسلامی نیز می تواند سعادت دنیوی و اخروی بشر را فراهم کند.

 

حجت الاسلام علی بیات افزود: نخستین گام آشنایی با مبانی ترسیم شده از سوی اسلام و در گام بعدی اجرایی کردن این اصول است، که اگر این اتفاق رخ دهد زندگی سالمی را در پیش رو خواهیم داشت.

 

وی با اشاره به عدم آگاهی برخی از افراد در تقلید صرف از فرهنگ مادی غرب، تصریح کرد: گاهی اوقات آنچه که موجب فاصله گرفتن ما از سبک زندگی اسلامی می شود، عدم آگاهی از آموزه های دینی است، هرچند ممکن است در بسیاری از مواقع نسبت به مسئله آگاهی وجود داشته باشد اما فرد نسبت به آنها بی تفاوت شود.

 

وی تأکید کرد: به طور قطع شرط رسیدن به تمدن غنی نوین اسلامی، پرهیز از تقلید سبک غربی است. هدف غرب به دام انداختن طعمه ها و گرفتار کردن آن هاست. دشمن گاهی اوقات به صورت مستقیم برای ضربه زدن وارد می شود بالعکس گاهی اوقات می بیند بهترین راه الگوسازی کاذب است و خیلی نرم عمل نمی کند که در برخی از مواقع موفق عمل کرده است.

 

این کارشناس مذهبی یادآور شد: در اتفاقی که رخ داده همه مقصر هستند، مردم و مسئولان هرکدام به نوبه خود در بوجود این وضعیت در جامعه نقش داشته و دارند، در عین حال برای حل این معضلات اساسی و دغدغه های مهم در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیاز به کار مشترک وجود دارد. هرکدام از بخش ها باید بتواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد، موضوع امربه معروف و نهی از منکر متأسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته اما ما باید آن را دوباره احیا کنیم، دولت هم باید نقش خود را در این زمینه به درستی ایفا کند تا در جبهه نرم هم بتوانیم موفقیت کسب کنیم.

 

پایان پیام/

کد خبر 471761

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha