محسن جاوري، رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان کاشان به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: پاک سازي درزها روي سقف هاي تخت و طاق و چشمه و اجراي بند کشي با اعتبار اختصاص يافته بالغ بر 200 ميليون ريال از اقدامات عمليات مرمتي اين پروژه است.
وی قدمت اثر تاريخي چهار طاقي نياسر را مربوط به اواخر دوره اشكاني و اوايل دوره ساساني دانست و افزود: ارزش تاريخي این اثر از ديدگاه بررسي شيوه هاي معماري در گذشته بسیار قابل توجه و حائز اهميت است.
به گفته وی، شيوه هاي بديع و مبتكرانه ساخت و ساز تاق بدون استفاده از قالب پيش ساخته در ساخت اين بنا در واقع نحوه تبديل پلان مربع به دايره در قسمت گنبد آن، وجود تناسب هاي هندسي متوازن و منحصر به فرد در طراحي و رعايت تناسب در اجزاي متشكله این چهارتاقی است.
رييس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري شهرستان کاشان با اشاره به نظرات مختلف در مورد کارکردهاي مختلف اين بناي تاريخي گفت: آتش گاهي مربوط به زمان اردشير ساساني بر اساس روايات داستان گونه و شاخص اندازه گيري زمان با استناد به تحقیقات رضا مرادي غياث آبادي(اختر باستان شناس) بر روي ساختار چارتاقي هاي ايران طي سال های اخير دو کارکردی است که برای آن ذکر شده است.
جاوری تصریح کرد: این اختر باستان شناس، با اعلام فرضیه کاربری چهار طاقي نياسر بهعنوان یک تقویم آفتابی یا شاخص اندازهگیری زمان معتقد است این بنا کارکردی تقویمی دارد و به گونهای ساخته شده که طلوع و غروب خورشید در آغاز و میانه هر یک از فصلهای سال از یکی از روزنههای آن دیده میشود.
وی اظهارداشت: به اعتقاد غیاث آبادی این بنا بنای چارتاقی نیاسر به مانند دیگر چارتاقیهای منفرد ایران بدون وجود بناهای دیگر در اطراف آن ساخته شده و دقت محاسبات تقویمی آن بیش از بناهای دیگر تقویمی در جهان است که گاه تا سه درجه خطا دارند.
به گفته وی، بنای تاريخي چهار طاقي نياسر در رو ز 21 آبان سال 1317 به شماره 316 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
پایان پیام/
نظر شما