خبرگزاري شبستان - سرويس قرآن و معارف: سالک مى تواند با یک ساعت توسل به همراه خوش زبانى به سعادتى برسد که با عبادت یک سال نتوان به آن رسید . بنابراین فرصت را غنیمت شمار و بعد از عرض سلام و درود و ثنا و بزرگداشت آنان به درگاه آنان عرض کن : "مولایم ! در این شب تو حامى امت و نگهبان آنانى . تویى برترین مخلوقات . پذیرایى از میهمان را دوست داشته و از جانب خداى بزرگ مأمور به پناه دادنى . بنده تو، میهمان خدا و میهمان تو و پناه جوى از خدا و تو است ، بنده ات را پناه ده و حمایتش نما .و پذیرایى خود را در این شب ، وارد نمودن من در قصد و اراده و حزب خود، و در دعا و حمایت و شفاعت و ولایت و شیعیا نت قرار ده . و به درگاه خدا تضرع نموده تا با عفو عالى و پذیرش و خشنودیش با من رفتار نماید، و نگاه رحمتى به من نماید که بعد از آن خشمى نبوده و مرا به شیعیان مقرب و دوستان سابق شما ملحق نماید، زیرا شفاعت تو را به خاطر مقام ارجمندى که نزد او دارى رد نمى کند . پس به حق این مقامى که خداوند به تو عنایت فرموده است از تو مى خواهم مولایم ! آنچه از تو خواستم به من ارزانى داشته و به مقدار کرامتت بیش از آن عنایت کنى. آقایم ! به حقارت، خوارى و بدحالی ام نگاه نکن چون کریمان در پذیرایى از میهمان هیچ کدام از عطایاى خود را بزرگ ندیده ، و کرامت و عطایاى خود را با میهمان و درخواست کننده ، اندازه گیرى نمى کنند، زیرا عطا اندازه عطا کننده و پذیرایى به اندازه میهماندار است .
عارف بالله، آيت الله حاج ميرزا جواد آقا ملكي تبريزي، یکی از مهم ترین شروط دست یابی به معرفت به ویژه در اعمال ماه مبارک رمضان را توسل به ائمه اطهار علیهم السلام می دانند. آنچه در ادامه می آید برگرفته از کتاب "المراقبات" این عالم بزرگوار است.
سرورانم ! شمایید که به کریمان ، آداب کرامت و به بخشندگان خوى سخاوت و بلندنظرى آموختید. اگر بخشش ذکر شود، شما اول و آخر آن و اصل و فرع و پایان آن و اگر کرم گفته شود، شما معدن و جایگاه آن مى باشید، خواهنده از شما، رد نمى شود و آرزومند از شما ناامید نمى گردد.
سرورانم ! شما فرمودید: نیکى مانند باران به نیکوکار و بدکار مى رسد . پس مرا از ابرهاى رأفت خود محروم نفرمایید؛ باران رحمت شما بر من نیز ببارد که من گرسنه جود و تشنه کرم شما هستم . راضى نشوید که میهمان شما شب را در خانه شما گرسنه و تشنه بخوابد. شما، آقایم ! اگر مرا از پذیرایى خود محروم نمایى شب را در حمایت شما، گرسنه خوابیده و به هلاکت مى رسم. تو هرگز با میهما ن خود چنین رفتار نمى نمایى ، هرگز. خلاصه این که باید کاملا حواسش را جمع کند تا در خواستن ترحم و شفاعت و بریدن از غیر آنان به خوبى خوش زبانى نموده و با کمال جدیت در به دست آوردن عطوفت و خشنودى آنان با تلاش کم به فضل زیادى برسد و آنگاه در هر روز و شب و در صبح و مغرب ، به وسیله سلام دادن و درخواست رحمت آنان با گوشه اى از آنچه در اینجا ذکر کردیم این توسل را با نگهبانش محکم نماید.
سالک در دعاها باید صادق باشد
موضوع مهم دیگر انجام متناسب نوافل و مستحبات است. آنگاه سزاوار است سالک حال خود را بررسى و نشاط و کسالت ، کار و فراغت و نیرو و ضعف خود را نسبت به نوافل و مستحبات سنجیده و بعد از مراعات حال خود، به ترتیب بهترین ها را انتخاب نماید. در روایات زیادى آمده است که نوافل در این ماه بیش از هزار رکعت است. اگر ببیند انجام این عمل براى او بهتر است ، باید آنها را انجام دهد و نباید دعاهایى را که در آن وارد شده است ترك کند، زیرا مضامین عالی اى در آن وجود دارد که بعضى از آنها در سایر ادعیه نیست . و باید در آن دعاها صادق و با حضور قلب باشد، تا خواندنش ، مناجات با برآورنده حاجات باشد نه صرف تلفظ الفاظ . در این حال اگر به حقیقت آنچه مى گوید، رسیده و حال و مقام او متصف به مضامین آن شود که خوشا به حال او، زیرا پایانى سعادتمندانه در انتظار اوست . مثلا حالى پیدا کند که با خود بگوید : واى بر من ! و در این هنگام به یاد آورد که آنقدر گناه کرده است که اگر زمین بفهمد، او را بلعیده و اگر کوهها بفهمند، بر او فرو مى ریزند و اگر دریاها به فهمند او را غرق مى کنند. - چنانچه همین مطالب در بعضى از دعاها آمده است - . و گمان مى کنم اگر چنین حالى به ابلیس هم دست بدهد، او را نجات خواهد داد، چه رسد به مسلمان یا مؤمنى، به خصوص اگر ترس و اضطراب او از خشم مولایش بیش از اضطراب او از آتش جهنم باشد .
چنانچه همین مطلب در این دعا آمده است و این حال بالایى است که در هیچ قلبى یافت نمى گردد، مگر این که پروردگارش از او راضى خواهد بود . مضامین این دعا، حالات و صفاتى را به وجود مى آورند که نفس و قلب را زنده و از مهلکه ها نجات مى دهند و آنها را به حالات عالى و درجات بلندى مى رسانند.
به صرف کسالت اعمال را ترک نکنید
مطلبى که لازم به توضیح است این که : کسى که مى خواهد عمل کند اگر گاهى ببیند کسل است و نشاطى براى عمل ندارد، باید مواظب حالش باشد و ببیند اگر در این حال مشغول عمل شود - گرچه عمل صورى - نشاط مى یابد باید مشغول عمل شده و آن را ترك نکند تا شیطان بر او مسلط نشود، زیرا انسان اگر به صرف کسالت عمل را ترك کند اعمال را بطور کلى ترك خواهد نمود . باید حال خود را بررسى کند و ببیند اگر عملى را ترك کند، اشتیاق او به آن در آینده بیشتر خواهد شد در اینجا باید عمل را ترك نموده ، و خود را به عملى که همراه با کسالت است عادت ندهد ولى اگر ببیند که ترك این عمل، باعث انجام ندادن عمل دیگرى نیز خواهد شد، باید آن عمل را انجام دهد و خیلى اوقات اتفاق مى افتد که سالک در عملى، دلتنگ و کسل مى گردد، ولى در اثناى عمل بیش از حد تصور نشاط مى یابد. این نکته را نیز باید در نظر داشت که کسالت براى انسان از عسل شیرینتر است و به همین جهت گاهى واقعیت را آن گونه که هست ، نمى بیند، بنابراین باید مواظب باشد که در بررسى خود براى یافتن ترجیح ترك عملى اشتباه نکند.
اولویت را به دعاهایی بدهید که نشاط ایجاد می کنند
از کارهاى مهم در ماه رمضان، قرائت قرآن ، دعا و ذکر است که باید از هر کدام مقدار معینى انتخاب و در هر روز انجام شود . در این انتخاب اولویت با مواردى است که باعث افزایش نشاط انسان براى عبادت گردیده و در قلب او فکر و نورى به وجود مى آورد . البته منظور این نیست که نباید غیر این موارد را اصلا انجام دهد؛ بلکه باید این اعمال را بیشتر انجام دهد. دعاهایى را که براى شب اول انتخاب مى کند، باید مشتمل بر دعایى باشد که بعد از نمازها وارد شده و با "یا على یا عظیم" شروع مى شود و دعاى افتتاح آمده است. دعایى که با عبارت "اللهم انى اسئلک من بهائک بابهاه" شروع مى شود نیز باید یکى از دعاهایى باشد که در سحر مى خواند . دعاى ابى حمزه را هم باید به اندازه اى که حال دارد، در تمام شبها یا یک شب در میان بخواند . باید هر روز یکى از دعاهاى روزها را خوانده و براى توفیق در شب قدر و شب عید فطر زیاد دعا نماید و نباید در روزهاى جمعه نمازى را که روایت شده است ترك کند. از مهمترین دعاها در شب و روز، دعاست براى ولى امر، خلیفه خداوند، باقیمانده از جانب خداوند بر روى زمین و حجت او بر مردمان و امام زمان - روح ما و تمامى جهانیان فدایش باد - و باید در دعاى خود بگوید : "اللهم ارنا فیه و .../ خدایا به ما بنمایان در او و اهل بیتش و پیروان و عامه و خاصه اش ، آنچه را که آرزو دارد و در دشمنانش آنچه را که از آن پرهیز مى کنند و بر ما با به دست آوردن فرمانبردارى و خشنودیش منت گذار، ما را به شیعیان مقرب و دوستان قدیمش ملحق ساز و بر او و پدران پاکش درودى کامل فرست . اى مهربانترین مهربانان" و باید براى پدر و مادر و معلمین و برادران دینى و نزدیکان و همسایگان و هر کسى که به گردن او حقى دارد و تمام مؤمنین دعا و استغفار نموده و آنان را در دعاهایى که براى خود مى نماید، شریک کند.
پايان پيام /
نظر شما