حجت الاسلام و المسلمین عباس ابراهیمی معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به سالروز تأسیس مسجد جمکران (۱۷ رمضان) و با بیان این که نقش و جایگاه مسجد در آموزههای دینی ما یک نقش کلیدی و محوری است، عنوان کرد: بر اساس آنچه که مستندات تاریخی ما نشان میدهد، همیشه مساجد از تأثیرگذارترین کانونها در حوزههای مختلف بودند.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران اظهار داشت: در صدر اسلام، نقطه ثقل و آغاز همه امور مسلمانان از جمله مسائل عبادی، معنوی، اجتماعی و سیاسی و تمام برنامههایی که قرار بود در جامعه و امت اسلامی صورت بگیرد، در مسجد بوده است و میتوان گفت که مسجد نهادی است که در ابعاد اجتماعی، عبادی، سیاسی و حتی اقتصادی جایگاه محوری دارد.
ویژگیهای بارز مسجد مردمی بودن است/تأکید امام زمان (عج) به مردمی بودن مسجد
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی افزود: در صدر اسلام، زمانی که قرار بود یک حرکت و وفاق عمومی در میان مردم شکل بگیرد، از طریق گفتن اذان در مسجد، اطلاع رسانی عمومی میشد و مردم در مسجد جمع میشدند.
وی، مردمی بودن مسجد را یکی از ویژگیهای بارز مساجد برشمرد و گفت: اگر به تاریخ تأسیس اولین مسجد تا کنون توجه کنیم، میبینیم که مساجدی پویایی، تحرک و نشاط لازم را داشتند که مردم در تأسیس آن و یا در فعالیتهای مسجد نقش مهمی داشتند.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران ادامه داد: ما این قصه را حتی در مسجدالحرام به عنوان اولین خانه ای که برای عبادت و بندگی خدا در زمین بنا نهاده میشود، میبینیم، حضرت آدم (ع) اولین بناکننده مسجد بوده است و اولین اجتماع مردمی نیز حول مسجد شکل گرفته است.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی یادآور شد: حضرت هاجر و حضرت اسماعیل (ع) در کنار خانه خدا اقامت میکنند و این اقامت موجب آمد و شد مردم در این مکان میشود و بعد از 20 سال این بنا تجدید میشود و میبینیم که شاه بیت اصلی ویژگی خانه خدا نیز حضور جدی مردم در آنجاست.
وی گفت: تمام حرکتهای بزرگ زمانی شکل میگیرد که پشتوانه مردمی داشته باشند و حتی رسالت بزرگ انبیا و اولیای الهی با حضور مردم ادامه و استمرار داشته است، امام زمان (ع) میفرماید: «به مردم بگویید که به این مکان (مسجد مقدس جمکران) رغبت کنند» و این سخن حضرت نشان میدهد که آن حضرت به مردمی بودن مسجد تأکید دارند و این حوزه باید حفظ شود.
مسجد در حوزه تمدنی دنیای امروز نقش جدیتری دارد
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران تصریح کرد: مسجد نهادی است که علاوه بر مردمی بودن میتواند در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و عبادی تأثیرگذار باشد که این دو ویژگی را در مسجد مقدس جمکران میبینیم.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی با بیان این که مسجد در حوزه تمدنی دنیای امروز نقش جدیتری دارد، عنوان کرد: مسجد در حوزه بیداری اسلامی و مقاومت اسلامی، مهم ترین کانون تأثیرگذار است و نهادی است که حرکتهای مردمی در آن شکل میگیرد.
مساجد نقش مهمی در مهدیباوری و مهدییاوری دارند
وی با بیان این که مساجد نقش مهمی در مهدیباوری و مهدییاوری دارند، اظهار داشت: اگر اعتقاد ما این است که مسجد، یک نهاد تأثیرگذار است و تمام تحولات اجتماعی، سیاسی، اقتصادی باید در مسجد شکل بگیرد، این مسجد زمانی حیات دارد که بر پایه اعتقاد ناب بنا نهاده شده باشد.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران تأکید کرد: ما زمانی شاهد زنده بودن و تقویت دو محور مردمی بودن و تأثیرگذاری مسجد در امور زندگی هستیم که مبانی عقیدتی و معرفتی افرادی که در مسجد حضور دارند را تقویت کنیم.
معرفتافزایی رسالت اصلی ما در مساجد/اعتقاد به منجی نقطه ثقل مشترک ادیان در دنیای امروز
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی با بیان این که عقیده و باور محور شکل گیری اعمال و رفتار انسانهاست، گفت: رسالت اصلی ما در مساجد، معرفتافزایی است، به طوری که مسئولین مساجد باید برای حفظ و تقویت باورهای ناب تلاش کنند و یکی از معارف ناب نیز مهدیباوری است.
وی با اشاره به این که ناب ترین اعتقادات، عقیده به منجی و مهدیباوری است، اضافه کرد: اعتقاد به منجی در تمام مذاهب اسلامی و غیراسلامی وجود دارد و محوری است که میتواند همه انسانها را ذیل خود جمع کند، اعتقاد به منجی وجه اشتراکی است که با ایدهها و افکار همه ادیان آسمانی قابل جمع است و مساجد باید در راستای منجی باوری و مهدیباوری حرکت کند.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران تصریح کرد: اعتقاد به منجی، نقطه ثقل مشترک ادیان مختلف در دنیای امروز است و ما میتوانیم بر اساس آن، فعالیتها و برنامههای مساجد را دنبال کنیم تا همه فکرها و عقیدهها ذیل این پرچم جمع شوند، منتهی اگر ما بتوانیم زیباییهای معارف اهل بیت (ع) را به دنیا انتقال دهیم، مهدیباوری و منجیباوری در دنیای امروز به همان سمت و سویی حرکت میکند که در آموزههای معارف اهل بیت (ع) وجود دارد.
مسجد پایگاهی برای تقویت باورها و ایجاد معرفت در حوزه عبودیت و بندگی خداست
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی عنوان کرد: اگر مطالعه ای در سیر تأسیس مسجد داشته باشیم، مسجد پایگاهی برای تقویت باورها و ایجاد معرفت در حوزه عبودیت و بندگی خداست، چنانچه در نماز مسجد مقدس جمکران، ذکر «إیّاک نعبد و إیّاک نستعین» صد بار تکرار میشود که نوعی تعمیق باور و اعتقاد به خداست.
وی اظهار داشت: باور به دین، باور به قرآن کریم، باور به نبوت و امامت ائمه اطهار (ع) و در نهایت باور به معنویت در راستای باور و اعتقاد به خدا شکل میگیرد.
مسجد مقدس جمکران اصلیترین کانون مهدوی در کشور
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران تصریح کرد: مسجد مقدس جمکران به عنوان اصلی ترین کانون مهدوی در کشور، سالانه میزبان بیش از 17 میلیون زائر است و خدمترسانی فرهنگی به این جمعیت عظیم و گسترده نیازمند شبکهسازی در کشور و حتی در جهان است.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی تأکید کرد: مساجد بهترین و تأثیرگذارترین مکان برای ایجاد شبکه بزرگ مهدوی در کشور و جهان اسلام هستند، مساجد جهان اسلام با ایجاد شبکه ارتباطی گسترده میتوانند با همدلی، هم افزایی و رصد نیاز مخاطبان در سطوح مختلف در ایجاد و تقویت مهدیباوری نقش مهمی ایفا کنند.
تقویت حوزه مهدیباوری در مساجد نیازمند بهرهگیری از ابزارهای نوین است
وی بیان داشت: اگر بخواهیم حوزه مهدیباوری را در مساجد تقویت کنیم، نباید از ابزارهای نوین و از رصد نیاز، سلیقهها و علاقمندی مخاطبان غفلت کنیم و باید تلاش کنیم موانع مهدیباوری در دنیای امروز را رفع کنیم.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران افزود: ما باید آسیبهایی که باعث میشود تا مهدیباوری حقیقی در جامعه شکل نگیرد را شناسایی کنیم و با بهرهمندی از ظرفیت حوزههای علمیه و مراکز فرهنگی و استفاده از شبکهها و نهادهای اجتماعی مهدیباوری را در جامعه نهادینه کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی تصریح کرد: به هر میزان که ما در حوزه مهدیباوری درست عمل کنیم، به همان میزان در مهدییاوری موفق خواهیم بود.
وی با بیان این که انسانها بر اساس عقیده و باور خود عمل میکنند، ادامه داد: اگر ما مهدیباوری را با نسخه نجات بخش معارف اهل بیت (ع) ترویج دهیم، مهدییاوری و به دنبال آن، تحقق مقدمات ظهور امام عصر (عج) شکل میگیرد.
ظهور امام عصر (عج) نیازمند جنبش و حرکت مردمی است/میزان مهدییاوری بستگی به شکل گیری محورهای مهدیباوری در جامعه دارد
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران عنوان کرد: ظهور امام عصر (عج) نیازمند جنبش و حرکت مردمی است که زائیده اعتقاد باشد و از اعتقاد مردم متبلور شده باشد.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی بیان داشت: تا زمانی که فضای مهدیباوری در دنیا تعمیم پیدا نکند و تا باورها نسبت به منجی اصلاح نشود، مهدییاوری اتفاق نمیافتد.
وی تصریح کرد: میزان مهدییاوری بستگی به محورهایی که در حوزه مهدیباوری شکل گرفته است، دارد و هر چه حوزه مهدیباوری تقویت شود و از ظرفیت و شبکه مساجد استفاده شود، مهدییاوری نیز تقویت میشود و ما به افق آرمانی مطلوب که همان ظهور منجی بشریت (عج) است، نزدیک میشویم.
مسجد ظرفیتی قدسی و بزرگ جهت تربیت و تعالی انسانهاست
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران اظهار داشت: ما در مسیر شکل گیری انقلاب اسلامی با رویکرد مردمی، شاهد احیای نقش اصلی مساجد در کشور بودیم و به برکت نظام اسلامی با هدایت های بزرگ رهبر کبیر انقلاب اسلامی (ره) و همچنین استمرار این حیات با هدایت های خاص مقام معظم رهبری (مد ظله) شاهد تعالی بیشتر جایگاه مسجد در کشور و بالتبع در دنیای امروز هستیم.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیمی در پایان گفت: مسجد ظرفیتی قدسی و بزرگ جهت تربیت و تعالی انسانهاست و باید با برنامه ریزی و افزایش حضور مردمی در جهت تحقق وعده الهی در خصوص ایام موعود از آن بهره لازم و کافی را ببریم.
پایان پیام/
نظر شما