خبرگزاری شبستان: مسجد مکان مقدسی محسوب می شود که با احکام ویژه خود به خانه خدا (بیوت الله) شهرت دارد. سابقه 1400 ساله این مکان مقدس و نقش آفرینی آن، در همه تحولات اجتماعی و دینی، آن را به عنوان پایگاه نشر معارف الهی معرفی کرده و همین امرسبب شده است، تا این مکان از سایر مکان های دیگر، متمایز شود.
-مسجد یک رویکرد تربیتی درازمدت دارد. افراد از سن نوجوانی تحت تربیت مسجد قرار می گیرند و تا پایان عمر به صورت خودجوش، در چند نوبت با حضور در مسجد، مراسم مختلف را برگزار کرده و مسایل و احکام دینی را آموزش می بینند.
برای یک شخص معتقد، می توان به طور میانگین تا پایان عمر محاسبه کرد که هزاران ساعت تحت تربیت مسجد قرار می گیرد، اگر در نوجوانی و جوانی این روند تربیتی به نحو شایسته برنامه ریزی شود انتظار می رود تا پایان عمر این روند استمرار و تداوم داشته باشد.
-با توجه به اینکه بیش از پنجاه درصد ترکیب جمعیتی کشور، در مقطع سنی نوجوانی و جوانی قرار دارند، هر برنامه ریزی فرهنگی خاص، برای این قشر عظیم، خیل گسترده ای از شرکت کنندگان در برنامه های مساجد را به همراه خواهد داشت.
-در این مقطع، شخصیت و هویت آنان شکل می گیرد لذا اتخاذ رفتار مثبت و نهادینه شدن این گونه رفتارها در وجودشان، می توان آینده آنان و جامعه را، از حیث حفظ هنجارها و ارزش ها بیمه کند و از بسیاری انحرافات و کج روی ها جلوگیری کند. ایجاد جامعه ای سالم برای فردا، در گرو داشتن نگاه ویژه به نوجوانان و جوان امروز و آشناسازی این قشر با مبانی دینی و معرفت شناسی، آنها را در برابر هجمه فرهنگ بیگانه مقاوم خواهد ساخت.
-جوهره وجودی نوجوان و جوان، تحول خواهی و تحول گرایی است. ایجاد تحول مثبت، رشد و حرکت به جلو از خصیصه های ذاتی آنان است. حضور آنان در برنامه ریزی و برنامه سازی، مساجد را از فعالیت هایی که موجب روزمرگی خواهد شد دور خواهد کرد و این امر خود زمینه ساز جذب جوانان و نوجوانان بیشتری به سوی مساجد خواهد بود.
-با حضور نوجوانان و جوانان، می توان به برنامه ها، شادابی و طراوت بخشید، چون جوان شادی طلب و نوگراست. با هدایت هدفمند این نگرش، می توان به برنامه ریزی مثبت، در فعالیت های مسجد پرداخت. یکی ازعوامل موثر ایجاد جاذبه در مساجد، ایجاد طراوت و شادابی در فعالیت های آن است.
-وجود جوان و نوجوان سرشار از پتانسیل و انرژی است. مسجد بهترین مکانی است که به دلیل داشتن تنوع و امکان تعدد فعالیت های آن، می تواند این انرژی و پتانسیل را به فعلیت در آورد.
-روح و روان نوجوان و جوان (نسبت به بقیه مقاطع سنی) لطیف تر و پاک تر است. با حضور آنان در مسجد و مشارکت فعالانه شان در طراحی، برنامه ریزی و اجرای برنامه های مختلف انتظار می رود، برون داد و خروجی برنامه ها و فعالیت ها، نیز توام با پاکی و صداقت باشد.
-نوجوان و جوانان به دلیل عدم وابستگی و نداشتن علقه زیاد به دنبا و مسایل مادی و آزاد بودن فکر و ذهن شان از این مسایل بهتر می توانند مفاهیم دینی را درک کنند، به همین سبب بیش از سایرین حافظ ارزش ها و دستاوردهای مذهبی و اعتقادی هستند. همچنان که این امر در دوران انقلاب اسلامی با حضور پر شور آنان، در برنامه های انقلابی مساجد که خاستگاه قیام و حرکت بود و همچنین در دوران دفاع مقدس، به روشنی مشهود بوده است.
-در این مقطع سنی علاقه به انجام کارهای جمعی و امور اجتماعی از شدت بیشتری برخوردار است. مسجد به عنوان یک نهاد دینی و اجتماعی که بسیاری از امور اجتماعی و تعاون و همکاری در آن شکل می گیرد، بستر مناسبی برای نوجوان و جوان فراهم می سازد تا بتواند در قالب گروه ها و اجتماعات مختلف در آنجا به فعالیت بپردازند. (گروه سرود، تواشیح، نمایش، نشریه دیواری، ورزش و ... )
-انگیزه و تمایل درونی نوجوانان و جوانان، در خوداظهاری و رقابت در زمینه های مختلف فرهنگی و هنری بهترین فرصتی است که مساجد بتوانند فضای مناسب و بسیار خوبی را در اختیارشان قرار دهند، تا آنکه ضمن معرفی خود بتوانند کارها و آثارشان را در معرض قضاوت دیگران قرار دهند. (با برگزاری نمایشگاه خط، نقاشی، گرافیک، صنایع دستی، در مناسبت های مختلف مذهبی و ملی و نیز قرائت شعر، خاطره، دکلمه، قصه در خلال برنامه ها و مراسم گوناگون و شرکت در گروه های سرود، نمایش، و ... )
-با توجه به اینکه، این قشر عظیم به عنوان سرمایه های اصلی کشور محسوب می شوند هر حرکتی که در جهت رشد و شکوفایی معنوی آنان انجام گیرد پیامدها و نتایج مثبتی را در آینده به دنبال خواهد داشت.
-مساجد به عنوان پایگاه مقدس دینی و اجتماعی که با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی به ایفای نقش می پردازند نیازمند کسانی هستند که این نهاد را پر حرارت و پر شور نگه دارند، تا بتواند نقش حقیقی خویش را به فعلیت برسانند. این مهم با حضورن وحوانان و جوانان در مسجد میسر می شود.
برگرفته از: کتاب روش های جذب نوجوانان و جوانان به مساجد و نماز جماعت، نوشته محمدعل موظف رستمی
پایان پیام/
نظر شما