تنظیم آیین نامه مسابقات قرآن بر اساس معنامحوری ۲۰درصد قضیه را حل می کند

خبرگزاری شبستان: شاه میوه گفت: جهت دهی آیین نامه مسابقات برای تحقق تلاوت معنامحور اهمیت دارد و می تواند در تحقق این موضوع ۲۰ درصد موثر باشد.

غلامرضا شاه میوه، داور و قاری بین المللی قرآن با اشاره به راهکارهای تحقق تلاوت معنامحور در بین قاریان قران به خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: برای توسعه و تعمیق فرهنگ معنامحوری در تلاوت قرآن جهت دهی آیین نامه مسابقات بخش کوچکی از این کار را انجام می دهد. بر فرض آنکه آیین نامه تمام مسابقات قرآن به طوری تنظیم شود که قاریان را به سوی تحقق معنامحوری سوق دهد.

 

وی افزود: این هدف نیازمند ابزار دیگری نیز است و حتی اگر قاریان در مسابقات قرآنی بتوانند به شکل مطبوق و منطبق با معنا قرآن بخوانند باز ما در جلساتی که قاریان مسابقه نمی دهند.ممکن است به همان روال قبل برگردیم یعنی ممکن است باز در جریان قرائت مجلسی قرآن قاریان برای نمایش صوتی و لحنی و خوشایند مردم تلاوت کند و از آن فضای معنامحوری دور بماند.

 

شاه میوه تصریح کرد:  البته جهت دهی آیین نامه مسابقات برای تحقق تلاوت معنامحور اهمیت دارد و می تواند در تحقق این موضوع 20 درصد موثر باشد. همچنین علاوه بر اینکه آیین نامه باید تغییر داد قاریان نیز در خصوص تلاوت های معنامحور باید آموزش ببینند من در کتاب معماری تلاوت در قسمت آخر آن به این موضوع اشاره کردم و در آن کتاب همراه با مثال های صوتی قاریان مشهور جهان اسلام به این موضوع پرداخته ایم.

 

وی عنوان کرد: برای تلاوت معنامحور باید زیرساخت های لازم فراهم شود. برای این موضوع ضمن آموزش می توان تلاوت قاریان مصری را که به این موضوع اهتمام داشته اند مورد بررسی و آنالیز قرار داد نکته بعدی در بحث تحقق تلاوت معنامحور مخاطبین و مستمعین این قرائت ها هستند اگر مخاطب با مفاهیم آیات آشنا نباشد به مراتب انگیزه قاریان برای القا معنا نیز کم می شود.

 

شاه میوه اظهار کرد: البته مقام معظم رهبری در جمع دیدار با قاریان قرآن به نکته ظریفی اشاره کردند بر این اساس حتی اگر مردم با زبان عربی آشنا نباشند و معنای قرآن را نفهمند همین که قاری تلاش کند تا منطبق با معنا تلاوت کند تاثیر خودش را می گذارد و این اعجاز قرآن کریم است.

 

وی افزود: یکی از ویژگی های تلاوت های معنامحور این است که فرازها و فرودها بر اساس معنای آیات است و قاری جملات استفهامی، شرطی و سوالی را تفکیک کرده و با آکسان ها و استفاده از طبقات صوتی و لحنی مفاهیم آیات را به مخاطب القا می کنند.

 

گفتنی است پیش از این آیین نامه مسابقات به این ارکان در معنامحور بودن تلاوت ها صحه می گذاشت بر همین اساس در بخش لحن 4 نمره برای معنامحوری اختصاص داشت و همچنین وقف و ابتدا نیز بر اساس معنا صورت می گرفت نمره بالاتری داشت البته در بحث بازبینی ما موضوع معنامحوری تلاوت ها و نحوه نمره دهی را شفاف تر کردیم.

 

وی با اشاره به قاریانی که به تصویرسازی معنایی آیات قرآن اهتمام بیشتر دارند، خاطرنشان کرد:  در بین قاریان مصری برخی از آنها در القای معنا و تصویرسازی آیات تبحر بیشتری داشتند و تمام اهتمام خود را بر این موضوع گذشتند که در قله این قرا استاد ابوالفتاح شعشاعی قرار دارد و پس از آن نیز اساتیدی همچون مصطفی اسماعیل و محمد رفعت به این موضوع می پرداختند و نسل های بعدی نیز کمتر به این موضوع پرداختند و در مجموع این قرای نسل اول بهترین الگو برای آموزش القای معنا در تلاوت است.

پایان پیام/

کد خبر 468889

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha