در میان فیلم ها، سریال ها، تیزرهای تبلیغاتی، فعالیت های سازمان های مردم نهاد و گروه های پیش آهنگی مسیری عظیم در راه مبارزه با سوء مصرف مواد مخدر به وجود آمده است.
از مخدرهای رایج همچون نیکوتین موجود در سیگار تا روان گردان های فلان و فلان اما از سویی هر روز نه تنها بر تعداد افراد مبتلا افزوده می شود بلکه سن اعتیاد در کشور پایین می آید و مسئله قابل تامل این است که چرا صاحبان یکی از پر سودترین تجارت های جهانی هیچ اقدامی به منظور نابودی این سیستم ضد اعتیادی نمی کنند.
وقتی نیروی جوان کشور هنوز نیکوتین موجود در سیگار را به عنوان عامل اعتیادی نمی پذیرد، نمی توان به طور جدی او را از آسیب های مواد افیونی و روان گردان های دیگر متقاعد ساخت زیرا سیستم توزیع و حامیان تجارت جهانی برای حل معضلات ناشی از سوء مصرف هر روز خود را با سلایق طبقه مصرف کننده به روز می کنند و سیستم ضد اعتیادی هنوز از راه مبارزه و معرفی نادرست و اشتباه خود یکی از عوامل افزایش فروش و گرایش به مصرف تبدیل شده است.
این آسیب اجتماعی که حالا تبدیل به پدیده غیرقابل انکار در جامعه شده است با سیطره بر فرهنگ های مختلف راه نفوذ در اقشار جامعه را برای خود هموار ساخته و ایران در حال توسعه را دچار بحران جدی کرده است.
این روزها مردم به دلیل افزایش سطح آگاهی هایی که اغلب سطحی و غیر کار آمد و از منابع ارتباطات جهانی از جمله ماهواره و اینترنت کسب شده اند تمایل زیادی برای تغییر سبک زندگی و ارتقاء آن از خود نشان می دهند.
تاملی کوتاه بیانگر آن است که این اطلاعات در ذات خود ناکارآمد و غیر واقعی است. گواه این مسئله افزایش اضطراب اجتماعی است. شروع این جریان از زمانی که تریاک به عنوان یک ماده اشرافی و تجملی به دربار شاهان ایران راه پیدا کرد و همراهی برای عیش منقش درباریان شد و در چشم بر هم زدنی منقل و بافور به خانه های ارباب و رعیت راه پیدا کرد. زمانی که گویا بسیار حساب شده و آرام دود در ریه های شهر جا گرفت تا امروزی که زیر سایه شهر پر شده از دودی که چاشنی دور همی های خودمانی است.
گویا خلا عاطفی شان با هیاهو و هیجان های عادی و آنی و مصرف و فراموشی هم پر نخواهد شد. فراموش خانه هایی که این روز ها بذر نسلی را تشکیل داده که بایستی قلب تپینده و پیشرو در این کشور باشند.
دکتر مرضیه فرشاد معاون پیشگیری بهزیستی استان اصفهان از اجرای طرح پیمایش ملی خانوار در مورد شیوع مصرف مواد مخدر از اول خرداد ماه به صورت عمومی در سطح کشور خبر داد و افزود: قرار است در این طرح بر اساس نمونه گیری های تصادفی در نقاط مختلف کشور بر حسب شیوع، در هر استان خوشه هایی انتخاب و از این خوشه ها سرشماری به عمل آید.
وی با بیان این مطلب که جامعه مورد مطالعه کل جمعیت 15 تا 64 سال کشور می باشد گفت: روش استفاده براساس مراجعه خانه به خانه جهت پیمایش خانوار می باشد.
فرشاد هدف از اجرای این طرح را دستیابی به آمار تعداد مصرف کنندگان و نیز شناخت روند مصرف مواد، جهت تاثیر مثبت در اجرای برنامههای مؤثر پیشگیری، درمان، زیانکاهی و مقابله با عرضه مواد عنوان کرد.
به نظر می رسد در این ایام که بهداشت روانی جامعه به طور جدی دچار مخاطره شده سندروم بی هویتی اعتقادی و مذهبی بیش از پیش در میان نسل جوان به چشم می خورد.
در دوران گذار ایران سنتی به ایران مدرن، میان سخن دین و صاحبان تمدن نقطه ای مشترک نیافتیم. برخی در زمان ایران سنتی از هویت دینی بی بهره مانده و اکنون به بهانه رهایی از سنت ها و سخنان دست و پاگیر دم از رهایی می زنند. رهایی که در ذات خود قفسی خودساخته به دست بشریت است.
تاملی کوتاه نشان می دهد اجتماع مردم در هر زمان توان تداوم و سازندگی نخواهد داشت مگر با ارسال و ظهور پیامبران و تعالیم اخلاقی از جانب پروردگار تا با ایجاد تعدیل و تعادل میان یافته های سازنده و یافته های مخاطره آمیز راهی در جهت بهزیستی فراهم آوردند.
فرستادگان الهی با تکیه بر آموزه های الهی(وحی) و متناسب با ساختار اخلاق در هر زمان و هر جامعه در میان افراد نوع بشر به تبیین و روشنگری می پردازند گویی پیش از آنکه علم به استمداد زندگی مردم بیاید نقشه راه در کتب و تعالیم الهی تعریف شده است.
با توجه به مطالعات انجام شده در جوامع مختلف به نظر می رسد در این بحران اجتماعی، مذهب یکی از عوامل مهم و محافظت کننده در قبال آسیب های اجتماعی و اخلاقی است. دین اسلام به عنوان دین کامل و همه جانبه که در بر دارنده تعالیم فردی و اجتماعی است هنوز کاربردی جدی در این راستا دارد.
مراکز تعلیم و تربیت دینی با معرفی اصول و قواعد کلی و با تبیین صحیح برنامه و دستورات دینی و همچنین وجود فقه پویای شیعه که برای تمام ابعاد زندگی تعاریف جامعی ارائه می دهد می تواند اثرات قابل توجهی مانند گذشته در حفظ اعضای جامعه داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین رمضانعلی معتمدی، مشاور مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسوول دبیرخانه کانون های فرهنگی و هنری مساجد استان اصفهان در این باره به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: ایجاد شناخت صحیح، اعتماد متقابل بین دین و جامعه از عوامل مهم پیشگیری از ابتلا جامعه محسوب شده و راهی جدی در مقابل مبارزات ناکارآمد می باشد.
وی افزود: این روزها مسجدها در پرتو فقه جعفری مکانی امن در جهت تربیت و محافظت از جوانانی است که بی شک آینده سازان ایران اسلامی خواهند بود.
پایان پیام/
نظر شما