به گزارش خبرگزاری شبستان، شورای معاونین حوزه های علمیه سراسر کشور در 30 اردیبشهت ماه 1394 مصوب کرد که طلاب باید از گوشی های معمولی در خوابگاه ها و فضای آموزشی مدارس استفاده کنند و استفاده از گوشی های هوشمند (دارای اندروید، وای فای، آی ا اس) ممنوع است.
این مصوبه سرانجام با تأیید آیت الله حسینی بوشهری، مدیر حوزه علمیه کشور در قالب "آئین نامه ساماندهی نحوه استفاده از ابزارهای ارتباطی و مجازی در واحد های آموزشی و خوابگاهی سراسر کشور" به تمام مراکز مدیریت استانی و به تبع آن، مدارس علمیه ابلاغ شد.
این طرح با توجه به اهمیت و نفوذ گسترده رسانه های مجازی و برنامه های متعدد گوشی های همراه که هر روز با تنوع و نوآوری جدید وارد بازار می شوند، سوالاتی را مطرح کرده است: اهداف ابلاغ این مصوبه چیست؟ آیا این اقدام می تواند موجب افزایش تعهدات اخلاقی طلاب شود؟ آیا این ابلاغیه برخلاف تأکید بزرگان حوزه مبنی بر استفاده طلاب و روحانیون از همه امکانات با هدف گسترش آموزه های دینی نیست؟ آیا این آیین نامه می تواند موجب استفاده بهینه طلاب از زمانشان در راستای تحصیل علوم و مطالعه شود؟
چنین سوالاتی زمانی مهمتر جلوه می کند که توجه کنیم امروزه برنامه های ارتباط جمعی گوشی های همراه یکی از ابزارهای قدرتمند رسانه ای شده است و بسیاری از رویدادهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ... از همین طریق به اطلاع مردم می رسد و گوشی به گوشی می چرخد.
آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری، مدیر حوزه علمیه کشور چندی پیش ضمن تبیین آفات مترتب بر استفاده بی رویه از امکانات ارتباطی جدید، مراکز آموزشی و پژوهشی کشور را به مدیریت زمان در مسیر تولید علم و تربیت نیروهای دانشی توصیه و سرگرم شدن به این شبکه ها را آفتی جدی برای عرصه پژوهش و آموزش کشور دانست و اظهار داشت: آنچه برای طلاب و دانشجویان مهم است، استفاده از فرصت ها است؛ درگیرشدن در شبکههای اجتمای و مدیریت نکردن زمان تحصیلی برای اهالی درس، پژوهش و علمورزی بیشک فرصتسوزی است.
وی در توجیه مصوبه " آیین نامه ساماندهی نحوه استفاده از ابزارهای ارتباطی و مجازی در واحد های آموزشی و خوابگاهی حوزه های علمیه سراسر کشور" تصریح کرد: این گونه قوانین زمینهساز بهره گیری بیشتر علمی طلاب در مسیر تولید علم، تفکر برای نوآوری و پاسخ گویی به مسائل نو است.
مدیر حوزه علمیه کشور استفاده بی رویه از امکانات ارتباطی جدید را تهدیدی بزرگ برای فرهنگ کتاب و کتابخوانی خواند و خاطرنشان کرد: امروزه با توجه به شکل گیری شبکه های ارتباطی و سرگرم کننده، متأسفانه میزان مطالعه در جامعه کاهش یافته است؛ درگیرشدن با ابزارهای ارتباطی جدید بدون مدیریت زمان، جامعه آموزشی را از رسالت اصلی خود عقب می اندازد، و این مسأله شامل همه دانش پژوهان اعم از طلاب و دانشجویان میشود. شبکههای ارتباطی اگر اختیار اهالی علم و پژوهش را از آنها بگیرد، بزرگ ترین آسیب آن، سلب فرصتهای علمی و پژوهشی است.
وی اضافه کرده بود: آنچه در آییننامه استفاده از ابزارهای ارتباطی پیش بینی شده چگونگی استفاده صحیح از ابزارهای ارتباطی است؛ وگرنه در دنیای امروز امکان این که گفته بشود کسی از این امکانات استفاده نکند معنا و مفهوم ندارد. مدیریت کردن این امکانات برای کسانی که زمان تحصیل شان است باید با حساسیت بیشتری پیگیری شود.
در همین ارتباط حجت الاسلام غلامرضا شاه جعفری، معاون تهذیب حوزه علمیه استان تهران به خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: در اجلاسیه اخیرِ معاونین تهذیب حوزه های علمیه سراسر کشور که در اهواز برگزار شد، با بحث و بررسی های بسیار، توانستیم آیت الله حسینی بوشهری را متقاعد کنیم که طرح عدمِ استفاده طلاب از گوشی های همراه در خوابگاه ها و فضای آموزشی مدارس را تأیید نمایند و سرانجام با تأیید ایشان، این اقدام از سال تحصیلی جدید به اجرا در می آید.
وی اضافه کرد: طلاب با استفاده از گوشی های هوشمند و تبلت، کار فرهنگی گسترده ای انجام می دهند اما به علت اشتغال وسیع به این کار از درس و تحصیل باز می مانند. لذا تصمیم گرفته شد به طریقی طلاب را به استفاده بیشتر از زمانشان برای تحصیل علوم دینی و سایر علوم و فنون لازم تشویق کنیم.
معاون تهذیب حوزه علمیه استان تهران در پایان تصریح کرد: به مدارس ابلاغ شده است که فضا و اتاقی مخصوص اینترنت داشته باشند تا طلاب در ساعاتی مشخص بتوانند به فعالیت های فرهنگی و آموزشی که لازمه آن اینترنت است بپردازند. به عبارت دیگر با تخصیص این اتاق ها در هر مدرسه ای، طلاب می توانند از اینترنت استفاده کنند و در ضمن فعالیت علمی شان تحت الشعاع قرار نگیرد.
شایان ذکر است برخی از فضلای حوزه از مصاحبه با خبرگزاری شبستان در این ارتباط اجتناب کردند و گفتند: حاضر به بیان نظراتشان درباره موضوع گوشی های همراه به دلیل حساسیت هایی که برمی انگیزد، نیستند.
پایان پیام/
نظر شما