به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیتالله مکارمشیرازی در دیدار اساتید، فضلا و نخبگان حوزه علمیه قم در سخنانی اظهار داشت: قبلاً لازم می دانم این ایام مبارک(میلاد امیرمومنان «ع») را به شما عزیزان، اساتید محترم، فضلا و نخبگان حوزه علمیه قم تبریک عرض کنم، امیدوارم در سایه ولایت امیرمومنان(ع) همه ما بتوانیم به وظایف شرعی و دینی خود عمل کنیم و ان شاءالله در پیشگاه پروردگار رو سفید باشیم.
وی ادامه داد: از دیدار شما بسیار خوشوقتم و از اینکه واقعا برای مسائل مربوط به حوزه دل میسوزانید، تشکر میکنم.
وی افزود: ما در شرایطی زندگی میکنیم که بیش از هر زمانی احتیاج به وحدت و اتحاد در کل کشور و جهان اسلام داریم، برای اینکه برنامههای دشمنان را میدانیم.
این مرجع تقلید بیان داشت: دشمنان از طریق سایتها، ماهوارهها و از طرق سیاسی و اقتصادی جوامع اسلامی به ویژه نظام اسلامی ایران را میکوبند، اگر خدای ناکرده در این شرایط در حوزههای علمیه اختلافی پیدا شود، یک فاجعه بزرگ است.
وی افزود: حوزهها همیشه سمبل وحدت در میان تمام مردم بودهاند و همه از مراجع گرفته تا اساتید و طلاب دعوت به وحدت میکردند و ما این پیام وحدت را از قرآن مجید گرفتهایم که اختلاف را هم ردیف صاعقهها و زلزلهها قرار میدهد.
استاد حوزه علمیه قم گفت: بنابراین باید کاملا مراقب باشیم تا هیچگونه اختلافی در حوزهها نباشد، البته ممکن است کسانی از بیرون حوزه برای ایجاد اختلاف دست بهکار باشند ولی به یقین نباید این مطلب را ما دامن بزنیم.
وی تصریح کرد: علاوه بر این من چیزی نمیبینم که مایه اختلاف و کشمکش باشد، مثلا همین مسئله «استاد محوری» کاملا قابل حل است؛ یک سنتی در حوزهای علمیه همیشه بوده و آن «دروس آزاد» است، چیزی که در هیچ یک از دانشگاههای دنیا تا آنجا که میدانیم وجود ندارد.
مکارمشیرازی تاکید کرد: دانشگاههای ما هم بالاخره از نظامات غربی سرچشمه گرفته، آنها هم چیزی به عنوان دروس آزاد ندارند، کلاسهای درس تشکیل میشود اساتید از سوی مسئولان دانشگاه و دانشکده انتخاب شده و دانشجویان باید در کلاس شرکت کنند، خواه استاد را بپسندند یا نپسندند، ولی حوزههای علمیه این افتخار بزرگ را داشتهاند که دروس آزاد دارند و انتخاب استاد آزاد انجام میشود.
وی با اشاره به فواید دروس آزاد بیان داشت: فایده اول این است که یک رقابت سازنده و بسیار مؤثری در بین اساتید خواهد بود و هر استادی سعی میکند بهتر مطالعه و تحقیق کند، ما خودمان الان در درس خارج بحث آزاد داریم و سعی میکنیم هرچه بهتر دروس را تحویل بدهیم، البته این رقابت سازنده و الهی است و هیچ مشکلی ندارد.
این مرجع تقلید گفت: اثر دیگر این است که نخبهها و بهترین در حوزهها شناخته میشوند، یعنی استقبال بیشتری از دروسشان میشود و اینها به درس خارج هم که میرسند در آنجا نیز برترین و بهترینها مشخص میشوند و مراجع هم به صورت خودجوش از میان آنها انتخاب خواهند شد.
وی اضافه کرد: اثر سوم این که یک رابطه عاطفی میان استاد انتخابی و شخص انتخابکننده ایجاد میشود که تا آخر عمر باقی و تاثیرگذار است ولی در اساتید از پیش تعیینشده هیچ یک از آثار فوق وجود ندارد.
مکارمشیرازی بیان داشت: یک ایراد به دروس آزاد وارد بوده که قابل حل است و آن اینکه ممکن است در دروس آزاد طلابی باشند که احساس مسئولیت نکنند، یک ماه از سال شرکت کند بقیه سال هم بگویند جزوهها را میگیریم و مطالعه کرده و امتحان میدهیم و کسی هم به ایشان نمیگوید چرا در جلسات شرکت نکرده است.
وی خاطرنشان کرد: ما نباید یک سنت بسیار مفید و سازنده را به خاطر وجود یک اشکال رها کنیم، بلکه باید اشکال را حل کنیم، باید تدبیری داشته باشیم که در دروس آزاد تا یک ماه اول سال طلاب گردش کنند و اساتیدی که برای آنها بهتر است را انتخاب کنند، بعد از آن هر کدام باید در جلسات حضور پیدا کند و حضور و غیاب و... باید رعایت شود.
مکارمشیرازی گفت: مراجع اگر برای دروس آزاد دلسوزی میکنند به دلیل این است که فواید آن را در عمرشان دیدهاند و میدانند چقدر برای حوزهها مفید است و نباید آن را از دست داد.
وی بیان داشت: توصیه من به این برداران این است که این مسئله مهمی نیست که لاینحل باشد و یا به قول بعضیها بحران باشد، باید بیایند و بیندیشند و ان شاءالله این مسئله را حل کنند و دروس آزاد به قوت خود باقی باشد تا اساتید بتوانند در یک رقابت سالم مسائل علمی را پیش ببرند و نخبگان حوزه از نظر افکار عمومی طلاب مشخص شوند و آن برنامهای که مرجعیت از هزار سال پیش تاکنون داشته مسیر خود را طی کند.
به گزارش دفتر آیت الله مکارم، این مرجع تقلید عنوان داشت: من از این میترسم که دستهایی از خارج حوزه دخالت کند و کمکم اختلاف ایجاد کنند عزیزان هم نباید اعلامیه بدهند، نباید طلاب را دعوت به گردهمایی اعتراضآمیز کنند، اینها مصلحت حوزه و نظام نیست، بهجای این کارها برادروار بنشینند و نمایندگانی از سوی مراجع، اساتید و مدیریت حوزه تعیین شده و مسائل را حل کنند.
وی افزود: امیدواریم به فضل خدای رحمان همه اساتید و طلاب با هوشیاری و بیداری در وحدت حوزه بکوشند و کار را از مسیر و مجرای آن حل کنند و اجازه ندهند در مسیرهای خدای ناکرده غیرعادی بیافتند و از خارج از حوزه هم خدای ناکرده، کسانی طمع کنند و بخواهند اختلاف ایجاد کنند.
پایان پیام/
نظر شما