حجت الاسلام محمدرضا ضمیری، جامعه شناس در پاسخ به این سوال که کالاهای فرهنگی غربی چه ویژگی هایی دارند به خبرنگار شبستان گفت: کالاهای فرهنگی تولید غرب جذبه های هنری دارند و از نظر فنی و هنری قوی هستند، به عنوان مثال آنها حتی از پیشرفت تکنولوژی در زمینه بازی ها هم استفاده کردند و بازی های رایانه ای آنها حتی برای مخاطب ایرانی هم جذاب هستند و بچه های ما علاقه زیادی به بازی های آنها نشان می دهند.
حجت الاسلام ضمیری تنوع را یکی از ویژگی های کالاهای فرهنگی غربی عنوان کرد و افزود: مثلا غربیان در زمینه بازی های رایانه ای به مباحث گوناگون از جمله فوتبال و جنگ مسلحانه پرداختند. در این بازی ها توجه زیادی به بحث خشونت شده است. در حقیقت خشونت یکی از مباحث مهم در محصولات هنری غرب است.
وی با بیان اینکه بحث فکر در کالاها و برنامه های هنری جدی است، عنوان کرد: غربی ها از طریق کالاهای فرهنگی افکار، عقاید و سبک زندگی خود را گسترش می دهند. آنها از این طریق، تغییر نگرش نسبت به الگوها و نقش ها در جامعه را نیز دنبال می کنند. غربیان روی الگوها کار می کنند، اینکه چه کسانی را الگو کنند و چه نقش هایی برای آنها تعریف کنند مثلا در بعضی بازی های خود نشان می دهند که مکانی را فتح و ایرانی ها را سرکوب کردند.
این جامعه شناس تغییر مفاهیم را یکی از اهداف غربیان در ساخت کالاهای فرهنگی دانست و افزود: آنها یک سری از اصطلاحات و نمادهای فرهنگی را طبق فرهنگ خود بازسازی می کنند. استفاده از کالاهای فرهنگی غربی باعث می شود ما در فرهنگ، ادبیات و هنر خود دچار چالش شویم. غربیان توانستند با کالاها و برنامه های فرهنگی و هنری خود به ویژه فیلم های خود در خانواده های ما هنجارشکنی داشته باشند و فرهنگ خود را به ما تزریق کنند. جوان و نوجوان ما صحنه هایی را در فیلم های خارجی می بیند که برای ما پذیرفته شده نیست و این یک ضربه جدی به مباحث فرهنگی ماست.
حجت الاسلام ضمیری با بیان اینکه در تولید کالاهای فرهنگی داخلی باید بر جذابیت تاکید کرد، گفت: در تولید محصولات فرهنگی باید جذابیت را به عنوان عنصر مهم مدنظر داشته باشیم. باید ببینیم بچه های ما دنبال چه هستند و به چه چیزهایی علاقه مندند. غربی ها در بازی های رایانه ای و انیمیشن خود تیم های مطرح فوتبال را نشان می دهند و فرهنگ آنها را منتشر می کنند. ما هم می توانیم تیم های فوتبال مطرح در کشور خود همچون استقلال، پیروزی، نفت، فولاد و سپاهان را در بازی ها و انیمیشن ها مطرح کنیم.
این پژوهشگر با تاکید بر لزوم توجه به فرهنگ اسلامی و بومی در تولید کالاهای فرهنگی اظهار داشت: باید کالاهایی تولید کنیم که با فرهنگ ما همخوانی داشته باشد. ما می توانیم فرهنگ اسلامی و بومی خود را از طریق کالاهای فرهنگی انتقال دهیم، مثلا بچه ها به بازی های رایانه ای علاقه زیاد دارند. تولیدکنندگان ما می توانند فرهنگ خودمان را در قالب این بازی ها به خورد جوانان و نوجوانان بدهند و اینگونه خانواده ها هم راضی هستند.
وی تصریح کرد: در برنامه های هنری و کالاهای فرهنگی باید تنوع و انتخاب سوژه های مناسب مورد توجه قرار گیرد. متاسفانه اکثر فیلم های ما یک ریتم دارد. درگیری خانوادگی و طلاق سوژه فیلم های ماست و دیگر سوژه دیگری نداریم. این فیلم ها دیگر حال مخاطب را بهم می بزند، ساختن این فیلم ها راحت است، یک خونه و یک دوربین و 4 نفر آدم. برای فیلم های خارجی هزینه می شود و سوژه و تنوع مدنظر قرار می گیرد. صحنه های اکشن و سوژه های جذاب مورد توجه آنهاست و حتی به خاطر جذاب شدن برخی صحنه ها از بدلکاران استفاده می کنند.
این استاد دانشگاه با اشاره به برخورداری جوانان ما از خلاقیت و خودباوری، تصریح کرد: سریال های خوبی همچون امام علی (ع)، امام حسن (ع)، مختارنامه و شیخ بهایی نشان می دهد که هنرمندان ما خلاق هستند. مردم این سریال ها را دوست دارند و حتی تکرار آن را هم نگاه می کنند. این سریال ها حتی در کشورهای دیگر مطرح شد. پس اگر کار خوبی تولید کنیم نه تنها مخاطبان داخلی را جذب می کنیم بلکه در سایر کشورها هم مطرح می شویم.
حجت الاسلام ضمیری با بیان اینگه نگاه جهان اسلام به ماست، عنوان کرد: جهان اسلام به عنوان ایدئولوژی دینی به ما چشم دوخته که در زمینه بازی، فیلم، انیمیشن و سایر برنامه ها و کالاهای فرهنگی چه کردیم و چه تحولی ایجاد کردیم.
این جامعه شناس با تاکید بر لزوم تشکیل اتاق فکر در شاخه های مختلف هنری بیان کرد: هنرمندان هر رشته باید همفکری داشته باشند، به عنوان مثال در زمینه بازی های رایانه ای باید اتاق فکر خوب تشکیل شود تا شاهد تولید بازی های قوی از نظر هنری و محتوایی باشیم. خوش فکری و توانمندی در جوانان ما وجود دارد اما بکارگیری این دو فاکتور حوصله و تمرین می خواهد.
وی تولید کالاهای فرهنگی کیفی را مستلزم بکارگیری همت و خودباوری دانست و افزود: قطعا می توانیم با داشته های خود در داخل کشور کالاهای فرهنگی خوب تولید کنیم که مورد توجه جوانان و نوجوانان قرار گیرد. می توانیم از طریق کالاهای فرهنگی و هنری فرهنگ خود را منتقل کنیم و از این طریق می توانیم اشتغالزایی کنیم. در ابتدا شاید مجبور شویم از نکته ها و تجربیات غربیان استفاده کنیم اما کم کم که پیش برویم خودمان صاحب کسب تجربه می شویم و می توانیم مستقل عمل کنیم.
پایان پیام/
نظر شما