به گزارش خبرگزاری شبستان از قزوین، انتخاب اسم یکی از مراحل مهم در زندگی هر فرد است و مهمترین نقش را در این مرحله از زندگی هر فرد پدر و مادر او ایفا می کنند، انتخاب اسم مناسب و نیکو تا بدان آنجا اهمیت دارد که دین اسلام نیز بر این امر تأکید ویژه ای دارد به طوری که پيامبر گرامی اسلام (ص) فرموده اند: نخستين چيزى كه هر يك از شما به فرزندش مى بخشد، نام نيكو است؛ پس هر يك از شما نامى نيك بر فرزندش نهد.
وقتی اسمی برای کسی انتخاب می شود فرد به نوعی با آن انس گرفته و رابطه عاطفی برقرار می کند و این اسم در زندگی فرد اثر خود را می گذارد، ولی این روزها گذاشتن اسم برای فرزند به نوعی به رقابتی بین برخی پدر و مادرها تبدیل شده است به طوری که هر کس می خواهد خاص ترین اسم را برای فرزندش انتخاب کند و در واقع می خواهد نامی برای فرزندش گذارد که دیگران آن را انتخاب نکرده اند، در نتیجه ملاک هایی که برای انتخاب یک اسم نیکو و مناسب باید در نظر گرفته شود گاهی به فراموشی سپرده می شود.
ملاک انتخاب اسم مناسب را می توان در دستورات اسلام و احادیث و روایاتی که در این حوزه وجود دارد، یافت و در فرمایشی از حضرت امام محمدباقر(ع) آمده است: راست ترین نام ها، نامی است گویای عبودیت و بندگی باشد، بهترین نام ها نام های پیامبران است.
یک کارشناس مسائل دینی در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین در خصوص اهمیت انتخاب اسم نیکو برای فرزند بیان کرد: در آموزه های دینی اسلام، حقوقی برای افراد جامعه با عنوان حقوق فردی و اجتماعی تعیین و مشخص شده است که یکی از این موارد حقوق فرزندان بر عهده والدین است که نامگذاری و انتخاب اسم مناسب برای فرزند جزو این حقوق است.
حجت الاسلام عباس نظری افزود: در حدیثی از پیامبر گرامی اسلام و امام علی (ع) داریم که حقوق فرزندان بر عهده والدین سه چیز است اولین حق این است که نام خوب برای فرزند گذارند، حقوق دوم اینکه او را خوب تربیت کنند و سومین حق نیز این است که به او علم بیاموزند و در برخی احادیث آمده است به او قرآن بیاموزند و در برخی نیز آمده فرزند که به سن ازدواج رسید همسر مناسبی برایش انتخاب کنند.
وی عنوان کرد: امام صادق (ع) نیز فرموده اند نیکو نامگذاری کنید زیرا شما در روز قیامت با نام خوانده می شوید، بنابراین انتخاب اسم مناسب و نیکو برای فرزند وظیفه ای است که پدر و مادر باید آن را به درستی انجام دهند.
این کارشناس مسائل دینی و مذهبی تصریح کرد: ما حتی در روایاتی داریم که قبل از به دنیا آمدن فرزند باید برای آن نام انتخاب کرد زیرا فرزند سقط شده نیز روز قیامت از پدر و مادر سوال می کند که چرا برایش نامی انتخاب نکرده اند.
وی با اشاره به تأثیر اسم در سرنوشت اعلام کرد: در بحث انتخاب اسم نیز احادیثی وجود دارد به طوری که در حدیثی از امام کاظم (ع) آمده است فقر وارد خانه اى نمى شود كه در آن خانه برای مردان نام محمّد، احمد، على، حسن، حسين، جعفر، طالب، عبداللّه و از زنان فاطمه باشد که همین امر نشان می دهد که اسم در سرنوشت فرد نیز اثرگذار است.
حجت الاسلام نظری اضافه کرد: در حدیث دیگری نیز آمده است وقتی اسم کسی را محمد نام نهادید او را در خانه به نیکی صدا کنید و احترام گذارید و نسبت به او بی حرمتی نشود و امام حسین (ع) نیز فرموده اند اگر برای من صد فرزند به دنیا آید دوست دارم آنها را جز علی نامی نگذارم و خوشبختانه در فرهنگ دینی و شیعی ما این نام ها پررونق است.
وی تأکید کرد: بنابراین انتخاب نام نیک یک حق الناس است که اگر پدر و مادر در این خصوص دقت لازم را نکنند حقوق فرزندان شان را تضییع کردند و روز قیامت این فرزندان می توانند این حق را از والدین طلب کنند بنابراین باید نامی انتخاب کرد که وقتی در روز قیامت فرد را صدا می کنند صاحب نام نزد دیگران خجالت زده و شرمنده نشود.
این کارشناس مسائل دینی و مذهبی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا نام نیک تنها شامل نام امامان و ائمه می شود، بیان کرد: هر اسمی نشان از اعتقاد و باور دارد، ما نیز مسلمان و شیعه هستیم و به آموزه های دینی اعتقاد و باور داریم بنابراین اعمال ما نیز باید نشان دهنده این اعتقادات و باورهای دینی باشد.
وی خاطر نشان کرد: وقتی که ائمه اطهار (ع) در خصوص انتخاب اسم این موارد را می فرمایند بنابراین ما در همه زمینه ها باید نشانه و علائم از دین و اعتقادات داشته باشیم اگرچه برخی از نام های ایرانی نیک هستند ولی ما چون پیرو دین اسلام، قران و ائمه هستیم باید در عمل نیز از آنها پیروی کنیم و باید دقت کنیم آموزه ها و باورهای دینی را در مراحل مختلف زندگی فردی و اجتماعی رعایت کنیم.
با توجه به اهمیت انتخاب نام نیکو و لزوم پیروی از دستورات دینی در این حوزه، در استان قزوین نیز به عنوان یک استان مذهبی و دینی توجه به اعتقادات دینی را می توان در انتخاب اسامی دید به طوری که اسامی امیرعلی و فاطمه در صدر نام ها در استان قرار دارد.
مدیرکل ثبت احوال استان قزوین در گفتگو با خبرنگار شبستان در قزوین در این خصوص بیان کرد: در سال گذشته تعداد متولدین پسر 11هزار و 651 نفر و نوزادان دختر نیز 11هزار و 67 نفر بوده است که به ازای تولد هر 100 نوزاد دختر، 105 نوزاد پسر در استان متولد شده است.
محمد صدرا آراسته با اشاره به فراوانی اسم ها در اول فروردین 93 تا 29 اسفند سال گذشته در استان توضیح داد: در بین اسامی انتخابی در بین متولدین پسر امیر علی 634 مورد، امیرعباس 516 مورد، محمدطاها 478، ابوالفضل 472، امیرحسین 383 و محمد مهدی 287 بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داده اند.
وی یادآور شد: در بین دختران نیز بیشترین فراوانی به نام های فاطمه 902 مورد، زهرا 560 مورد، نازنین زهرا 405 مورد، یسنا 342 مورد، ریحانه 216 مورد و باران 172 مورد اختصاص داشته است.
پایان پیام/
نظر شما