علما و حوزه علمیه مفاهیم قرآن را در جامعه ترویج کنند / تفسیر از حفظ و قرائت اهمیّت بیشتری دارد

خبرگزاری شبستان: مرجع تقلید جهان تشیّع گفت: این وظیفه علمای حوزه است که کاری کنند مفاهیم قرآن در جامعه در مرحله اول امور قرار گیرد، حوزه و علما باید مجری طرح هایی باشند که مفاهیم قرآن را در جامعه ترویج و متجلی می کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله ناصر مکارم شیرازی امشب(30 خرداد) در مراسم گرامی داشت شخصیت قرآنی مرحوم علامه طباطبایی که با حضور اساتید و علمای حوزه علمیه در بیت مرحوم علامه طباطبایی برگزار شد، اظهار داشت: ماه رمضان ماه قرآن است و به همین دلیل کارهای قرآنی در این ماه مبارک ارزش فوق العاده ای دارد.

وی خاطرنشان کرد: بنا بر روایات تلاوت یک آیه قرآن در ماه رمضان برابر با ختم قرآن است، این نشان می دهد کارهای قرآنی در این ماه چقدر اهمیّت دارد، بعد از انقلاب اسلامی قرآن حضور بیشتری در همه جامعه پیدا کرده است؛ حتی در حوزه های علمیه نقش پر رنگ تری پیدا کرده، الحمدلله در صدا و سیما شبکه قرآن داریم، هر سال مسابقات قرآن با دعوت قاریان و حافظانی از کشورهای زیادی برگزار می شود، در شهرستان ها و دانشگاه ها هم برنامه های مختلفی اجرا می شود، همین ها نشان دهنده حضور بیشتر قرآن در جامعه بعد از انقلاب اسلامی ست.

آیت الله مکارم شیرازی بیان داشت: در حوزه علمیه دروس تفسیر نسبت به سابق فوق العاده اضافه شده است، در این دارالقران کریم هم برنامه های خوبی برگزار شده یا در حال اجراست، اما من یک نگرانی دارم که امیدوارم همه بزرگان و علما دست به دست هم دهیم و بتوانیم آن را برطرف کنیم.

باید مفاهیم قرآن در جامعه پررنگ شود / تفسیر از حفظ و قرائت اهمیّت بیشتری دارد

وی تصریح کرد: باید به الفاظ قرآن اصالت ببخشیم و معانی آن را در جامعه ترویج دهیم، باید مفاهیم قرآن در جامعه پررنگ شود و بستر عمل به آن محیا شود، الفاظ قرآن بسیار ارزشمند است، حتی بدون وضو نمی شود که کلمات قرآن دست زد، اما فهمیدن و عمل به معنی آن اهمیّت بیشتری دارد، نباید معانی قرآن به حاشیه رانده شود، در کنار حفظ و قرائت، معنی و تفسیر هم اهمیّت ویژه ای دارد.

مفسر قرآن کریم با اشاره به این که در آیات دو تا چهار سوره انفال صفات مومنان بیان شده است، عنوان داشت: مومنان راستی کسانی هستند که وقتی از پروردگارشان یاد می شود دل هایشان می ترسد، وقتی آیات را می خوانند و می شنوند ایمانشان زیاد می شود، باید وقتی آیات را قرائت می کنند ایمانمان زیاد شود و در همه کارها و برنامه ها بر خداوند متعال توکل کنیم، این ها از نشانه های مومنان هستند.

آیت الله مکارم شیرازی افزود: این آیات می گویند مومنان وقتی آیات قرآن را می شنوند روز به روز ایمانشان افزایش پیدا می کند و در همان مرحله قبل نمی مانند، این آیات به ما می آموزد برای این که ایمان جامعه افزایش پیدا کند باید بیشتر بر روی ترویج و تعمیم قرآن در جامعه کار کنیم تا مومنان و صالحان بیشتر شوند.

هیچ کس در محضر قرآن نمی نشیند مگر این که چیزی به او اضافه شود

وی ابراز داشت: امیرالمومنین(ع) در یکی از خطبه های نهج البلاغه در توصیف قرآن می فرمایند:" هیچ کس در حضور قرآن نمی نشیند، مگر این که یا چیزی به او اضافه شده یا چیزی از او کم شود، هدایت بیشتر و گمراهی کمتر می شود"، انسان باید در هر مجلسی می نشیند چنین شرایطی داشته باشد، تا مطابق کلام امیرالمومنین علی علیه السلام باشد.

صفات پرهیزکاران و مومنان

آیت الله مکارم شیرازی گفت: مولا علی(ع) در خطبه دیگری خواندن قرآن به صورت ترتیل را از صفات پرهیزکاران بر می شمرد و می فرماید از صفات پرهیزکاران این است که دوای درد های معنوی و روحانی خود را از قرآن می گیرند و زمانی که آیات بشارت مومنان خوانده می شود امید پیدا می کنند، بهشت را در مقابل چشمانشان می بینند و اگر به آیه ای برسند که در مورد کافرین است گوش دل را به آن می سپارند و صدای آتش جهنم در گوش آنان می پیچد، این ها یعنی مفاهیم قرآن آنقدر اثر می گذارد که روح انسان را پرواز می دهد، این حالت واقعی خواندن قرآن است.

وظیفه علما و حوزه علمیه است که مفاهیم قرآن را در جامعه ترویج کنند

استاد برجسته حوزه علمیه یادآور شد: این وظیفه علمای حوزه است که کاری کنند مفاهیم قرآن در جامعه در مرحله اول امور قرار گیرد، حوزه و علما باید مجری طرح هایی باشند که مفاهیم قرآن را در جامعه ترویج  و متجلی می کند.

وی اذعان داشت: در حال حاضر طرحی در برخی مساجد اجرا می شود مبنی بر این که بعد از اقامه نماز صفحه ای از قرآن به همراه معنی آن قرائت می شود، این طرح باید به همه مساجد کشور تعمیم پیدا کند.

آیت الله مکارم شیرازی اظهار داشت: در حوزه های علمیه باید سعی کنیم مفسران بیشتری پرورش دهیم تا بتوانیم در مناسبت های مختلف مانند دارالقرآن علامه طباطبایی مفسرانی را به سراسر کشور اعزام کنیم، تفسیر باید جزو برنامه های اصلی حوزه باشد، مانند فقه و اصول و کلام، تفسیر باید جزو متن برنامه های اصلی حوزه شود.

وی خاطرنشان کرد: برگزاری مسابقات تفسیر، ساختن فیلم ها و برنامه های تلوزیونی با موضوعات تفسیری، شعر، نثر و استفاده از ابزار هنر در راستای ارائه یک موضوع قرآنی نیز می تواند تاثیر بسزایی در ترویج مفاهیم قرآنی داشته باشد.

آیت الله مکارم شیرازی در پایان تاکید کرد: نباید بگذاریم قرآن در جامعه تک بُعدی شود و انحراف پیدا کند.

کد خبر 466844

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha