به گزارش خبرگزاری شبستان: با فرارسیدن ماه مبارک رمضان فعالیت های مساجد چند برابر می شود و مساجد آماده پذیرایی از بندگانی می شوند که با دهان روزه پای درمسجد می گذارند تا عبادت خالق کنند. بنابراین ماه رمضان از چند جهت یک فرصت محسوب می شود تا مردم بیش از پیش با معارف دین آشنا شوند و از سوی دیگر نسبت به جایگاه مسجد، در شاکله دین آشنایی یابند.
همچنین این فرصت مناسبی است تا نسبت به حقایق و آنچه که در جهان اسلام در حال وقوع است اطلاع رسانی شود. به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان، محورهای یاد شده را با حجت السلام «محمد سالار»، معاون بین الملل مجمع جهانی اهل بیت(علیهم السلام) به گفت وگو گذاشته ایم که حاصل آن را می خوانید:
مسجد در شاکله دین مبین اسلام و در قالب آیات و روایات اسلامی چه جایگاهی دارد؟
مسجد جایگاه رفیع و والایی در دین مبین اسلام دارد. مسجد به عنوان کانون عبادت و بندگی خدا و پایگاه مهم اجتماعی است که در جامعه اسلامی نقش تعیین کننده و تاثیرگذاری را ایفا می کند و در جهت تقویت روحیه فرهنگی، سیاسی، عبادی و تربیتی نقش مهمی دارد و به همین سبب است که از نظر قرآن کسانی که مساجد را آباد می کنند باید بهترین و شایسته ترین و پاک ترین انسان ها باشند چنانچه در آیه 18 سوره توبه آمده است: « إِنَّمَا يَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللّهِ مَنْ آمَنَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلاَةَ وَآتَى الزَّكَاةَ وَلَمْ يَخْشَ إِلاَّ اللّهَ فَعَسَى أُوْلَئِكَ أَن يَكُونُواْ مِنَ الْمُهْتَدِينَ » (مساجد خدا را تنها كسانى آباد مىكنند كه به خدا و روز بازپسين ايمان آورده و نماز برپا داشته و زكات داده و جز از خدا نترسيدهاند پس اميد است كه اينان از راهيافتگان باشند ) .
خداوند در آیه 17 همین سوره می فرماید : « مَا كَانَ لِلْمُشْرِكِينَ أَن يَعْمُرُواْ مَسَاجِدَ الله شَاهِدِينَ عَلَى أَنفُسِهِمْ بِالْكُفْرِ أُوْلَئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ وَفِي النَّارِ هُمْ خَالِدُونَ » (مشركان را نرسد كه مساجد خدا را آباد كنند در حالى كه به كفر خويش شهادت مىدهند آنانند كه اعمالشان به هدر رفته و خود در آتش جاودانند ) .
همچنین در ارتباط با ساخت مساجد و فضیلت ساخت و ویژگی های آن آیات و روایات متعددی داریم، از جمله مرحوم علامه مجلسی در جلد 77 بحارالانوار حدیثی از پیامبر گرامی اسلام آورده است که می فرماید: هر که مسجدی هر چند به اندازه لانه یک پرنده بسازد، خداوند در بهشت برایش خانه ای بنا کند .
البته فارغ از روایات متعددی که در مورد ساخت مسجد وجود دارد، تاکیداتی نیز بر وجود سجده گاه یا محل ویژه برای اقامه نماز در منزل عنوان شده است ؟
بله، این مساله حاکی از اهمیت مساله نماز و مسجد است. ما در آموزه های اسلامی داریم که در منزل محلی برای نماز خواندن و بندگی خدا مشخص باشد. در سیره امیرالمومنین علی(علیه السلام) آمده است که آن حضرت در منزل خود اتقای که نه چندان کوچک و نه چندان بزرگ بود برای اقامه نماز داشتند.
شاید مساله دیگری که در این مجال بیان آن به ویژه در ماه مبارک رمضان بی مناسبت نباشد، حضور صرف در مسجد باشد که حتی برای این مساله هم ثواب و پاداش برای مومنین است؟
بله، در ارتباط با نشستن در مسجد و در انتظار نماز بودن روایات متعددی داریم، این که چه قدر ثواب دارد که انسان در مسجد حضور یابد و منتظر شود تا وقت نماز برسد و نماز خود را در مسجد بخواند.
همچنین توصیه های فراوانی درمورد حضور در نماز جماعت مساجد شده است که فضیلت زیادی را در فرمایشات ائمه (علیهم السلام) در این رابطه می بینیم.
بسیاری از مردم عنوان می کنند که علاقه به حضور در مسجد دارند اما مساجد امکانات کافی ندارند، به خصوص در مورد بهداشت مساجد، در روایات اسلامی در مورد بهداشت مساجد چه مسایلی اشاره و عنوان شده است؟
روایات زیادی در این رابطه داریم. برای مثال پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود: « تَعاهَدُوا نِعالَكُم عِندَ أبوابِ المَسجِدِ » ( پس از مسجد کفش هایتان را بررسی کنید تا آلودگی در آن نباشد) . همین امر نشان می دهد که انسانی به خانه خدا می رود باید از نظر بهداشت روحی و معنوی آمادگی کاملی داشته باشد.
در این زمینه روایات بسیاری داریم. در یکی از روایت ها آمده است، هر کسی که گیاه بدبویی(به نظر می رسد این گیاه سیر باشد) خورده است به مسجد نیاید تا مردم از بوی دهان او اذیت نشوند.
بنابراین با توجه به این تاکیدات مساجد ما به عنوان پیروان اهل بیت(علیهم السلام) باید مساجدی نمونه باشد هم از نظر نظافت و هم از نظر معنوی و باید شئون مسجد و منزلت آن به خوبی رعایت شود.
اما با این وجود هنوز بسیاری از مساجد ما مشکلات متعددی برخوردارند، نطر شما در این زمینه چیست؟
بله، بعضا حداقل امکانات و تجهیزات مسجد در برخی شهرها و نواحی وجود ندارد. باید بخشی از بودجه را برای مسجد سازی و تعمیر و تجهیز مساجد اختصاص دهیم و به این مساله اهمیت داده شود. در اسلام مسجد به عنوان یک پایگاه آغاز پیوند ازدواج و تشکیل خانواده بیان شده است. این سنت در بسیاری از کشورها وجود دارد برای مثال در مالزی. حتی حل و فصل اختلافات که مردم دارند در مسجد صورت می گیرد. بنابراین می بینیم که نقش مسجد همه جانبه است. این جایگاه همواره در طول تاریخ اسلام و ایران نیز وجود داشته است اما اگر امروز می بینیم که این نقش ها تا حدی کمرنگ شده است شاید از یک جهت به دلیل عدم امکانات کافی در مساجد باشد.
ما می بینیم که در طول جنگ تحمیلی مسجد پایگاه اعزام نیروها به جبهه های جنگ بود و قبل از انقلاب نیز پایگاه مبارزه و اعتراض به رژیم شاهنشاهی. بنابراین مسجد به عنوان یک کانون همدلی و اخوت است که همه یک دل و یک زبان تنها خدا را در آن می خوانند و در صف واحدی اقتدار و شوکت اسلامی را به نمایش می گذارند فارغ از اینکه چه طایفه، نژآد وقومی در کنار یکیدگر قرار گرفته باشند.
می توان این چنین نتیجه گرفت که مسجد علاوه بر آنچه که یاد شد محوری وحدت گراست، چه تحلیلی دارید؟
دقیقا و این امر مختص به امروز نیست. پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) در اولین اقدام خود پس از تشکیل حکومت اسلامی سنگ بنای اولین مسجد اسلام را در منطقه قبا می گذارد و مسجد را محل اجتماع عبادی سیاسی مسلمین قرار می دهد.
امروز مسلمین باید مسجد را همچون زمان صدر اسلام به محوریت جامعه اسلامی بیش از پیش نزدیک سازند. در شرایط حساس و مقطعی که امروز در آن قرار داریم و کشورهای اسلامی با پدیده شوم افراط گرایی و جریان تکفیری مواجه اند؛ دلسوزان اسلام وظیفه دارند که در مقابل این پروژه خطرناک که برای اختلاف میان جوامع اسلامی مامور شده است دست به کار شوند و با وحدت همه جانبه بتوانند توطئه های این گروه ها را خنثی کنند.
به ویژه اینکه در حال حاضر در ماه مبارک رمضان قرار گرفته ایم و فرصت مناسبی است که مبلغان دینی با حضور در مساجد نسبت به این مسایل افشاگری داشته باشند.
پایان پیام/
نظر شما