به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، نشست تخصصی نقد و بررسی سریال پایتخت امروز(۲۳خرداد) در آستانه جانمایی چهارمین شماره این سریال طنز در شبکه ملی همزمان با ماه مبارک رمضان به دعوت مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در سالن کنفرانس این اداره کل برگزار شد.
اين نشست که با تعدادی از نویسندگان، پژوهشگران، جامعه شناسان تهیه کنندگان سیما و رادیو، کارشناس امور اجتماعی استانداری، کارشناس موسیقی، عکس و تاریخ شناس و خبرنگاران استان آغاز شد، چند تن از چهره های شاخص هنری و رسانه مازندران دغدغه های خویش را در خصوص جنبه های مثبت و منفی سریال پایتخت از شماره یک تا سه را به نمایندگی از سایر هنرمندان و اهالی رسانه مطرح کردند.
برای ساخت یک مجموعه بومی بایداز مشاوران بومی بهره گرفت
احد جاودانی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران با اشاره به اکران سریال پایتخت چهار بزودی به مناسبت ماه مبارک رمضان از شبکه ملی، اظهار داشت: گردهم آمدیم تا به دستور شخص دکتر ربیع فلاح جلودار استاندار مازندران تلاش نماییم همزمان و یا بعد از پخش این سریال فضاسازی منفی در استان ایجاد نشودکه برخوردهای نادرست را به همراه آورد.
وی با بیان اینکه در این مجال به دنبال این هستیم که آیا شماره های قبلی سریال پایتخت اثرات تخریبی داشته یاخیر، خاطرنشان کرد: برای داشتن یک برآیند خوب و ایده آل از یک تولید فرهنگی علاوه بر برخورداری از نگاه علمی باید تبعات کار نیز بررسی و نقد شود.
جاودانی با اشاره به محدودیت رسانه ها در انتخاب سوژه و موضوع برای خلق یک اثر فاخر، گفت: رسانه ها از یک فضای لازم و باز برای تولیدات سینمایی و تلویزیونی برخوردار نیستند.
وی با بیان اینکه بعضا هر کار تلویزیونی محدودیت های اجتماعی و اعتراضات مردمی را به همراه دارد، اظهار داشت: اگر چنانچه یک برنامه تلویزیونی ازاقبال عمومی برخوردارشود آنوقت رسانه روی آن ذوم می کند؛ بطور نمونه نوروز 94رسانه هیچ خوراک تازه ای برای مخاطب نداشته و بیشتر شبکه های استانی به صورت زنجیره وار سریال های پایتخت را تکرار کردند.
جاودانی با اشاره به اینکه پخش این سریال برخی نکات مثبت را در رابطه با معرفی فرهنگ مازندران به همراه داشت که می تواند یک فرصت باشد، ادامه داد: با بهره گیری از این فرصت و بیان نکات مثبت می توان سوار موج شدو از این تریبون آداب و سنن، بازارچه های محلی، جاذبه های گردشگری و ... را برای مخاطب داخل و خارج بیان داشت.
وی با بیان اینکه همچنین نکات منفی نیز در این سریال وجود دارد، تصریح کرد: هیچ یک از نویسندگان این مجموعه در مازندران زندگی نکردند و باید به عوامل کار پیشنهاد شود اینکه از مشاوران هنری و پژو هشگران مازندران در تامین فیلم نامه پایتخت بهره بگیرند.
جاودانی با اشاره به اینکه جمع بندی این هم اندیشی با توجه به درآستانه پخش بودن پایتخت چهار برای عوامل کار ارسال تا در ادامه روند ساخت شماره های بعدی پایتخت بکارگیری شوند، گفت: با توجه به اینکه این سریال همزمان با انتخابات برروی آنتن می رودطبیعتا مسئولین باید متوجه فرصت طلبی برخی از افراد که می خواهند موج سواری کنند باشند.
وی تاکید کرد: اگر کسانی نقدی بر سریال می نویسند طرح مباحث به گونه ای نباشد که موجب تضعیف روحیه جامعه و فرصت طلبی برخی افراد بشود.
رسانه ملی نباید به وسیله خنده و تحقیر بدل شود
حسین اسلامی تاریخ شناس و پژوهشگر با بیان اینکه طنز ابزاری برای معرفی فرهنگ نیست، گفت: طنز نباید ابزار تحقیر مردمان سرزمینی شود.
وی با اشاره به پیشینه مازندران در تاریخ ایران و تشیع، اظهار داشت: نباید اجازه داده شود شخصی با پشتوانه قوی در صدا و سیما با ساختن برنامه طنز موجب تحقیر اقوامی و شکستن حریم و حرمت آنها شود.
اسلامی افزود: رسانه ملی نباید به وسیله خنده و تحقیر بدل شود.
وی با بیان اینکه سریال پایتخت برای خنداندن مردم ایران اما با هزینه شدن فرهنگ مازندران در حال ساخت است، گفت:هیچ فرهنگی با ساختار طنز معرفی نمی شود لذا این سریال به جای خدمت فرهنگی به مازندران گرایش به هجو پیدا کرده است.
اسلامی اظهار داشت: کسی با ساخت سریال در مورد قوم و یا زبان و گویشی مخالف نیست بلکه همگان براین نظرند که نباید کسی، زبانی و فرهنگی مورد تحقیر قرار بگیرد.
کارکرد رسانه ایجاد تفریح و سرگرمی است اما به لحاظ شخصیت پردازی مشکل دارد
محمدمحمدی رئیس اداره سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران نیز با بیان اینکه برخی از افراد به لحاظ فرهنگی دچار تناقض هستند، گفت: مردم در موبایل های همراه خویش بسیاری از طنز هایی که به زبان و گویش های مختلف اقوام ایرانی است را دارند و بارها و بارها به آن می خندند اما نوبت که به خودشان می رسد تحمل نقد را ندارند.
وی با اشاره به پخش سریال جاده قدیم با گویش لری از شبکه ملی، تصریح کرد: در این سریال شاهدیم که افرادی به دنبال یک گاو تمام تهران را زیرپا می گذارند و ما باید ظرفیت های خودمان را بالا ببریم و آستانه نقد داشته باشیم.
محمدی اظهار داشت: برای اینکه در خصوص سریالی نظر می دهیم باید ابتدا درام را بشناسیم و هرچه انتظار داریم در لحظه نمی تواند اتفاق بیافتد.
وی با اشاره به اینکه قبل از پایتخت ما مازنی ها خود با خلق چهره هایی نظیر «نوروز» به فرهنگ خویش صدمه وارد کردیم، گفت: کارکرد رسانه ایجاد تفریح و سرگرمی است اما به لحاظ شخصیت پردازی مشکل دارد.
سریال پایتخت از یک رسانه حکومتی پخش سیاست ها به عوامل مجموعه دیکته می شود
عليرضا سعيدي كياسري نمايشنامه نويس و روزنامه نگار مازندران سخنانش را با بیان اینکه سریال پایتخت از یک رسانه حکومتی پخش می شود و اینکه سیاست ها به عوامل مجموعه پایتخت دیکته می شود، آغاز كرد و اظهار داشت: بنده معتقدم این نشست نوشدارو بعد از مرگ سهراب است و باید هم اندیشی ها قبل از ساخت سری چهارم مجموعه برگزار می شد.
وی، عنوان داشت: متاسفانه رسانه و تلویزیون بخش سلایق مخاطب را در نظر سنجی بعد از پخش شماره های قبلی پایتخت لحاظ نکرده است.
سعیدی کیاسری با اشاره به اینکه تمامی گفتگو های نظرسنجی قابل پخش از سیما همسوبا حمایت از این سریال است، گفت: متاسفانه نوع دسته بندی نگاه مخاطب در تلویزیون همانند خانه بدون ستون نقی در پایتخت سه است که از پای بست ویران است.
برای حفظ هویت فرهنگی مازندرانکار نشده است
نفر بعدی عباس مهدوی از فعالان رسانه مازندران بود که با اشاره به اهميت حمایت معنوی مقام معظم رهبری(مدظله العالی) و سازمان صدا و سیما از سریال پایتخت، اظهار داشت: این سریال های با شناخت کمرنگ و محدود از مازندران ساخته شده اما نمی توان نقدی به عوامل این مجموعه داشت چرا که این مقداری که پایتخت ماین استان را معرفی کرد مسئولین مازندران چه کردند.
وی با بیان اینکه متاسفانه برای حفظ هویت فرهنگی مازندران کمتر کار شده، گفت: اینکه امروز جمع شدیم و برای تبعات پایتخت گفتگو می کنیم به دلیل اینکه صاحب نظران بومی نیامده اند با عوامل پایتخت نشست داشته باشند.
پایتخت تلنگری به جا برای حفظ زبان مازندرانی
خانم کردان تهیه کننده برنامه نماشون با بیان اینکه طنز موجب ماندگاری می شود، گفت: سریال پایتخت علی رغم خوبی ها و بدی هایش تلنگر خوبی به مخاطب مازنی بود که زبان او در حال فراموشی است.
وی سازگاری با همسر،خانواده دوستی، زود رنجی وزود بخشیدن، مراودات خانوادگی زیاد، مردمان کاری و خانواده صمیمی و دوست داشتنی را از نکات مثبت این سریال عنوان کرد و افزود: البته باید متذکر شد که نوع پوشش باباپنجعلی، پوشش بابابزرگ امروزمازندران نیست.
کردان با بیان اینکه برخی معتقدندکه این سریال به زبان مازندرانی اهانت داشته، اظهار داشت: من معتقدم که زبان عوامل این مجموعه برگرفته از گویش مازنی است و باید اذعان داشت که مازندران یک زبان معیار ندارد و هر منطقه به یک نوع صحبت می کنند.
وی با بیان اینکه این سریال برای مخاطب که فرهنگ خود را فراموش کرده یک تلنگر به جا و حساب شده بوده، خاطرنشان کرد: طنز بدون بزرگنمایی در برخی مواقع خروجی خوبی به همراه ندارد.
کردان با اشاره به فضای بسته موسیقی مازندران در مجموعه سیما، گفت: تا قبل از پخش پایتخت و اینکه در این سریال موسیقی شاد این استان معرفینشده بود ما برنامه سازان برای استفاده از نواهای محلی مازنی که سبک و سیاق شاد داشتند با مخالفت مسئولین مواجه بودیم که با پخش این سریال اصطحکاک ها کمتر شد.
پایان پیام/
نظر شما