به گزارش خبرگزاری شبستان، مطالعه علمی تاریخ و روش های تفسیر قرآن با انتشار اثر ماندگار« ایگناتس گلدتسیهر» در حدود یک قرن پیش آغاز شد. از زمان انتشار این اثر تا به امروز؛ محققان غربی کتابها و مقالات فراوانی در حوزه مطالعات تفسیری و جنبه های گوناگون تفسیر قرآن منتشر کرده اند. رویکردهایی به تاریخ تفسیر قرآن که شامل یازده مقاله از یازده محقق سرشناس در حوزه مطالعات اسلامی و قرآنی است.
با هدف تکمیل کار گلدتسیهر وعرضه جایگزینی برای ان در دوره جدید در 1988 به چاپ رسید. این کتاب را می توان نقطه عطفی مهم در مطالعات تفسیری در غرب تلقی کرد که با نمایاندن برخی مسئله های جدید ایده ها و انگیزه هایی نو در محققان قرآنی پدید آورد ترجمه فارسی این کتاب پژوهشگران وعلاقمندان مطالعات اسلامیرا با امکانات و ظریفیت های پژوهشی حوزه گسترده تفسیر قرآن اشنا خواهد کرد.
«رویکرد هایی به تاریخ تفسیر قرآن» که شامل یازده مقاله از یازده محقق سرشناس در حوزه مطالعات اسلامی و قرآن است، با هدف تکمیل کار گلدتسیهر و عرضه جایگزینی برای آن در دوره جدید، در سال ۱۹۸۸ به چاپ رسید. این کتاب را می توان نقطه عطفی مهم در مطالعات تفسیری در غرب تلقی کرد که با نمایاندن برخی مسئله های جدید ایده ها و انگیزه هایی نو در محققان مطالعات قرآن پدید آورد. ترجمه فارسی این کتاب پژوهشگران و علاقه مندان مطالعات اسلامی را با امکانات و ظرفیتهای پژوهشی حوزه گسترده تفسیر قرآن آشنا خواهد کرد.
اصل انگلیسی این کتاب، حاصل کنفرانسی است که در سال ۱۹۸۸ در دانشگاه کلگری کانادا برگزار شد. هر یک از مقاله های کتاب، با کاوش در گوشه ای از تاریخ طوفانی تفسیر قرآن، در پی معرفی و تحلیل جنبه ای از اصول و مبانی، روشها و گرایشها، متون و منابع، سوالها و مسئله ها در این حوزه پژوهشی است. در این کتاب علاوه بر روش شناسی برخی، تفاسیر قدیم و جدید، چند مقاله نیز به موضوعات مهم همچون اعجاز، نسخ و تأویل قرآن اختصاص یافته اند.
خاستگاه ها و نخستین تحولات سنت تفسیر، ارزش قرائات حفص و ورش برای تاریخ متن قرآن، هرمنوتیک قرآن از نگاه طبری و ابن کثیر، احادیث تفسیری در کتب سنه، افسانه ها در منابع تفسیر و حدیث: خلقت آدم و داستانهای مرتبط، گونه تفسیری(ناسخ و منسوخ قرآن)، تفسیر بلاغی قرآن: اعجاز و موضوعات مرتبط، متون واژه نگاری و قرآن، قرآن ناطق و قرآن صامت: پژوهشی در اصول و تحولات تفسیر شیعه امامیه، تأویل قرآن از نگاه اسماعیلیه، تفهیم القرآن ابوالا علی مودودی از جمله یازده مقاله این کتاب هستند که توسط یازده محقق سرشناس غربی نوشته شده اند.
«رویکرد هایی به تاریخ تفسیر قرآن» مجموعه مقالات به ویراستاری اندرو ریپین و به کوشش و ویرایش فارسی مهرداد عباسی برای نوبت اول از سوی انتشارات حکمت در سال ۹۲ در ۳۲۸ صفحه منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما