به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، هر ساله با آغاز فصل تابستان، بحث اوقات فراغت کودکان و نوجوانان و جوانان داغ می شود، تقریبا تمامی نهادهای فرهنگی کشور، درگیر نحوه پرکردن اوقات فراغت نسل جوان می شوند و هر دستگاهی نیز تقریبا ساز خود را می زند.
اوقات فراغت، در لغت به آسایش و آسوده شدن از کار روزانه معنا شده است. در لغت لاتین نیز فراغت، معادل «leisure» به معنای رخصت و رهایی از اشتغال و کار آمده است. در اصل، اوقات فراغت، فرصت هایی است که انسان مسئولیت پذیر، هیچگونه تکلیف یا کار موظفی را عهده دار نیست و زمان در اختیار اوست تا با میل و انگیزه شخصی به امر حاضر بپردازد.
در تعریف اوقات فراغت، مفهوم رضایت، انگیزه و عامل انتخاب، نقش اساسی دارد، در حقیقت برجسته ترین ویژگی اوقات فراغت، این است که انسان از روی رضایت باطنی و انگیزه شخصی، از میان مجموعه متنوع و گسترده ای از فعالیت ها، به اختیار خویش یکی را برگزیند.
اما برخلاف تصور برخی از مردم، اوقات فراغت به معنی بیکاری، وقت آزاد یا وقت مرده نیست، بلکه ضرورتی است که انسان، رها از برنامه ها و وظایف شغلی، مدرسه ای و اجتماعی خویش با رضایت و اختیار کامل عهده دار چگونگی گذران وقتش می شود.
مسجد، محل امنی برای اوقات فراغت
مساجد یکی از مهم ترین مراکز اجرای طرح های تابستانی به شمار می روند، از طرفی بسیاری از خانواده ها، با اطمینان خاطری که به این مراکز مذهبی دارند، با خیالی آسوده فرزندان خود را در پایگاه های تابستانی مساجد ثبت نام می کنند.
جوانی یکی از برترین دوره های زندگی افراد است که تمامی آموزش ها در نهاد آدمی حک می شود و در دوران میانسالی به صورت فعالیت های خودجوش ظاهر می شود. براین اساس، اجرای برنامه های فرهنگی و هنری در مساجد، بسیار می تواند در بین نسل جوان تاثیرات عمیقی را برجای بگذارد.
حضور کمرنگ نوجوانان و جوانان در مساجد، دغدغه همیشگی مسئولین و مردم بوده است، اما اوقات فراغت یکی از موقعیت های خاص کشور است که می توان در راستای مسجد محور شدن، برنامه های تابستانی را در مساجد برنامه ریزی و اجرایی کرد.
جوان امروز تشنه آموختن واقعیت های دین است، باید از فرصت تابستان استفاده کرده و در لابلای برنامه های اوقات فراغت آموزه های اصیل اسلامی و قرآنی را به جوانان آموزش داد.
بر همگان مبرهن است، جوانانی که در مساجد تربیت می شوند، آینده ای به مراتب روشن تر دارند، همانگونه که در هشت سال دفاع مقدس، شاهد بودیم جوانان مسجدی کمر همت بسته و انقلابی به پا کردند که امروزه الگوی دیگر ملل اسلامی شده است.
نقش کانون های فرهنگی هنری در مسجد محور شدن برنامه ها
کانون های فرهنگی هنری مساجد یکی از قطب های تاثیرگذار فرهنگی در کشور است که با سابقه بیش از 20 سال فعالیت در کشور، امتحان خود را پس داده است.
با ظهور این کانون ها شاهد رشد در حضور جوانان در فعالیت های مسجدی هستیم. استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل های کانون های مساجد در اجرای برنامه های تابستانی ویژه نسل جوان، می تواند ما را در رسیدن به قله هدف مسجد محوری کردن برنامه های فرهنگی هنری یاری کند.
فعالیت حدود 900 کانون فرهنگی هنری در مساجد استان آذربایجان شرقی فرصت مغتنمی است که در اختیار خانواده ها قرار دارد تا با سپردن فرزندان خود به این مراکز فرهنگی و مذهبی، در جهت غنی کردن اوقات فراغت قدم بردارند. البته کانون های فرهنگی هنری مساجد در طول سال، با اجرای برنامه های متنوع در دسترس نوجوانان و جوانان هستند.
بیت اله احمدی
پایان پیام/
نظر شما