خبرگزاری شبستان: «گرت پورتر»، تاریخدان، محقق و روزنامهنگار آمریکایی و مولف کتاب در تازهترین یادداشت خود به بررسی درخواستهای کشورهای غربی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای مصاحبه با دانشمندان هستهای و همچنین سرکشی به تأسیسات نظامی ایران پرداخته است.«پورتر» در این یادداشت در روز جمعه در پایگاه خبری «کانترپانچ» این درخواستها را نه در راستای کسب اطمینان از پایبندی ایران به تعهداتش در توافقنامه احتمالی، بلکه اقدامی میداند که دولت آمریکا به ریاست باراک اوباما برای «مدیریت تهدیدهای سیاسی از جانب افراطگراهای مجلس سنا برای بر هم زدن کل توافقنامه ضروری میبیند.»آقای پورتر معتقد است دولت اوباما برای دفع این تهدیدها به این ادعای جعلی روی آورده که توانسته ایران را برای بازرسی آژانس از مکانهای مشکوک متقاعد کند.
پورتر در این یادداشت تلویحا بحث پلیس خوب ، پلیس بد را تایید می کند.مطابق این تئوری ، اوبامای دموکرات می خواهد با ایران به توافق برسد و نقش و قدرت منطقه ای جمهوری اسلامی ایران را تایید نماید ، اما مخالفان جمهوریخواه و لابی اعراب و یهودیان صهیونیست اجازه نمی دهند. شکست مذاکرات هسته ای ، تمام انتقادات جمهوری خواهان علیه دولت دموکرات اوباما را صحیح می نمایاند. به عبارت دیگر ، کاخ سفید در سال 2016 دیگر نمی تواند میزبان یک دموکرات باشد.زیرا اوباما نمی تواند ادعا کند که مساله هسته ای ایران را حل کرده است.حمایت لابی اعراب ، یهود و جنگ سالاران از گزینه ی جمهوری خواه ، آینده دموکرات ها را در انتخابات سال 2016 به شدت تیره و تار می کند.چنانچه در انتخابات میان دوره ای سال گذشته میلادی، دموکرات ها و هم حزبی های ساکنان کاخ سفید، رقابت را به رقبای جمهوی خواه خود واگذار کردند و در کنگره و سنا در اقلیت قرار گرفتند.به این ترتیب اوباما در موضوع هسته ای ایران ، لایحه خط لوله کی استون و مساله مهاجرت ، دیگر حمایت دموکرات ها را در اختیار ندارد. در مساله ی هسته ای ایران ، جمهوری خواهان ، خواستار تشدید رژیم تحریم ها علیه ایران هستند ، حال آنکه دولت آمریکا معتقد است این تحریم های جدید ، آمریکا را به انزوا می کشاند ، مذاکرات را وارد بن بست می کند و نقض توافق موقت ژنو است. دموکرات ها اکثریت سنا را از دست دادند و در کنگره بیش از پیش در اقلیت قرار گرفتند. در این فضا با توجه به مخالفت جمهوری خواهان با سیاست خارجی اوباما در قبال بحران اکراین، بحران سوریه، مذاکرات صلح اعراب و اسرائیل و رسوایی کشته شدن سفیر آمریکا دربنغازی، موفقیت در مذاکرات هسته ای با ایران میتواند به کمک اوباما و حزب دموکرات وی بیاید.او می تواند ادعا کند که یکی از مهمترین مسائل روابط خارجی آمریکا را حل و فصل کرده است.به این ترتیب بدیهی است که وی خواهان توافقی با ایران است که جمهوری خواهان را راضی کند و این نشان دهنده نیاز وی به یک «توافق»است.پس اوباما باید به ایران امتیازات لازم را بدهد. بنابراین هیئت ایرانی باید لغو تحریم های یکجانبه کنگره و کاخ سفید را تا پایان زمان ریاست جمهوری اوباما، از تیم آمریکایی بعنوان امتیاز درخواست کند.
نکته مهم در این جاست که آمریکایی ها چه دموکرات و چه جمهوریخواه دیدگاه راهبردی مشترکی در قابل برنامه هسته ای ایران و ماهیت نظام جمهوری اسلامی دارند و آن نابودی برنامه هسته ای و تغییر نظام در ایران است.
او سپس به مفاد بیانیه قرائتشده پس از نشست لوزان در فروردینماه سال جاری اشاره کرده و مینویسد ایران در این بیانیه، بر خلاف ادعاهای دولت آمریکا، آژانس و مقامات غربی تنها به «افزایش دسترسیها از طریق روشهای مورد توافق» متعهد شده است. پورتر میافزاید آیتالله علی خامنهای، رهبر عالیمقام ایران و همچنین مقامهای ارشد نظامی این هر کشور قاطعانه هر گونه درخواست برای بازرسی از ساختگاههای نظامی ایران را رد کردهاند.
این محقق آمریکایی در ادامه ادعاهای «یوکیا آمانو» مبنی بر اینکه ایران با پذیرش پروتکل الحاقی به واقع باید به درخواستهای بازرسی از سایتهای نظامیاش هم تن بدهد را رد کرده و این اظهارات را «سوءتعبیری آشکار» از این قرارداد میدانند. به نوشته پورتر، سند پروتکل الحاقی تنها به آژانس اجازه دسترسی نامحدود به آن دسته از ساختگاههایی را میدهد که ایران آنها را از قبل مرتبط با چرخه سوخت هستهای اعلام کرده است.
درباره مصاحبه با دانشمندان نیز، «پورتر» علت «مناقشهانگیز» بودن همیشگی این مطالبات را دلایل ناکافی آژانس میداند و مینویسد آژانس صرفاً به این دلیل که نام برخی از این نفرات در مجموعه اسنادی ادعایی موسوم به «اسناد لپتاپ» وجود داند، خواستار گفتوگو با آنهاست. او خاطرنشان میکند درباره صحت این اسناد، تردیدهای جدی وجود دارد و هم مقامات ایران و هم «محمد البرادعی»، مدیر کل اسبق آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعتبار آنها را زیرسوال بردهاند.
«پورتر» در ادامه مینویسد مخالفت ایران با این درخواستها با توجه به ترور دانشمندان هستهای ایران از سال 2010 تا 2012 کاملاً به جاست. به نوشته او: «موساد اسرائیل، اهدافش برای ترور را بر اساس بر اساس موارد علنی منتشر شده و سمتهایی از برنامه هستهای ایران که علنی بودند انتخاب کرده بود. ایران برای باور به اینکه اسرائیل میتواند به اطلاعات گردآوریشده بر اساس مصاحبههای آژانس با دانشمندان ایران دسترسی پیدا کرده و برای ترورهای بیشتر برنامهریزی کند، دلایلی متقن در اختیاردارد.»
این محقق آمریکایی در ادامه خاطرنشان میکند: «حتی قبل از آنکه اسرائیل کشتار دانشمندان و مهندسان ایرانی را آغاز کند، ایران مخالفتهای شدیدی با مصاحبه با دانشمندانش ابراز کرده بود. آژانس برای سالها خواستار دسترسی به اطلاعات محرمانه درباره بازطراحی موشک شهاب 3 بود، با وجود آنکه یک مقام ارشد این آژانس در گفتوگو با من اعتراف کرد که این به معنی تضعیف امنیت ملی ایران بود. ادعای این مقام این بود که انجام این کار برای اثبات اینکه سلاحهای هستهای برای این موشک استفاده نشده ضروری است. رهبری نظامی ایران بدون تردید به این نتیجه رسید که درخواستهای آژانس برای مصاحبه با دانشمندان و مهندسان این کشور یک دام اطلاعاتی است که دولتهای آمریکا و اسرائیل گستراندهاند.»[i]
پورتر به صراحت تمام می گوید تمام تلاش آمریکایی ها برای بازرسی از تاسیسات نظامی ایران ، کسب اطمینان از ماهیت صلح آمیز برنامه هسته ای ایران نیست ، زیرا آمریکایی ها به ان اطمینان دارند ؛ بلکه جاسوسی از توانایی نظامی ایران است.آمریکا به خوبی می داند که ایران به دنبال ساخت سلاح اتمی نیست ، و اساسا برنامه هسته ای ایران ، ماهیت عدم اشاعه ندارد و ایران عضو ان.پی.تی است ؛ بلکه مهمترین تاثیر برنامه هسته ای ایران در خاورمیانه ، توازن ژئوپلیتیکی است.
آژانس دسترسی های جدیدی به زنجیره تامین (supply chain) ایران از حیث مواد و می خواهد. این بسیار مهم است. این دسترسی به سرویس های اطلاعاتی غربی امکان می دهد که تمامی زنجیره تامین مواد، تجهیزات و قطعات هسته ای ایران را بشناسند و در صورت لزوم علیه آنها اقدام کنند.آژانس (بخوانید سرویس های اطلاعاتی غربی) می خواهد صرفا به بهانه وجود یک تاسیسات مشکوک (suspicious sites) یا ادعای وجود یک تاسیسات پنهان، به هر نقطه کشور دسترسی داشته باشد.
آمریکا می خواهد در حوزه بازرسی ها هیچ نسبتی با حقوق و تعهدات ایران طبق ان پی تی وجود نداشته باشد. اساسا آنها می خواهند طوری توافق بکنند که انگار ایران عضو ان پی تی نیست و هرگز نبوده است و این یعنی ایران یک استثنای کامل از معاهده NPT است. پذیرش این مدل از بازرسی،که هرگز رخ نخواهد داد ، خود به این معناست که ایران متهم بودن یا حداقل در معرض اتهام قرار داشتن برنامه هسته ای ایران را تا زمانی نامشخص در آینده دور قبول خواهد داشت و به غرب حق می دهد که با این برنامه به عنوان یک برنامه مشروع و عادی رفتار نکند.
نویسنده:بهنام خسروی
[i] . http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940318000009
پایان پیام/
نظر شما