خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی: مهمترین وظیفه یک طلبه در آغاز طلبگی، قصد اخلاص است؛ یعنی طلبه از اول که وارد حوزه میشود باید به قصد خدمت به دین وارد شود؛ نه به قصد این که شغلی پیدا کند و از این راه درآمد داشته باشد.
البته طلبه مانند سایر مردم؛ نیاز به زندگی دارد؛ اما فرق است بین این که هدف از اول تأمین معاش و زندگی باشد یا این که با اخلاص وارد حوزه شود.
بسیاری از مردم فکر میکنند طلاب در حوزه های علمیه فقط دعا، روضه و روخوانی قرآن یاد میگیرند، غافل از اینکه امروزه آشنایی طلبه ها با نرمافزارهای روز یک اصل مهم آموزشی است که در حوزه های علمیه دنبال می شود.
روح مسجد؛ روحانی است
حجت الاسلام علیرضا نخعیپور، کارشناس امور مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: امروز مدارس و دانشگاهها به یک روحانی آشنا به روحیات آن طیف سنی برای پرسش و پاسخ به احکام شرعی و مسائل روز و تنویر افکار نوجوانان و اقامه نماز نیاز دارد.
وی با بیان اینکه روح مسجد روحانی است، افزود: کمبود روحانی از اساسی ترین موانع اقامه نماز جماعت در بیشتر مساجد است.
کارشناس امور مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی با تاکید بر اینکه متاسفانه به شدت با مشکل کمبود روحانی و مبلغ دینی روبرو هستیم، بیان کرد: نبود روحانی به منزله غفلت از آسیب های دینی و اجتماعی است.
حجت الاسلام نخعیپور با اشاره به اینکه باید همه مجموعهها در راستای جذب طلبه با حوزه همکاری کنند، تصریح کرد: ارگانها مختلف فرهنگی باید در این خصوص کار ویژهای انجام دهند تا خانوادهها برای فرستادن فرزندانشان به حوزهها احساس مسئولیت کنند.
سبک زندگی طلبگی در جامعه مجهول است
وی با انتقاد از اینکه نگاه به حوزه ناقص است، افزود: بسیاری از مردم فکر میکنند در حوزه فقط دعا و روضه و روخوانی قرآن یاد میگیرند و نمیدانند که طلبه ها با نرمافزارهای روز آشنا میشوند و یک سیستم واحد متمرکز حوزه را اداره میکند.
کارشناس امور مشاوره حوزه علمیه خراسان جنوبی با اشاره به اینکه سبک زندگی طلبگی در جامعه مجهول است، گفت: یکی از علتهای امر خودمان هستیم که ارتباط کمی با جامعه داریم و متاسفانه فیلم های ساخته شده در این بخش خیلی کامل در مورد زندگی طلبگی نیست.
حجت الاسلام نخعیپور نقش والدین را در هدایت فرزندان به حوزه های علمیه مهم و پررنگ دانست و افزود: همچنین درصد بالای از ورودی های به حوزه از طریق مساجد است چرا که در گذشته حوزهها در کنار مساجد بزرگ قرار داشتند و حضور طلبه در مسجد و دیدن برنامهها حوزه در علاقمندی آنان تاثیر داشته است.
وی کمبود امکانات و زیرساختها را یکی از ضعفها موجود در زمینه جذب نخبگان به حوزههای علمیه عنوان کرد و متذکر شد: حوزه ها به لحاظ امکانات و سختافزاری قابل مقایسه با دانشگاه نیست.
تحصیل 1976 طلبه در حوزه های علمیه خراسان جنوبی
حجتالاسلام محسن مشرفی، رئیس حوزههای علمیه خراسان جنوبی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: هم اکنون یکهزار و 976 طلبه (652 طلبه خواهر و یکهزار و 324 طلبه برادر) در 30 مدرسه علمیه خراسان جنوبی مشغول تحصیل هستند.
وی با اشاره به اینکه 150 طلبه برادر در سطح دو و مابقی در سطح یک مشغول فراگیری علوم دینی هستند، افزود: خواهران طلبه استان نیز در سطح یک و دو پیوسته و یا سطح دو مشغول تحصیل هستند.
رئیس حوزه های علمیه خراسان جنوبی در تشریح سطوح تحصیلی حوزه های علمیه گفت: سطح یک از مطقع سیکل به بعد شروع می شود و معادل فوق دیپلم، سطح دو معادل لیسانس، سطح سه معادل فوق لیسانس و سطح چهار معادل دکترا است.
وی تاکید کرد: هم اکنون 45 نفر از طلاب حوزه علمیه امیرالمومنین(علیه السلام) بیرجند در سطح پیوسته دو و سه مشغول تحصیل هستند.
حجت الاسلام مشرفی با بیان اینکه در تامین بودجه های مورد نیاز حوزه های علمیه از کمک های دولتی استفاده نمی کنیم و نیازهای این مدارس از محل وجوهات، تامین می شود، گفت: مجموع بودجه سال گذشته 30 مدرسه علمیه استان 300 میلیون تومان بود که از این رقم 200 میلیون تومان آن تخصیص یافت.
وی اظهار داشت: الزامی برای کمک های دولتی به حوزه های علمیه وجود ندارد ولی با تشخیص استاندار، می توان کمک هایی برای رفع نیازهای این مراکز، به حوزه علمیه اختصاص داد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تا قبل از شروع ماه مبارک رمضان، امتحانات ثلث سوم و همچنین ترم دوم طلاب به پایان می رسد، گفت: در ایام ماه مبارک رمضان حوزه های علمیه جهت انجام برنامه های تبلیغی و یا استراحت طلاب سطوح پایین تر تعطیل است و ترم تابستانی نیز بعد از ماه مبارک رمضان شروع می شود.
رئیس حوزه های علمیه خراسان جنوبی با بیان اینکه ثبت نام از علاقمندان به تحصیل در حوزه های علمیه از نیمه بهمن ماه سال گذشته انجام و در ادریبهشت ماه امسال، آزمون کتبی برگزار شد، افزود: بعد از اعلام نتایج، افرادی که در آزمون کتبی قبول شده اند باید دوره تثبیتی (آزمایشی) را پشت سر بگذارنند.
وی خطاب به جوانانی که سوالات پاسخ داده نشده زیادی در ذهن آنها وجود دارد، گفت: افرادی که اهل کنجکاوی، تحقیق و پژوهش هستند، حوزه های علمیه مکانی مناسب برای پاسخ به سوالات اعتقادی و شبهات آنها است.
حجت الاسلام مشرفی خاطرنشان کرد: حوزه علمیه محل مناسبی برای افراد علاقمند به تهذیب است و زمینه این مهم در حوزه های علمیه فراهم است.
طلاب در سالهای اول تحصیل چه می خوانند؟
حجت الاسلام مهدی اسداللهی مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان خراسان جنوبی در خصوص جذب و ترغیب بیشتر جوانان مستعد و توانمند برای تحصیل در حوزه و ورود به عالم طلبگی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند گفت: نکته اساسی برای جذب جوانان در مرحله نخست شناسایی نخبگان است و در حال حاضر این مهم از طریق قم انجام میشود که پیرامون تبلیغ چهره به چهره در مدارس آموزش و پرورش است.
وی با بیان اینکه در این راستا طلبههای آموزش دیده از قم به استانها اعزام میشوند تا با برقراری ارتباط دانشآموزان نخبه و علاقمند به حوزه را شناسایی کنند، افزود: بیشتر تمرکز آنان برای جذب به حوزه در مدارس شبانهروزی و نمونه است.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه طلبهها در سه سال نخست ادبیات عرب و صرف و نحو را فرا میگیرند، بیان کرد: در پایه چهارم تا ششم فقه نیمه استدلالی و پایه هفتم تا دهم فقه و اصول استدلالی را میخوانند.
حجت الاسلام اسداللهی ادامه داد: اگر فردی علاقمند و استعداد خوبی داشته باشد خواندن این کتابها برایش جذاب و آسان است اما در غیر این صورت احساس میکند دروس حوزه سخت است و مواردی بوده که فرد با دیدن حجم کتابها حوزه را ترک کند.
انتقاد از سرایت مدرک گرایی به حوزه های علمیه
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان خراسان جنوبی خاطر نشان کرد: بهترین نیروهایی که میتوان جذب حوزه کرد بچههای مسجدی هستند و خوشبختانه حلقههای صالحین و پایگاه های بسیج و کانونها در رشد معنوی بچهها تاثیرگذار بودهاند و همه اینها در بستر مسجد انجام شده و باید بیشتر روی آن تمرکز داشت.
اسداللهی با تاکید بر اینکه نیروی تبلغی از طرف حوزه وجود ندارد و پاسخگویی به شبهاتی که در مورد طلبه است، نداریم، افزود: بسیاری از طلبهها وضعیت مالی مناسبی ندارند اما سخنان نادرستی در مورد آنان گفته میشود که باید پاسخ داده شود.
وی در ادامه با انتقاد از سرایت مدرک گرایی به حوزههای علمیه، گفت: وقتی پای مدرک به میان می آید دیگر علم ملاک نیست و همه به دنبال این هستند که برای خودشان مدرکی دست و پا کنند.
کل بودجه حوزه های خراسان جنوبی به اندازه بودجه یک دانشگاه نیست
مدیرحوزه علوم اسلامی دانشگاهیان خراسان جنوبی بیان کرد: شخصی که وارد حوزه میشود باید بحث مدرک را کنار بگذارد و تمام دغدغه او خدا و دین باشد البته باید مسئولان در دادن مدرک همکاری کنند.
حجت الاسلام اسداللهی با بیان اینکه باید حوزههای علمیه استانها تقویت شوند، عنوان کرد: این مهم نیاز به بودجه دارد اما متاسفانه کل بودجه حوزهها به اندازه یک دانشگاه نیست.
به گفته وی در زمینه زیرساختها دولت میتواند به حوزههای علمیه کمک کند و یا مسئولان حوزه ها با شناسایی و ارتباط قوی میتوانند برای ساخت و تقویت امکانات خیران حوزهساز پیدا کنند.
پایان پیام/
گزارش: زهرا مهرور- زینب رمضانی
نظر شما