حجت الاسلام مهدی یوسفیان پژوهشگر مباحث مهدویت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به اینکه یکی از بحثهای مهم در جوامع امروزی بحث حقوق شهروندی است گفت: این که یک انسان در نظام زندگی خود از چه حقوقی برخوردار بوده و چگونه باید آنها را استیفا کند، یکی از نیازهای جدی افراد در این زمانه شمرده شده است.
وی افزود: از منظر اسلام، انسان در هر کجا که باشد، چه در شهر و حضور در زندگی جمعی، و چه در مناطق دورتر و دارای زندگی فردی، دارای حقوقی است که باید از طرف حاکمیت و حکومت دینی امکان تحقق آنها فراهم آید.
پژوهشگر مبا حث مهدویت ادامه داد: برای بیان این حقوق باید ابتدا تعریف حق را بدانیم چرا که منظور از حق، امتیازی است که برای شخص در نظر گرفته شده و بر اساس آن او اجازه و اختیار ایجاد چیزی را دارد یا آثاری از عمل او رفع شده و یا اولویتی برای او در قبال دیگران در نظر گرفته شده است.
حجت الاسلام یوسفیان تصریح کرد: رعایت حقوق شهروندی نیازمند توجه به منشور حقوق شهروندی اسلامی از جمله حفظ کرامت و ارزشهای والای انسانی، نیل به قلههای کمال انسانی و فضایل اخلاقی بر اساس ایمان و تقوا، نیل به قلههای دانش و پیشرفت، آزادیهای سیاسی- اجتماعی و حق تعیین سرنوشت (حضور مردم در امور مربوط به آنها)،تحقق جامعهای پایدار سرشار از صفا و صمیمت، نشاط و پویایی، همگرایی و وفاق همگانی می باشد که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی در ادامه اظهار داشت: اجرای عدالت به ویژه عدالت قضایی و رفع تبعیضهای ناروا، برقراری و اجرای قانون و مساوی بودن همه افراد در برابر آن، ایجاد امنیت در زمینههای مختلف زندگی اعم از امنیت اجتماعی، اخلاقی، اعتقادی، اقتصادی...،داشتن رفاه نسبی و داشتن امکانات رفاهی لازم مانند خانواده، توان مالی مناسب، مالکیت خصوصی، مسکن، شغل و کسب حلال... از دیگر منشور حقوق شهروندی در جامعه امروز است .
پژوهشگر مباحث مهدویت یاد آور شد: جلوههای حکومت مهدوی برای تحقق حقوق شهروندی از دیگر مواردی است که باید به آن توجه ویژه شود که در این راستا می توان با استفاده از آیات و روايات برنامهها و دستاوردهای حکومتی امام مهدي(عج) را برای تحقق حقوق شهروندی در محورهای «فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و قضایی» برشمرد.
عدالت فراگیر در حکومت امام زمان(ع)
حجت الاسلام یوسفیان خاطر نشان ساخت: امام صادق(ع) فرمود: «به خدا قسم، عدالت را در خانههاي مردم خواهد برد آنچنان كه سرما و گرما به درون خانهها نفوذ ميكند» که این نشان از عدالت فراگیر امام زمان (عج) می باشد همچنین احياي كتاب و سنّت که اميرالمؤمنين(ع) فرمود: «در روزگاري كه هواي نفس حكومت ميكند امام مهدي(ع) ظهور ميكند وهدايت و رستگاري را جايگزين هواي نفس ميسازد و در عصري كه نظر شخصي بر قرآن مقدم شده است، افكار را متوجه قرآن ميكند و آن را حاكم بر جامعه ميسازد».
وی با بیان اینکه حاكميت اسلام و نابودي كفراز دیگر محورهای امام زمان (ع) می باشد ابراز داشت: امام باقر(ع)در توضيح آيه «وَ قاتِلُوهُمْ حَتّي لاتَكُونَ فِتْنَةٌ وَ يكُونَ الدّينُ كُلُّه لِلّه»فرمود: «هرگاه قائم ما قيام كند آنكس كه زمان او را در يابد، تأويل (تحقق) اين آيه را خواهد ديد و هر آينه در آن زمان دين محمّد(ص) به هركجا كه شب ميرسد خواهد رسيد (و عالم گير خواهد شد) به گونهاي كه بر سطح زمين، اثري از شرك نخواهد ماند همانگونه كه خداوند فرموده وعده نموده است؟!».
پزوهشگر مباحث مهدویت اذعان کرد: گسترش معرفت و اخلاق، اتحاد و همدلي، امنيّت عمومي که خداوند متعال در قرآن كريم فرموده است: «خدا به كساني از شما كه ايمان آوردهاند... وعده داده كه به يقين در روي زمين، ايشان را خليفه (و حاكم) گرداند... و پس از اينكه در ترس و نگراني قرار داشتند، امنيّت و آرامش را به ايشان عطا فرمايد...»، گسترش دانش که در این راستا پيامبر اسلام(ص)فرمود: «سراسر عالم را از علم و دانايي بهره مند ميسازد، پس از آنكه به جهل و ناداني گرفتار شده باشد» از جمله مباحث فرهنگیف اجتماعی در حکومت حضرت مهدی (عج) است .
حجت الاسلام یوسفیان ادامه داد: سلامت جسمي و رواني،خير و بركت فراوان، ريشه كن شدن فقر که امام باقر(ع) در این باب می فرماید: «(امام مهدي(ع) هر سال دو بار به مردم ميبخشد و در هر ماه دوبار به آنها روزي (و نياز زندگي) عطا ميكند و در اين كار به مساوات بين مردم عمل مينمايد»، عدالت قضايي، عمران و آباداني از دیگر شاخصه های حقوق شهروندی در حکومت امام زمان (عج) می باشد.
وی افزود: امام رضا(ع) فرمود: «وقتي او قيام كند زمين به نور پروردگار روشن گردد و آن حضرت ترازوي عدالت در ميان خلق نهد پس (چنان عدالت را جاري كند كه) هيچ كس بر ديگري ظلم و ستم روا ندارد».
پژوهشگر مباحق مهدویت گفت: اگر بخواهیم جامعه پویا، دینی و اسلامی داشته باشیم و بتوانیم در کنار عدالت اجتماعی حقوق شهروندی مردم را رعایت کنیم باید با استفاده از آیات و روايات برنامهها و دستاوردهای حکومتی امام مهدي(عج) را برای تحقق حقوق شهروندی در محورهای «فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي و قضایی» در جامعه پیاده سازیم.
پایان پیام/
نظر شما