خبرگزاري شبستان-مازندران؛ مدت ها است كه ديگر نمي توان طلاق را منحصر يه جوامع غربي دانست و جامعه سنتي ايران را از آن مبرا كرد. آمار طلاق در تمامي اقوام و اديان در حال بالا رفتن است و تلاش براي پنهان ساختن شيوع طلاق توسط هيچ حكومت و دستگاه اعتقادي و اخلاقي ميسر نيست .
زماني مادران و دختران ما براين باور معتقد بودند كه «عروس بايد با لباس سفيد به خانه بخت رفته و با كفن بيرون بيايد» اما پديده جدايي زوجين وطلاق كه با توجه به آموزه هاي دين اسلام عرش خدا رابه لرزه در مي آورد با افزايش بي رويه همراه شده است تا جايي كه در برخي مناطق شاهد برپايي محافل جشن و سرور جهت جاري شدن صيغه طلاق بين زوجين هستيم.
روزهايي را به ياد داريم كه خانواده ها تنها دل مشغولي شان تهيه جهيزيه و هزينه هاي عروسي بود اما امروز دغدغه پدران و مادران معطوف دوام و قوام زندگي مشترك فرزندشان شده كه آيا ازدواج موفقي خواهد بود؟ آيا زندگي زناشويي فرزندانشان با صبوري همراه خواهد بود؟ و...
بايد انديشيد چرا جامعه ايراني كه از پيشينه و عقبه فاخري پيرامون زندگاني زناشويي بزرگان ملي و مذهبي برخوردار است واكنش سردي نسبت به طلاق پيدا كرده است و با ماده هاي قانوني نظير ادعاي فريب، پنهان كاري، حق حبس، دريافت نفقه و مهريه تيشه به ريشه زندگي مشترك مي زند و از هر سه ازدواج يك ازدواج به طلاق منجر مي شود.
در اين مجال عدم صبوري و تحمل مشكلات پيش روي زندگي مشترك زوج هاي جوان جامعه معاصر ما را بر آن داشت در گفتگو با برخي كارشناسان مذهبي و فرهنگي به دنبال چرايي شتاب جامعه براي باور طلاق به عنوان حلال مشكلات برآئيم.
حجت الاسلام عباس بابائيان، امام جمعه بابلكنار امروز(12خرداد) مسايل فرهنگي و ضعف در اين حوزه را ازمهمترين دليل سير صعودي طلاق در جامعه دانست و به خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري گفت: با توجه به آموزه هاي ديني و نگرش پيامبر اسلام(صلي الله عليه وآله وسلم) و اهل بيت(عليهم السلام) طلاق امري ناپسند و منفور تلقي مي شود.
وي با بيان اينكه خداوند سبحان مردان و زناني كه همواره تغيير ذائقه مي دهند را از رحمت به دور مي داند، افزود: به فرموده امام محمدباقر(عليه السلام) مرداني كه زياد طلاق مي دهند و هر بار زني را اختيار مي كنند نفرت خدا را در پي دارد.
حجت الاسلام بابائيان اضافه كرد: هركس بريك سخن ناگوار همسر خود چشم پوشي كند بهشت خداوند به او ارزاني خواهد شد و دويست حسنه برايش ثبت، دويست گناه از اعمالش حذف مي شود( مكارم الاخلاق صفحه246).
وي با اشاره به گفتگويي بين رسول خدا(صلي الله عليه وآله و سلم) با يكي از صحابه، تصريح كرد: شخصي خدمت رسول خدا (صلي الله عليه وآله و سلم) مي رسيد و هربار اعلام مي داشت كه همسر خود را طلاق داده و زني ديگر اختيار كره كه آن حضرت از مرد پرسيدند چرا زن خود را طلاق مي دهي و مرد دليل محكمه پسندي نداشت كه عرضه كند و رسول خدا(صلي الله عليه وآله و سلم) فرمودند كه خداوند مرد و زني كه مرتب همسر خود را عوض مي كنند، دشمن مي داند و لعنت مي كند.
حجت الاسلام بابائيان با بيان اينكه اسلام طلاق را آخرين راه حل زوجين مي داند، گفت:85درصد جدايي ها در جامعه امروزي به جهت مسايل فرهنگي است.
وي با اشاره به آموزه هاي دين اسلام كه زوجين را دعوت به سازش مي كند، اظهار داشت: متاسفانه از هر سه ازدواج در جامعه امروز شاهد يك طلاق هستيم كه بايد به دنبال علت و فرهنگ سازي حفظ خانواده با صبوري و سازش باشيم.
حجت الاسلام بابائيان بيان داشت: محقق نشدن يكي از شروط ضمن عقد، ترك زندگي از سوي مرد يا زن، اعتياد زوجين، فقر مالي، خودداري زوج از پرداخت نفقه، ضرب و شتم زوجين، اختلالات رواني و افسردگي زوجين، ازدواج مجدد مرد، محكوميت و حبس يكي از زوجين، ارتباط نامشروع، پنهان كردن برخي بيماري هاي نظير ضعف قواي جنسي، بي بندباري، روابط آزاد و آزار و اذيت زوجين نسبت به يكديگر از عوامل شايع منجر به طلاق و جدايي است.
وي بر لزوم بازنگري و بازخواني سيره عملي و رفتاري زندگي مشترك حضرت زهرا(سلام الله عليها) براي دوام زندگي هاي امروزي تاكيد كرد و گفت: ديدن شبكه هاي ماهواره اي و تاثير پذيري از فرهنگ بيگانه زمينه طلاق و جدايي را فراهم مي كند چرا كه فرهنگ بيگانه مختص افكار و عقايد مردمان همان سرزمين است و براي مردمان ايران زمين آسيب زا است.
حجت الاسلام بابائيان از كدخدامنشي به عنوان يك عمل پسنديده بزرگان فاميل در گذشته جهت جلوگيري از طلاق ياد كرد و اظهار داشت: براي كاهش اين پديده در جامعه اسلامي بايد به جاي بحث روي معلول به دنبال علت باشيم.
وي با اشاره به اهميت و جايگاه صبر و شكيبايي در زندگي زناشويي، خاطرنشان كرد: يكي از بزرگان دين كه همسري بداخلاق داشت و همسرش حتي در حضور مريدان آن عالم ديني حرمت شكني مي كرده از جانب مريدانش به جدايي و طلاق توصيه شدند كه ايشان در پاسخ عرضه داشتند اگر من همسر خويش را طلاق دهم مي ترسم كه به خاطر اخلاق بد تنها بماند كه اين سيره بزرگان دين بايد مورد توجه زوج هاي جوان باشد.
حجت الاسلام بابائيان از بدبيني و سوء ظن نسبت به يكديگر، بدحجابي و يا بي حجابي هر يك از زوجين و بي اعتنايي به خواست يكديگر را از ديگر عوامل طلاق برشمرد و گفت: انحصار طلبي هريك از زوجين نسبت به يكديگر نيز زمينه طلاق را فراهم مي كند.
وي با اشاره به مشكلات و آسيب هاي جبران ناپذير طلاق براي خانواده و جامعه، گفت: زنان مطلقه نسبت به دیگر زنان دچار آسیبپذیری بیشتری هستند و شانس كمتري براي ازدواج مجدد شايسته دارند و در مقابل برخي از مردان كه طلاق را تجربه كردند بعضا ازدواج دوم مطلوبي نخواهند داشت.
حجت الاسلام بابائيان اضافه كرد: همچنين بروز افسردگي در كودكان و نوجوانان، ايجاد روحيه پرخاشگري در نوجوانان و عدم سازش با ناپدري و يا نامادري نيز از مشكلات جبران ناپذير پديده طلاق در ارتباط با فرزندان زوجين مطلقه است.
بسياري از طلاق ها با دلايل و خواسته هاي معمول و منطقي همراه نيست و تعداد بيشتري از جدايي ها احساسي و از سر هيجانات كاذب و زودگذر است و بايد به زوجين آموخت كه با كوچكترين مشاجره به دنبال بكار بردن لفظ طلاق نباشند چرا كه جدايي حلال مشكلات نيست و پس از جدايي مشكلات متعددي براي هر يك از زوجين بوجود مي آيد و در اين راستا مي طلبد به منظور پيشگيري از طلاق و پايبندي و تعهد به زندگي زناشويي طرح هايي در اين حوزه تدوين شود و همچنين با افزايش دوره هاي آموزش خانواده از بروز طلاق هاي غير ضروري ممانعت به عمل آورد.
پايان پيام/
گزارش: سودابه احمدپور ملكشاه
نظر شما