حجتالاسلام دکتر رضا برنجکار، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران به مناسبت فرا رسیدن دهه غبارروبی و تکریم مساجد به ستاد خبری این دهه گفت: همانگونه که میدانیم مسجد محوریترین اجتماع اسلامی است، به اصطلاح تنها مختص به نماز خواندن نیست بلکه فعالیتهای آگاهی بخشی دینی و برنامههای فرهنگی، علمی و معنوی همچون اعتکاف و سخنرانیهای دینی و کلاسهای قرآن نیز نیاز دارد.
استاد دانشگاه قرآن و حدیث در ادامه افزود: بنابراین ما در اسلام نهادی محوریتر و مهمتر از مسجد نداریم و مسجد تنها برای اقامه چند وعده نماز در طول روز نیست، از این رو باید مساجد را بیش از پیش تقویت کنیم. ما امروز مشاهده میکنیم که در یک مسجدی روحانی کلاس قرآن برگزار میکند، سخنرانهای آگاه و عالم دعوت میکنند و خانوادهها نیز حضور پیدا میکنند، بنابراین این مسجد نسبت به گذشته خود رونق بیشتری پیدا کرده است اما یک جا مشاهده میکنیم که مسجدی تنها برای نماز خواندن است و بس!
برنجکار با اشاره به اهمیت توجه به نیاز مردم به ویژه جوانان در مساجد گفت: امامان جماعت باید برای نیازهای معنوی مردم راه حل مناسب پیدا کنند و جوانان را جذب مساجد نمایند، همانگونه که اقتصاد باید مشتریمحور باشد، مساجد نیز باید نیازمحور باشند، سوالات جوانان پاسخ داده شود تا خدایی نکرده بر سر مسائل اعتقادی جوانان دچار شبهه نشوند. حتی ما مساجدی داریم که برای فقرا و نیازمندان کمکهای مادی جمعآوری میکنند تا فقرشان برطرف شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: لذا مشاهده میکنیم متدینین ما نوعاً کسانی هستند که با مساجد ارتباط خوبی دارند و دین در عمق وجود آنها نفوذ کرده است، بنابراین بنده این را قبول ندارم که به طور کلی بگوییم در همه مساجد رونق از بین رفته و جوانان کمتر رغبت به مساجد دارند، در برخی جاها به نیازها توجه زیادی میشود و برنامهها با قوت در مساجد وجود دارد.
برنجکار درباره اهمیت وجود امام جماعت فعال در مساجد گفت: امام جماعت باید با اسلام آشنایی مکفی داشته باشد اما لازم نیست که در همه قسمتهای دینی متخصص باشد، ممکن است اطلاعات خودش عمومی باشد اما در بخشهایی که نیاز به تخصص است از متخصصین برای جلسات پرسش و پاسخ اعتقادی دعوت کند.
وی در ادامه افزود: ویژگی دیگر امام جماعت باید مدیریت باشد وی بتواند نیازهای روز جوانان را تشخیص دهد، مطلب بعدی اینکه امام جماعت با زمان و مکان آشنا باشد و رفتار اجتماعی با مردم داشته باشد، متأسفانه برخی امامان جماعت درونگرا هستند و رفتار اجتماعی با مردم ندارند، به همین دلیل جوانان را جذب نمیکنند. آنها علاوه بر اینکه باید در حوزه تدریس و تألیف کار کنند، در حوزه برقراری ارتباطات اجتماعی هم باید تلاش کنند و دورههای خاصی برایشان برگزار شود.
برنجکار در پایان گفت: روشهای مدیریتی باید از طریق مرکز رسیدگی به امور مساجد به امامان جماعت برسد، جزوات بهروزی نیز برای آنها تهیه شود تا امامان همچون گذشته پاسخگوی مشکلات مردم باشند و در همه حوزهها تقویت شوند.
بیتوجهی به نیازهای جوانان باعث مسجدگریزی آنان شده است
پویا امینی از بازیگران سینما و تلویزیون گفت: بیش از دینگریزی، سوءمدیریت و عدم رفتار مناسب با جوانان سبب مسجدگریزی آنان شده است.
پویا امینی بازیگر جوان سینما و تلویزیون نیز با بیان اینکه مسجد صرفاً، مکانی برای عبادت و مناجات نیست، بر نقش مهم آراستگی و زیبایی بصری مسجد در جذب جوانان تأکید کرد و گفت: آراستگی و نظافت مسجد اولین اقدام در تکریم و تقدیس مسجد است و میتواند در گام نخست مردم بخصوص نسل جوان را برای ادای فریضه نماز جماعت ترغیب و تشویق کند.
بازیگر مجموعه تلویزیونی «شاید برای شما هم اتفاق بیفتد» ادامه داد: در بحث بیتوجهی به جایگاه رفیع مسجد، تنها یک گروه و یا نهاد خاصی مقصر نیست، بلکه این تقصیر متوجه همه اقشار جامعه است.
وی که به تازگی به کمپین سلامت و آرامش روان با پیام آیه شریفه «الا بذکر الله تطمین القلوب» پیوسته است، با اشاره به عدم حضور مداوم جوانان در مساجد، افزود: جوانان امروز از دین زده نشدهاند، اما گاهی برخورد ناصحیح با جوانان از متولیان مساجد باعث دوری آنها از مساجد میشود.
امینی بر ضرورت رفتار مناسب با جوانان در مساجد تأکید کرد و ادامه داد: در صورت مدیریت صحیح میتوان با انجام فعالیتهای متنوع فرهنگی هم در راه ترویج فرهنگ دینی قدم برداشت و هم شاهد استقبال و حضور پرشور جوانان در مساجد بود.
امینی مسجد را یکی از بهترین مکانها برای فعالیتهای فرهنگی دانست و گفت: با همبستگی میان مردم بخصوص جوانان و متولیان مساجد و با استمرار فعالیتهای فرهنگی در مساجد، علاوه بر ترویج دین و مذهب میتوان با جذب جوانان میتوان به مساجد رونقی دوباره بخشید.
این بازیگر سینما و تلویزیون بر جایگاه اجتماعی مسجد تأکید کرد و افزود: روابط اجتماعی و انسانی در مسجد رنگ و بوی دیگری دارد، رابطه آدمهایی که در مسجد با یکدیگر آشنا میشوند از نوع انسانی است. به شخصه روابط انسانی و اجتماعی برایم مهم است و موضوع اولین فیلمم را نیز به همین موضوعات اختصاص دادم، گمان میکنم موضوع خانوادگی و تم اجتماعی آن میتواند خانوادهها را مجذوب کند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد با تغییر رویه و حاکم شدن مدیریت صحیح، مسجد بار دیگر جایگاه ویژه خود در جامعه را بدست آورد.
پایان پیام/
نظر شما