به گزارش خبرگزاری شبستان اندیشکده واشنگتن در گزارشی به قلم دنیس راس، مشاور ویژه سابق اوباما در امور خاورمیانه و عضو ارشد این مؤسسه آمریکایی نوشت: اوباما باید به سران کشورهای عربی تضمین دهد که توافق احتمالی پیرامون برنامه هستهای ایران، سبب نخواهد شد که ما روابط خود را با این کشورها رها کنیم یا به ایران اجازه بدهیم که با توجه به برداشته شدن تحریمهایش، در منطقه جولان بدهد، و یا اینکه بدون پاسخی از جانب آمریکا به تهدید این کشورها بپردازد. این کار معاملهای دشوار خواهد بود.
راس نوشته است : « برخلاف اسرائیل که تمرکزش صرفاً بر مسئله هستهای ایران است و هرگونه توافقی که به ایران این امکان را بدهد تا به یک کشور برخوردار از نیروی هستهای بدل شود، را یک خطر راهبردی جدی میبیند، کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس هرچه بیشتر نگران دخالتهای ایران در بحرین، عراق، سوریه، لبنان و یمن هستند. از منظر آنها، ایرانی که از نظر اقتصادی تحتفشار نباشد، حتی از طریق نیروهای شبهنظامی شیعه همفکر خود، میتواند هر چه بیشتر در این کشورها فعالیت نماید و توازن قدرت را در جهت منافع خود بر هم بزند. به یک تفسیر عربی در منطقه دقت کنید، نظر یکی از روسای جمهور در منطقه این است که ایران همین حالا هم عامل تأثیرگذار اصلی در چهار پایتخت عربی است. بغداد، دمشق، بیروت و صنعا. این مسئله ایران را از پافشاری بر قدرتی که اخیراً در این چهار پایتخت به دست آورده است بازنمیدارد.
در واقع، اگرچه داعش اولویت اول ما است، اما برای عربستان سعودی، اولویت ایران است.سران عربی از اوباما انتظار تعهداتی واقعی را دارند که با هدف رفع نگرانیهای آنها طرحریزی شدهاند. در واقع، آنها انتظار تضمین ساخت تأسیسات نظامی جدید در کشورهایشان را از آمریکا دارند. اما این خواسته اصلی آنها نیست. آنها در پی ارائه تعهداتی روشن و شفاف از جانب آمریکا نسبت به امنیت کشورهایشان هستند. در حالی که شاید آنها به تعهدی رسمی یا الزامی مورد توافق اصرار نکنند، اما با یک تضمین مبهم که با توجه به آن، ایران یا همفکرانش بتوانند آنها را مورد تجاوز قرار دهند، هم راضی نخواهند شد– و تعریف آنها از تهدیدات ایران و همفکرانش شاید شامل تلاشهایی در جهت ایجاد بیثباتی در کشورهایشان باشد.
برای رییسجمهور، این امر در بر دارنده یک مشکل است. او درباره تمایلش جهت حمایت از دولتهای شورای همکاری خلیج فارس علیه تهدیدات خارجی صحبت کرده است، و نه درباره تهدیدات داخلی. او شمولیت فراتر و نظارت بیشتر و بهتر را به همان میزان برای امنیت این کشورها مهم میداند که به همان میزان هرگونه تعهد متقبل شده در زمینه تهدیدات خارجی حائز اهمیت است. اگرچه ممکن است که نظر اوباما در این باره صحیح باشد، اما چنین پیامی کمتر مورد پذیرش اعراب قرار خواهد گرفت.این مسئله در هر زمانی دشوار خواهد بود، به ویژه در حال حاضر که این دولتها رییسجمهور را به چالش میکشند تا نشان دهد که هژمونی ایران در منطقه را نخواهد پذیرفت. انتقال سلاحهای جدید و حتی حضور هرچه بیشتر نظامی آمریکا در منطقه، هیچ یک نخواهد توانست سبب رفع نگرانی سران عرب در منطقه بشود. آنها میخواهند بدانند که چه اقدامات ویژهای برای مقابله با تهدیدات به آنها از جانب ما اتخاذ خواهد شد.مطمئناً اقداماتی که در این برهه از زمان نشان میدهد که ما در برابر ایران میایستیم و عواقب رفتارهای سلطهجویانه آنها را افزایش میدهیم، بیش از هر تعهد و تضمین کلامی و یا حتی تمهیداتی برای ایجاد پایگاههای نظامی جدید بر اعراب تأثیرگذار خواهد بود. اما تنها یک اقدام است که بیش از سایر اقدامات بر دولتهای عربی حاشیه خلیج فارس تأثیرگذار خواهد بود و نشان خواهد داد که ما در برابر رشد قدرت ایران در منطقه تسلیم نخواهیم شد: ایجاد یک منطقه حائل در مرز بین ترکیه و سوریه.» (منبع: اشراف)
تحلیل:
عزم واشنگتن برای دفاع از بیشتر نقاط جهان، ایالات متحده را تبدیل به یک احمق بینالمللی کرده مخصوصا اینکه در برابر سوءاستفاده دوستان فرضیاش هم آسیبپذیر شده است. اکنون کشورهای حوزه خلیج ناراحتاند؛ اساسیترین «مشکل» آنان این است که واشنگتن فقط در پی منافع آمریکاست و نه منافع عربستان سعودی و دیگر کشورهای حوزه خلیجفارس که درصدد هژمونی بر خلیجفارس هستند. دولت [آمریکا] نشستی را برگزار کرد تا دغدغههای آنها را تسکین دهد و به آنها قول دفاع از منافعشان را بدهد.اعتراض آنها این است که واشنگتن برای ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هستهای با این کشور وارد مذاکره شد.دولت آمریکا به ایران نامه می نویسد و خواهان همکاری تهران در مقابله با داعش می شود.این موضوع نشان می دهد که ایران ، در مسائل منطقه ای بازیگری محسوب می شود که اگر حضور نداشته باشد ، مشکلات حل نمی شود. اگر ایران نخواهد ، دولت سوریه تغییر نمی کند ، اگر ایران نخواهد دولت عراق در مقابل داعش سقوط نمی کند ، ایران می خواهد در یمن و بلندی های جولان جبهه جدیدی علیه آمریکا گشایش پیدا کند.طبیعی است که ایران در امور داخلی کشورهای فوق دخالت نمی کند ، حتی در یمن نیز مقامات آمریکا ضمن اذعان به نفوذ ایران ، اعتراف کرده اند که ایران در امور داخلی صنعا دخالت نمی کند. به این ترتیب آمریکا برای حفظ منافع خود باید به ایران در غرب آسیا امتیاز بدهد. ایران باید حضور آمریکا را به رسمیت بشناسد تا به این کشور امتیاز بدهد.این موضوع نشان می دهد که امریکا برای حل و فصل مسائل غرب آسیا به ایران نیاز دارد. شکست در مذاکرات هسته ای ، همکاری ایران با آمریکا را قویا منتفی می کند و این موضوع ، به ضرر آمریکا است.
نویسنده:بهنام خسروی
پایان پیام/
نظر شما