بزرگان حوزوی تدبیری برای تحول حوزه بیندیشند

سرپرست حوزه علمیه امام رضا (ع) با انتقاد از اینکه حوزه‌های ما بوی دانشگاه‌ را به خود گرفته است، گفت: حوزه‌های ما دارند از پیشینه خود فاصله می‌گیرند و در این زمینه انقطاع تاریخی می‌بینیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت‌الاسلام والمسلمین علی‌اکبر صادقی ‌رشاد، سرپرست حوزه علمیه امام رضا (ع) در مراسم نکوداشت مقام علمی و معنوی آیت الله خوشوقت که عصر امروز چهارشنبه 25 خرداد در تالار شیخ صدوق حرم حضرت عبدالعظیم برگزار شد با عرض تبریک به مناسبت میلاد باسعادت امیرالمؤمنین با اشاره به جلسات متعدد خود در محضر آیت‌الله خوشوقت گفت: آیت‌الله خوشوقت را همه می‌شناسید و می‌دانید وی از چنین صحنه‌ها و برنامه‌هایی اجتناب می‌کنند. کسی تا به وی انس نیافته باشد، مراتب تواضع و صفا و زلالی وی را نمی‌شناسد.

 

وی با بیان اینکه از یکی از دردهایی که به شدت رنج می‌برم بحث تحول در حوزه است، اظهار کرد: مقام معظم رهبری در رابطه با تحول در حوزه فرمودند" تحول واقع‌شدنی است و اتفاق می‌افتد اما باید مدیریت شود زیرا ظروف تاریخی و فرهنگی تحول را طلب می‌کنند و خواه ناخواه واقع می شوند".

 

حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی رشاد ادامه داد: اگر تحول مدیریت نشود چه بسا به غیر از خودش تبدیل شود زیرا تحول غیر از تبادل است.

 

وی با بیان اینکه ما باید حوزه را متحول کنیم و به پیشینه خودمان برگردیم، گفت: ما از پیشینه خودمان در حال فاصله گرفتن هستیم و دچار انقطاع تاریخی شده‌ایم، انسان در این زمینه احساس خطر می‌کند.

 

عضو شورای انقلاب فرهنگی با بیان اینکه من نوعا متهم به دگراندیشی هستم، یادآور شد: در روزگاری که ما همه چیز را در حال دگرگونی می‌بینیم و همه چیز متحرک و سیار است ما نباید از قافله بشریت عقب بمانیم.

 

حجت‌الاسلام والمسلمین صادقی رشاد با انتقاد از وضعیت دانشگاه‌ها در داخل کشور که الگو گرفته از فرهنگ غربی است، گفت: دانشگاه‌های ما عاریتی است و ناچارا ما باید این دانشگاه‌ها را تا زمانی که خودمان علوم انسانی اسلامی را تولید نکنیم، داشته باشیم اما حوزه چیز دیگری است زیرا در جوهره حوزه تحول و اجتهاد نهفته است و طبع آن با تحجر و تجدد سازگار نیست.

 

وی با بیان اینکه بیش از اینکه از تحجر در این زمینه نگران باشم از تجدد نگرانم، گفت: در همه عالم هیچ نظامی به پر پیشینهگی و اصالت و کامیابی نظام تحصیلات حوزوی نیست اما با توجه به هزار سال تجربه و تاریخ حوزه ما به کجا می‌رویم؟

 

وی با بیان اینکه بیش از این جرأت ندارم مسایل را باز کنم، یادآور شد: تحول که در حوزه در جریان است، خوب مدیریت نمی‌شود و من نگرانم که دیگر حوزه امثال شهید مطهری و یا آیت‌الله خوشوقت را نبیند.

 

وی با تأکید بر اینکه حوزه دارد بوی دانشگاه را می‌گیرد، گفت: سیستم ما در حوزه دارد سیستم دانشگاهی می‌شود و من نگران حوزه مقدسه قم هستم که اگر این روند را طی کنیم، به الازهر دیگری تبدیل می‌شود. درست است در حال حاضر 750 هزار طلبه و دانشجو در حال تحصیل در الازهر هستند اما یک آدم معنوی از این مرکز تولید نمی‌شود و همه توجیه‌گر حکامی هستند که اکنون مردم علیه‌شان برخاسته‌اند.

 

وی ادامه داد: حوزه علمیه قم را ستم‌های رضاشاهی نتوانست بجنباند، این حوزه در برابر بادهای تند ایستاد و جهان را تکان داد و ما باید مراقب آن باشیم.

 

رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تأکید کرد: ما باید حوزه را متحول کنیم اما این تحول به معنای بی‌نظمی نیست بلکه تحول به معنای بازگشت به گذشته است.

 

وی یادآور شد: در همین حوزه عظیم شیعه در نجف و عراق چند تحقیق دارد انجام می‌گیرد که آموزش و یا بحث پرورش باید چگونه باشد یا اینکه معیشت باید چگونه باشد و یا اینکه رابطه بین استاد و شاگرد چگونه باشد، می‌بینیم که تحقیقات در این زمینه بسیار کم است و من از این حیث نگرانم و بزرگان باید تدبیری در این زمینه بیندیشند زیرا روزی سر بلند می‌کنیم و می‌بینیم فرصت گذشته است.

 

وی با بیان اینکه ما پاسخگوی نیاز شیعه و مکتب اهل بیت نیستیم، گفت: امروز جهان تغییر کرده است و اکنون بیش از هر زمان دیگری تشیع در جهان گسترده شده است. اگر در گذشته جز یا توده‌ای از افراد شیعه می‌شدند اکنون نخبگان شیعه می‌شوند و مخاطبان ما، آنها هستند و آنها از ما پیام می‌خواهند و این بدون تحول و بازگشت به گذشته ممکن نیست.

پایان پیام/

 

کد خبر 46222

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha