موسیقی نواحی به چرخ لنگ افتاده است

خبرگزاری شبستان: پژوهشگر موسیقی با بیان اینکه موسیقی نواحی فرهنگ موسیقیایی یک کشور است ، گفت: موسیقی نواحی ایران به چرخ لنگ افتاده است در حالی که ریشه های فرهنگی ما در این نوع موسیقی است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، نشست خبری فستیوال موسیقی نواحی ایران (آینه دار) پیش از هر امروز شنبه 9 خرداد با حضور محمدرضا درویشی و علی مغازه ای در تالار وحدت برگزار شد.

 

در ابتدای این نشست، محمدرضا درویشی، دبیر دومین فستیوال موسیقی نواحی ایران (آینه دار)  گفت:  فستیوال موسیقی نواحی ایران دومین فصلش را می گذراند، قرار بود این فستیوال هر 2 سال یک بار توسط بخش خصوصی برگزار شود اما خلف وعده کردیم به جای 2 سال 4 ماه زودتر انرا برگزار می کنیم.

وی افزود:  نخستین جشنواره آینه دار در مهر ماه سال 92 با حضور 30 هنرمند از شرق کشور برگزار شد، در حالی که دومین آینه دار با حضور 120 هنرمند از سه استان جنوبی کشور هرمزگان، بوشهر و خوزستان برگزار می شود و این یک جهش کمی و کیفی در ارتباط با فعالیت های این جشنواره خصوصی است که نه تنها یک ریال بودجه از دولت می گیرد بلکه با سرمایه شخصی احسان رسول اف برگزار می شود. سرمایه گذاری نقدی است که سودی داشته باشد این سرمایه گذاری یک طرفه است، پولی است که می رود و عایدی ندارد، ما نه تنها کمکی از دولت دریافت نکردیم بلکه با برگزاری جشنواره نواحی آن خلا را پر می کنیم و به دولت کمک می کنیم از آنجا که دولت انگیزه ای برای برگزاری موسیقی نواحی ندارد ما کار دولت را توسط بخش خصوصی انجام می دهیم.

 

علی مغازه ای، مدیر هنری دومین فستیوال موسیقی نواحی ایران  آینه دار در این نشست گفت: خوشحالم که می توانیم دومین دوره موسیقی نواحی آینه دار را برگزار  کنم تعداد زیادی از دوستان با ما همکاری کردند از جمله آقای رسول اف که همدلانه و همراهانه با این پروژه همکاری کردند.

 

وی افزود: بسیاری از کارهای موسیقی به دنبال سود است اما تنها چیزی که ما در این فستیوال توقع نداریم بخش سود دهی است، ما حتی آلبوم های نخستین دوره را با همین رویکرد عرضه نکردیم، ما به کمک آقای درویشی موسیقی های در حال فراموشی را مورد توجه قرار دهیم، به عقیده ما حال موسیقی نواحی ما نذار است، موسیقی نواحی با شرایطی که در جامعه ما و دنیا اتفاق افتاده است حال خوشی ندارد، مردم دنبال این موسیقی نیستند. نوازندگان آن پیر شدند، در برابر این موسیقی انرژی های زیادی وجود دارد که مثل باد در برابر این موسیقی قرار گرفته است شاید بادازاری باید باشد که در برابر این باد قرار بگیرد.

 

مدیر هنری دومین فستیوال موسیقی نواحی ایران  آینه دار اظهار کرد: این فستیوال حرکت کوچکی است ولی خوبی اش این است که تعدادی از اساتید بزرگ را جمع کنیم و آخرین اجراهایشان را ثبت و ضبط کنیم، در سال اول در خدمت بزرگانی مثل لعل بیگ، نورمحمد درپور، ذوالفقار عسگریان، سمندری بودیم که الان در میان ما نیستند، اگر کمک ها و حمایت آقای درویشی نبود ما نه دور اول بلکه این دور را هم نمی توانستیم برگزار کنیم.

 

علی مغازه ای بیان داشت: دومین فستیوال موسیقی نواحی ایران  آینه دار امسال بیش از 100 هنرمند موسیقی نواحی  از استان های هرمزگان، بوشهر و خوزستان در روزهای 16 تا19  خرداد در مجموعه فرهنگی و هنری رودکی تهرا برگزار می شود.

 

محمد رضا درویشی  با اعلام درگذشت یکی از هنرمندان موسیقی نواحی به خانواده این هنرمند و جامعه موسیقی تسلیت گفت و خاطر نشان کرد: در پنج شنبه شب یکی از بزرگان این سنت های آیینی  خلیفه غلام مارگیری درگذشتند، ایشان یکی از دعوت شدگان به فستیوال آینه دار بودند که متاسفانه درگذشتند، اگرچه پسر ایشان در این فستیوال حضور دارند ولی هیچ کس خود این هنرمند نخواهد بود.

 

این پژوهشگر موسیقی نواحی اظهار داشت: بخش عمده ای از موسیقی سه استان ساحلی خلیج فارس را آیین های جمعی تشکیل می دهند، تعداد حاضر در آینه دار  از 30 نفر دوره اول به 100 نفر رسیده است و این  نشان می دهد که بخش قابل توجهی از اجراها گروهی است.آیین های زار، مصائب، مولودخوانی، آیین دریانوردان، نهمه و ریزیف همه به صورت گروهی برگزار می شود.

 

درویشی افزود: کلا در مناطق جنوبی ایران میل به با هم بودن بر میل به تنها بودن غلبه دارد این شرایط روانی مردم مناطق ساحل نشین است، به همین دلیل آیین ها به لحاظ تعداد زیاد هستند. آیین در واقع اگرچه بر برگزاری و اجرای یک محتوای اساطیری به عمل است، اما میل به با هم بودن در اجرای یک آیین و فرار از تنهایی وجود دارد، زیرا تنهایی باعث بروز انواع مالیخولیایی است که آیین هایی مثل زار از آن بروز می کند به همین خاطر بخش قابل توجهی از اجرای ما گروهی است.

 

محمد رضا درویشی درباره اجرای این گروه ها در تالار رودکی اظهار داشت: گروه های حاضر در فستیوال گزینش شده اند، در اساس این موسیقی های آیینی وقتی از محل خود جدا می شوند نقض غرض است، حال چه در فضای باز و چه در فضای بسته اجرا شوند باید در محل خودشان اجرا شوند در تهران به حالت توریستی اجرا می شوند. اساسا جدا کردن فرهنگ از محل خودش اشتباه است.

 

دبیر دومین فستیوال موسیقی نواحی ایران (آینه دار)  درباره هدف برگزاری فستیوال آینه دار گفت: هدف ثبت و ضبط آثار موسیقیایی  نواحی است و برای این هدف بهترین های موسیقی نواحی جنوب را گزینش کردیم.

 

علی مغازه ای نیز  گفت: اجراهای اولین دوره آینه دار مربوط به سه منطقه در شرق ایران بود که ضبط های خوبی از آنها انجام شد، در این دوره  برای اینکه در فضای بهتری و کیفی تر آثار را ضبط کنیم به تالار رودکی آمدیم.

 

مغازه ای درباره برنامه روزهای برگزاری فستیوال اظهار داشت: شانزدهم خرداد روز افتتاح فستیوال آینه دار است که برنامه ها در سه سانس 15، 18 و 21 اجرا می شود. در روز اول در سانس اول آیین افتتاح است که با سخنرانی درویشی و نمایش فیلم است و اجرا و سانس 18 روز شنبه شروع می شود، 9 سانس برنامه داریم، 6 سانس اجرا، 2 سانس ورک شاپ و یک سانس آیین اختتامیه روز 19 خرداد در تالار وحدت برگزار می شود و برنامه های کیفی دارد.

 

درویشی پور درباره موانع و مشکلات خیام خوانی و زار در سال های اخیر برای اجرا گفت: خیام خوانی و زار مشکلی برای اجرا ندارند، برای زار بابا عیسی از جزیره قشم می آید.

 

علی مغازه ای درباره سومین دوره فستیوال آینه دار با تمرکز به مناطق زاگرس نشین گفت: در سومین دوره تمرکز بر استان های چهارمحال و بختیاری، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و ایلام هستند استان های کردستان و کرمانشاه یک فستیوال جدا می طلبند.

 

درویشی گفت: من که سی سال فعالیت پژوهشی موسیقی می کنم نتوانستم بیش از 10 درصد موسیقی مناطق ایران را بشناسم، موسیقی نواحی به خاطر عظمتی که دارد پول و امکانات زیادی می خواهد.ما راجع به فرهنگ یک کشور صحبت می کنیم نه یک نوع موسیقی، ما داریم راجع به موسیقی در هویت موسیقیایی یک کشور صحبت می کنیم، این خیلی گسترده است موسیقی نواحی به چرخ لنگ افتاده است در حالی که ریشه های فرهنگی ما در این نوع موسیقی هست.

 

مغازه ای درباره بلیت فروشی جشنواره موسیقی آینه دار گفت: از روز 13 خرداد بلیت فروشی در سایت www.peshnahad.com صورت می گیرد و برای دانشجویان موسیقی تسهیلاتی در نظر گرفته شده است.

 

پایان پیام/

کد خبر 462060

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha