به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، «مرتضی طاهریان»، معاون فرهنگی و هنری ستاد عالی کانون های مساجد کشور با حضور در برنامه « گفت وگوی جمعه» شبکه قرآن سیما به تشریح برنامه ها و اهداف مجموعه ستاد عالی و به ویژه طرح «تلاوت نور» پرداخت.
وی در ابتدای سخنان خود اظهار کرد: بعد از اینکه استکبار جهانی پس از جنگ تحمیلی به اهداف خود نرسیدند طبیعی بود که بیکار نمی نشینند و موضوع تهاجم فرهنگی به صورت جدی در دستور کار دشمن قرار گرفت، مقام معظم رهبری(مدظله العالی) همواره تاکید بر این داشتند که از همه ظرفیت ها برای مقابله با تهاجم فرهنگی استفاده شود.
طاهریان ادامه داد: در این راستا در هجدهم اسفندماه سال 1371 طرحی به شورای عالی انقلاب فرهنگی رفت که بر اساس این طرح عمدتا شورای عالی انقلاب فرهنگی به دنبال استفاده از ظرفیت های مساجد بود، در حال حاضر با گذشت بیش از بیست سال از فعالیت کانون های شاهد هستیم که 20هزار کانون در مجموعه مساجد کشور فعالیت دارند، ضمن اینکه به خاطر داشته باشیم که بسیاری از کارشناسان و کسانی که با فضای مسجد و فضای فعالیت های فرهنگی آشنا هستند معتقدند بهترین مکان برای فعالیت های فرهنگی مسجد است و اثرگذارترین فعالیت های فرهنگی در مسجد انجام می شود و جدا از مساله قداستی که مسجد دارد حضور مردم در این برنامه ها تاثیر دارد و کار مسجد عموما با حضور مردم اداره می شود و اساس احیا و فعالیت گسترده یک مسجد به حضور گسترده مردم در آن است.
وی افزود: ما در ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور به دنبال استفاده از ظرفیت مردمی هستیم و هرآنچه که امروز در کانون های اتفاق می افتد افتخارش متعلق به کسانی است که در مسجد فعالیت دارند و در عمل گزارش عملکرد کسانی که در مسجد فعالیت دارند را ارایه می کنیم. بنابراین آنچه که اتفاق می افتد به همت تک تک مردم است و تنها در برخی موارد حمایت و پشتیبانی هایی داریم.
طاهریان با اشاره به پیام مقام معظم رهبری(مدظله العالی) به اجلاس نوزدهم نماز گفت: ایشان در این پیام فضا را برای فعالیت های مساجد باز کردند و فرمودند: «از کودکی که تازه به دنیا آمده تا افرادی که صاحب رتبه های برتر می شوند و نخبگان علمی، ورزشی و قرآنی باید برایشان برنامه داشته باشید».
معاون فرهنگی و هنری ستاد عالی کانون های مساجد کشور گفت: درست است که تمرکز برنامه های ما بر گروه سنی نوجوان و جوان است اما برخی برنامه ها چندان مقطع سنی نمی شناسد و نمونه اش همین طرح تلاوت نور است که افراد بعد از اقامه نماز جماعت در آن شرکت می کنند.
اهتمام به تقویت کانون های روستایی
وی به تعداد کانون های فرهنگی هنری مساجد در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بیش از هفتاد هزار مسجد داریم و تاکنون بیست هزار کانون فرهنگی هنری راه اندازی کرده ایم و بر اساس برنامه پنجم توسعه و وظایفی که برای ما در این برنامه تعیین شده بود، حرکت کرده ایم و از افتخاراتمان این است که با وجود تمام سختی هایی که با آن مواجه بوده ایم طبق برنامه حرکت کردیم. ضمن اینکه پراکندگی جغرافیایی در کانون ها رعایت شده است. در حال حاضر 10هزار کانون فرهنگی هنری، روستایی هستند یعنی از نقطه صفر مرزی تا مراکز استان ها مجموعه کانون ها را می بینیم و از اولویت های ما راه اندازی کانون های فرهنگی هنری مساجد در مناطق روستایی است.
طاهریان تصریح کرد: محوری ترین مجموعه فرهنگی روستاها، مساجد هستند، پس هرچه ما بتوانیم مساجد روستایی را تقویت کنیم روستاییان بهتر می توانند از خدمات فرهنگی استفاده کنند ضمن اینکه فعالیت های فرهنگی ما متنوع است. بخشی از فعالیت هایی که در مجموعه کانون ها داریم مربوط به فعالیت های قرآنی است و بخش مهمی از آن شامل فعالیت های هنری است که از جشنواره های مختلفی که برای اعضای کانون های برگزار می کنیم تا آموزش های هنری که در رشته های مختلف داریم نمود می یابد.
وی به ظرفیت عظیم کتابخانه های مساجد اشاره کرد و گفت: سال گذشته جشنواره ای با عنوان روستاهای دوستدار کتاب برگزار شد که در میان 10 کتابخانه روستایی که مورد تقدیر قرار گرفت، هشت کتابخانه متعلق به مساجد بود. در حال حاضر در مجموعه کانون ها بیش از یازده هزار کتابخانه مخزن دار و باز فعالیت می کنند که بیش از سیزده میلیون کتاب در اختیار دارند. البته معمولا با حمایت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای تجهیز کتابخانه ها کتاب تهیه و برای کتابخانه ارسال می شود که این مسئله جدا از مسئله تجهیزات کتابخانه ای است که در اختیار مساجد قرار می دهیم.
از روزنامه دیواری تا نشریات تجربی
معاون فرهنگی و هنری ستاد عالی کانون های مساجد کشور افزود: ظرفیت دیگری که در مجموعه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری کشور در اختیار داریم نشریات تجربی در مساجد است که از گذشته در قالب روزنامه دیواری خود را نشان می داد و گاهی در دو یا چند صفحه ارایه می شد اما اخیرا با پیشرفت هایی حاصل شده بچه های مسجد نیز کار را ارتقا داده و نشریات را طراحی می کنند. سال گذشته نیز جشنواره ای با موضوع نشریات تجربی داشتیم که اختتامیه آن اخیرا در خمین همزمان با ولادت حضرت زهرا(سلام الله علیها) برگزار شد.
طاهریان همچنین در مورد طرح تلاوت نور گفت: مجموعه مساجد فعالیت های مختلفی را در طول سالیان گذشته داشته و دارند اما آنچه که بیش از همه از یک مسجد توقع می رود آن است که جدا از کارکرد عبادی خود و فعالیت هایی که برای نماز و اقامه نماز جماعت دارد اولویت دوم خود را بحث قرآن بگذارد. در روایت هم داریم که پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) فرمود: «مساجد بنا شدند برای قرآن»؛ برای همین است که از سال 1379 همکاران ما در ستاد عالی به این فکر افتادند که برای انس بیشتر مردم با قرآن و به نوعی فراگیرتر شدن انس با قرآن این طرح را اجرایی کنند. طرحی که دوستان ما داشتند این بود که در قبال اینکه تعدادی قرآن به مساجد هدیه می شود روزانه یک صفحه قرآن تلاوت می شد، البته برخی مساجد بودند که هم در نماز ظهر طرح تلاوت داشتند و هم در نماز مغرب عشا و گاهی بین دو نماز و بسیاری از مساجد هم بعد از نماز جماعت طرح را اجرا می کنند.
همکاری ۳۰ هزار مرکز در اجرای طرح
وی ادامه داد: در حال حاضر بالغ بر چهارده سال است که از این طرح می گذرد. در حال حاضر بیش از 30هزار مرکز در حال اجرای این طرح هستند. علاوه بر مساجد بیست هزار کانون داریم، طبیعی است که مساجد دیگری هم به این جمع پیوستند و علاوه بر این از سازمان و ادارات و مراکز فرهنگی مختلف هم در این طرح شرکت کردند و یقین داریم که در حال حاضر از آماری که ارایه کردیم میزان شرکت کنندگان در این طرح بیشتر بوده است. این طرح قابلیت دارد که به سایر کشورها نیز سرایت یابد و همان طور که یقین داریم که در برخی کشورها این طرح الگوبرداری شده و در حال اجرا است. به هر صورت این قدم مهمی بود که اتفاق افتاد اما فارغ از آنچه که عنوان شد مساجد عموما در ماه رمضان حداقل یک بار ختم قرآن دارند، با اجرای این طرح شاهد هستیم که یکبار در طول سال نیز ختم قرآن برگزار شود و جالب اینکه در ادامه این طرح مشاهده کردیم که برخی مساجد علاوه بر تلاوت، ترجمه هم می خوانند.
طاهریان تصریح کرد: اما اتفاق دیگری که در ادامه طرح تلاوت نور افتاد ارایه مجموعه تفاسیر همراه بود که در زیر مجموعه همین طرح تلاوت نور انجام شد. بسیاری از مجموعه های فرهنگی با محوریت مسجد و ائمه جماعات علاقه مند بودند که این طرح را گسترش دهند و وارد حوزه های تفسیری و مفاهیم قرآن شوند، در نتیجه ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با همکاری جمعی از فضلا و مفسرین مجموعه تفسیر همراه را آماده کرد و از هر دو صفحه قرآن یک آیه که کاربردی تر بود انتخاب و در آن ارایه شد. در حال حاضر تفسیرها در بالغ بر 7500 مسجد در اختیار ائمه جماعات است و مراجع نیز این حرکت را تشویق کردند.
وی گفت: نرم افزار این تفسیر نیز آماده شده است و ما این آمادگی را داریم که با توجه به اینکه در آستانه ماه رمضان قرار داریم از طریق دبیرخانه هایمان این تفاسیر را به ائمه جماعات علاقه مند ارایه کنیم، خوشبختانه بسیاری از ائمه جماعات فرصت های بیشتری را برای بحث های تفسیری دارند و در نتیجه ارایه تفسیر همراه یک امکان حداقلی است که در این راستا فراهم شده است، البته با نقطه ایده آل فاصله زیادی داریم.
طاهریان در پاسخ به سوالی در مورد بودجه دریافتی ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: عمده بودجه ما مردمی است اما دستگاه های مختلفی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی نسبت به این امر اهتمام داشته اند و همچنین سازمان اوقاف که از جمله مجموعه هایی است که ما را در این مسئله کمک می کنند.
هم افزایی مراکز مرتبط با امور مساجد در بهترین شرایط
وی در مورد تعامل و همکاری ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با سایر نهادها و دستگاه هایی که در امر مسجد فعالیت می کنند، گفت: عمدتا با سایر مراکز از قبیل مرکز رسیدگی به امور مساجد هم افزایی داریم و در حال حاضر در بهترین شرایط قرار داریم. همچنین هماهنگی و همکاری خوبی میان ما و بسیاری از مراکز از جمله مرکز فعالیت های دینی شهرداری تهران و همچنین بسیج برقرار است.
طاهریان در مورد همایش تکریم طرح خادمان نور گفت: سال گذشته این امکان فراهم شد که در همه مراکز استان ها تجلیل و تکریم تالیان طرح تلاوت نور را داشته باشیم، جلسات خوبی در استان ها شکل گرفت، عزیزانی که در آن جلسات شرکت کردند نخبگان حوزه، ائمه جماعات، قاریان قرآن بودند که امروز نیز فرصتی شد تا در همایش طرح تکریم خادمین قرآن از آنان تقدیر داشته باشیم.
وی در مورد همایش تکریم خادمین طرح تلاوت نور گفت: در حال حاضر بیش از 300 نفر از ائمه جماعات، اساتید و قاریان و نمایندگان دستگاه های فعال در امر قرآن در مشهد حاضر هستد و سه روز در مشهد برنامه های مختلفی از جمله برگزاری کارگاه های آموزشی برای تالیان طرح تلاوت نور با حضور اساتید برجسته قرآنی برگزار خواهد شد.
برنامه های داغ کانون ها در تابستان
معاون فرهنگی و هنری ستاد عالی کانون های مساجد کشور با توجه به فرارسیدن ایام تعطیلات تابستانی به برنامه های کانون ها در این ایام اشاره کرد و گفت: همچنین در مورد برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد در ایام تابستان برنامه های متعددی داریم. در تابستان همان طور که می گوییم بیست هزار کانون داریم یعنی بیست هزار پایگاه داریم و ظرفیت خوبی به نام کانون های تخصصی که در 22 رشته فعالیت می کنند و مهدویت و قرآن بیشترین کانون های تخصصی را در سطح کشور به خود اختصاص داده اند بنابراین همه ظرفیت های ما از خانه های دیجیتال تا کانون های دانشگاهی و کانون های مصلی و خانه های نور در ایام تابستان با اوج فعالیت هایشان مواجه هستند و سالیانه بیش از سه هزار نفر در این برنامه ها شرکت می کنند.
پایان پیام/
نظر شما