حجت الاسلام والمسلمین سیدعلی اصغر هاشمی اولیا، استاد درس خارج و تولیت مدرسه علمیه قائم چیذر تهران در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به منویات مقام معظم رهبری مبنی بر تحول در حوزه های علمیه اظهار داشت: همچنان که معظم له تاکید فرمودند تحول امری ضروری و اجتناب ناپذیر است که در صورت عدم تحقق خسارات بسیاری به بار می آورد.
وی با بیان اینکه تلاش های بسیار زیادی برای تحقق تحول صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: برای انجام هر کاری مهمترین مرحله و اقدام ارایه تعریف یا چهارچوب مشخصی از آن کار یا اقدام است؛ در صورتی که این مرحله به درستی صورت نگیرد همه افراد، گروه ها، مراکز و سازمان های مربوطه دچار برداشت های نادرست شده و حتی ممکن است تعاریفی ارایه کنند که نه تنها در راستای تسریع و تسهیل نباشد بلکه در جهت عکس عمل نماید.
استاد سطوح عالی حوزه اضافه کرد: پس از ارایه یک تعریف درست گام بعدی برگزاری جلسات هم اندیشی با حضور حداکثری صاحب نظران و متخصصان بخش تحول می باشد یعنی اگر فرآیند جذب حداکثری صورت نپذیرد هیچگاه تحول به معنای واقعی کلمه و فراگیر محقق نخواهد شد.
وی با اشاره به اینکه برخی تعریف درستی از تحول ندارند، تصریح کرد: برخی تصور می کنند تحول یعنی کنار گذاشتن سنت ها و بی توجهی به تمام راهکارها و راهبردهای مورد تایید سنت غلط حوزه در حالی که چنین نگاهی بسیار نادرست است.
تولیت مدرسه قائم چیذر حفظ سنت هایی مانند استادمحوری، انس طلبه با استاد، فرایند مستمر پژوهش و علم آموزی و ... را بسیار مهم خواند و گفت: چنین سنت هایی که طی صدها سال نمره قبولی دریافت کرده اند نباید به بهانه تحول، نوآوری، ابتکار و نواندیشی کنار گذاشته شوند.
وی با انتقاد از کسانی که با کپی برداری از فضای آموزشی دانشگاه تلاش دارند دستاوردهای هزار ساله حوزه علمیه شیعه را نادیده بگیرند، اظهار داشت: مهمترین نکته اینکه باید جمع و تلفیقی منطقی و مستدل از سنت ها و نوآوری ها صورت گیرد بی آنکه به ساختارهای اصلی و بنیادین حوزه خدشه ای وارد شود.
استاد درس خارج حوزه علمیه اضافه کرد: برگزاری کرسی های آزاداندیشی می تواند به تسریع در فرآیند تحول کمک کند. وی خاطرنشان کرد: علیرغم تلاش هایی که در این زمینه صورت گرفته اما شاهد برنامه ریزی منسجم برای برگزاری چنین جلساتی که حاصل آن بهره مند از نظرات همگان باشد، دیده نمی شود.
حجت الاسلام والمسلمین هاشمی اولیا با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه باید یک شورای بکر برای حوزه علمیه وجود داشته باشد، ادامه داد: به نظر می رسد با وجود فعالیت و تلاش های شوراها و مراکز مختلفی اعم از شورای عالی حوزه، مرکز مدیریت حوزه و امثالهم یک شورای فکری ای که به طور منظم جلساتی تشکیل داده و مصوبات و تشریفات آن راهگشا و حلال مشکلات حوزه باشد، وجود ندارد.
وی در پایان تاکید کرد: الحمدالله این اراده در تصمیم گیرندگان اصلی حوزه های علمیه برای تحقق منویات مقام معظم رهبری در بحث تحول دیده می شود البته لازم است این اراده و انگیزه با همفکری، هم اندیشی و برنامه ریزی های منسجم، میان مدت، کوتاه مدت و طولانی مدت همراه شود.
پایان پیام/
نظر شما