آیا حقیقتا قاریان ایرانی در قله قرائت جهان قرار دارند؟

خبرگزاری شبستان: قاریان مصری از لحاظ قدمت تلاوت در جهان حرف اول را می زنند و قاریان ایرانی در مقام تقلید از آنها هستند با این وجود چرا در مسابقات بین المللی قرآن قاریان ایرانی برتر هستند.

گروه قرآن و معارف_ خبرگزاری شبستان: سی و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن نیز به کار خود پایان داد و در نهایت قاری و نماینده کشورمان در این مسابقات اول شد.شاید بتوان گفت درتمام ادوار گذشته این رقابت ها، قاریان ایرانی اول شده اند مگر در چند دوره که نفرات اول حدنصاب نمره مسابقات قرآن را به دست نیاوردند. کم و بیش در اذعان عمومی این حرف پیچیده شده که هر سال قاری ایرانی در مسابقات اول می شود.

این سخن از چند نظر قابل بحث است،‌ اول آنکه ارزیابی و نمردهی داوران را زیر سوال می برد  و از طرف دیگر نشان می دهد که سطح شرکت کنندگان در مسابقات بین المللی قرآن با نمایندگان کشورمان بسیار فاصله دارد.

 

آیا حقیقتا قاریان ایرانی در قله قرائت جهان قرار دارند؟

در این مجال مختصری به مقایسه تلاوت عبداالباسط قاری کشور مصر و حسن دانش، قاری کشورمان در سی و دومین مسابقات بین المللی قرآن می پردازیم.

همان طور که می دانید سبقه تلاوت در مصر در هیچ جای دنیا وجود ندارد و قاریان مصری سینه به سینه با الحان و موسیقی قرآن آشنا می شوند و به نوعی که مهد تلاوت جهان در کشور مصر قرار دارد.

اگر بخواهیم برای تقریب ذهن مقایسه ای داشته باشیم مانند آن است که فرهنگ مداحی در کشور ما سابقه طولانی دارد و افراد غیر ایرانی هر کاری انجام دهند نمی توانند در حد تقلید از مداحان کشورمان پیشرفت کنند.یا به عنوان مثال ایران مهد ورزش پهلوانی کشتی است و بسیاری از کشورها که در این ورزش حرفی برای گفتن ندارند نمی توانند به پای کشور ایران برسند.

در بحث تلاوت نیز همین طور است و بدون تعصب به مذهب و ملتی خاص باید گفت قاریان مصری در بحث تلاوت پیشگام هستند و قاریان ایرانی تنها با سابقه 30 و چند ساله در این حوزه مقلد سبک ها و اساتید مصری محسوب می شوند.اما چطور می شود که همین مقلدان در مسابقات بین المللی قرآن از قاریان مصری جلوتر هستند.

تفاوت تلاوت حسی و مسابقه ای در چیست؟

شایسته است به تحلیلی پیرامون تلاوت حسی و مسابقه ای بپردازیم. منظور از تلاوت حسی به کار گیری صوت، آهنگ، وقف و ابتدا و تجوید برای القای معنای آیات قرآن کریم است. یعنی همه این ابزار در خدمت رساندن مفهوم و آیات قرآن به مخاطبین به کار گرفته می شود.

اما تلاوت مسابقه ای تلاوتی است که تمام این آیتم ها برای رضایت داوران و انطباق با قوانین و ضوابط آیین نامه بکار گرفته می شود.باید گفت که قاریان مصری در تلاوت حسی بی نظیر هستند و در مسابقات بین المللی قرآن امسال نیز مشاهده کردیم که نماینده کشور مصر با تمام وجود برای رساندن معناو مفهوم آیات قرائت می کرد.

بر همین اساس قاریان ایرانی در مسابقات در تلاوت های مسابقه ای که منطبق با آیین نامه است بسیار دقیق عمل می کنند که گاهی نیز تلاوت آنها عام پسند نیست. زیرا تلاوت حسی مانند همان مثل معروف است که آن چیزی که از دل برآید لاجرم بر دل نشیند. لذا یکی از مهم ترین آسیب های جدی مسابقات قران همین است که قاریان ما را از تلاوت های حسی و معناگرا دور می کند در صورتی که تلاوت های مسابقه ای مقطعی هستند اما تلاوت های حسی ماندگار.

واکاوی کسب مقام دوم قاری مصری در مسابقات بین المللی قرآن

قاری مصری در سی و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن تلاوت شایسته ای داشت و حقیقتا از لحاظ صوت و لحن از نماینده کشورمان برتر بود اما در برخی موارد آیین نامه ای خوب عمل نکرد.

به عنوان مثال تکرارهای بی مورد، لغت خواندن برخی از الفاظ،وقف و ابتدای نادرست از مهم ترین عوامل کسر نمره از این قاری برجسته بود.لذا به نظر می رسید که اگر این قاری تلاوت خود را منطبق با آیین نامه مسابقات قرآن می کرد بی شک کسب مقام اولی برای او سهل بود.

باید گفت قاریان ایرانی که در مقام تقلید از قاریان مصری قرار دارند برای اساتید مصری قوانین و آیین نامه ای تدوین کرده اند که دست و پای آنها را در تلاوت می بندد این درحالی است که تلاوت های مصری سالیان دراز ماندگار می ماند واما تلاوت های مسابقه ای مقطعی و زود گذر هستند.

پایان پیام/

 

کد خبر 461281

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha