ساز آشیقی با الهام از خدای آسمان می نوازد/ آشیقی، موسیقی بومی آذری ها

خبرگزاری شبستان: هنر موسیقی آشیقی قدمتی هفت هزار ساله دارد که به عنوان موسیقی بومی آذری ها مورد استقبال بسیاری از مردم این دیار است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان، علیرغم اینکه بیش از دوهزار سال است که غرب وشرق به قدرت موسیقی در برانگیختن احساسات اذعان کرده‌اند، هنر موسیقی آشیقی با قدمت دیرینه و هفت هزار ساله به عنوان یک هنر بومی و اصیل آذری مطرح است.

 

قدمت این هنر موجب شده است تا مجسمه ای از یک هنرمند آشیقی در موزه فرانسه به نمایش درآید که همین مساله اصالت این هنر آذری را متذکر می شود.

 

موسیقی آذری آشیقی که بازتاب کننده جوانب زندگی مردم است، مفاهیم اجتماعی، عرفانی، اخلاقی و دنیوی را مورد تاکید قرار می دهد و احوالات مختلف احساسات، غم و شادی، وصال یار و قهرمانی ها از طریق این موسیقی به شنونده منتقل می شود.

رئیس انجمن موسیقی استان زنجان در این خصوص به خبرنگار خبرگزاری شبستان در زنجان اظهار کرد:  آشیقی به معنای گشودن و بیان سخنان نغز و پندآموز است.

 

وی با اشاره به ساز آشیقی و اینکه از 2 قسمت عمده دسته و کاسه تشکیل شده است، ادامه داد: این ساز شامل هفت تا 9 سیم از جنس فولاد و آلیاژ سخت نقره، کوک کننده سیم ها و خرک های استخوانی بالا و پایین است.

 

به گفته نجفی، نقل‌ها و افسانه‌های آشیقی در زنجان نیز با عناوین طاهر میرزا، کلبی، شیرین بیرچک و بهرام و گول خندان نقل شده است.

 

این هنرمند با اشاره به آهنگ های موسیقی آشیقی خاطرنشان کرد: این آهنگ ها در دسته های حماسی، اخلاقی، اجتماعی، وصف حال و عشقی تقسیم بندی می شود که هر یک از این آهنگ ها به نوعی نواخته می شود.

 

وی با تاکید بر اینکه آشیق ها در موسیقی های خود از آلت های موسیقی بالابان، ساز و قاوال استفاده می کنند، خاطرنشان کرد: خوانندگان این سازها در عین نواختن ساز، آواز می خوانند و داستان نقل می کنند.

 

رئیس انجمن موسیقی استان زنجان با اشاره به اینکه آشیق دردهای اجتماعی را نیز از طریق این ساز به شنونده منتقل می کند، افزود: این آوازها برگرفته از تفکرات دینی و سیاسی هر سرزمینی است.

 

این مقام مسئول با اشاره به اینکه در زنجان 30 دست آشیق وجود دارد، یادآور شد: هر دست از سه نفر در قالب آشیق، بالابان و قاوال(دف) تشکیل شده است.

 

 وی به هاوا(آهنگ های آشیقی) نیز اشاره کرد و افزود: در شهر زنجان و طارم 30 مورد هاوا وجود دارد.

رئیس اداره هنری فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان نیز با اشاره به فضای ایجاد شده در زمینه موسیقی در سنوات اخیر گفت: در استان زنجان هفت آموزشگاه موسیقی فعالیت می کند.

 

معراج کرمی با اشاره به اینکه در استان زنجان کنسرت های موسیقی با مشارکت هنرمندان این عرصه اجرا می شود، ادامه داد: اعطاء مجوز به کنسرت ها تسریع شده است.

 

وی با اشاره به اینکه مجوز اجرای کنسرت برای سالن های کمتر از 500 نفر به استان و بالای 500 نفر از سوی وزراتخانه متبوع انجام می شود، ادامه داد: در استان زنجان 4 گروه فعال آشیقی حضور دارند.

 

در روز 22 دی ماه سال 1388 موسیقی آشیقی استان زنجان به شماره پرونده 80 به ثبت ملی رسیده است.

 

پایان پیام/

 

 

 

 

 

 

کد خبر 461069

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha