به گزارش خبرگزاری شبستان در استان البرز، فرهنگسرای هنر در شهرستان نظرآباد طی هفته جاری، شاهد نشستی با عنوان عصر خاطره با هدف نقدی بر کتاب حاج روح الله از فرماندهان شهید این شهرستان بود و همان طور که وعده داده بودیم، شرح نوشته ای با همّت نویسنده کتاب در خصوص نقد این اثر ارائه می شود.
بنابه گفته قیطاسی، نویسنده کتاب « حاج روح الله » به این خبرگزاری محمد رضا شرفی خبوشان، از منتقدان آثار ادبی حوزه هنری در جلسه نقد کتاب اظهار کرد: آن چه که ما را این جا دور هم جمع کرده است، مقام و منزلت این شهید بزرگوار است، چاپ و انتشار زندگینامه این فرمانده دوران دفاع مقدس در قالب کتاب و این همه شور و شوق در شهروندان شهرستان نظرآباد نشان دهنده ریشه دار بودن و توجه مسئولین و شهروندان شهرستان به کتاب و مطالعه است.
این منتقد ادبی ادامه داد: انسان موضوع اصلی رمان و داستان است، با توجه به این مهم در آثاری که داستان و رمان، انسان که موضوع اصلی است، در درجات بعدی قرارمی گیرد، اما وقتی وارد حیطه زندگینامه می شویم یک انسان محور اصلی یک اثر است. به همین منظور تلاش ما دراین نوع کار این است، که انسان را از زوایای مختلف معرفی کنیم.
وی افزود: وقتی نویسنده مدعی می شود، که این زندگی نامه ای که در مورد یک انسان هست و می خواهد آن را معرفی کند با توجه به فن داستان نویسی می خواهد زندگی نامه رو ارائه کند، به شکل زندگینامه داستانی. بنابراین همین اول نویسنده اعلام می کند که شما به عنوان مخاطب با اثری رو به رو هستید که دستمایه یک انسان و از تکنیک های داستان نویسی برای معرفی زندگی اون انسان معرفی شده است.
به گفته خبوشان، بنابر این توضیح ما با ۲ عامل رو به رو هستیم. یکی: تخیّل نویسنده. ۲: واقعیتی که در زندگی آن انسان وجود داشته است.
این مسئول تصریح کرد: نویسنده در ابتدا، منابع تحقیق رو انتخاب کرده است. از دریچه تحقیق و بررسی که ابزار خاص خودش را دارد مثل مصاحبه، پیدا کردن همرزمان شهید، خانواده شهید و اسناد و عکس و... این مواد رو جمع می کند و در قالب داستانی می برد.
وی توضیح داد: بنابراین ما به عنوان مخاطب این حق را به خودمان می دهیم که با این کتاب، از دیدگاه یک اثر داستانی که بر واقعیت مبتنی است برخورد کنیم. چرا نویسنده چنین تصمیمی گرفته است. چرا زندگی نامه صرف رو انتخاب نکرده است. چون اعلام کرده من می خوام با فنون داستان نویسی تاثیر عمیق تر و بیشتری بر مخاطب بگذارم. به این خاطر ما باید از منظر تکنیک ، ایده داستانی به این اثر نگاه کنیم و هم نقد نوشتن زندگینامه.
وی با نظر بر این محتوای کتاب در خصوص این فرمانده شهید بیان کرد: شهید روح الله بسیار شخصیت بزرگ و باشگوه و تاثیر گذار دارد. بنابراین موضوعی است بسیار حسّاس، پر دامنه و پرکار. کسی نمی تواند ادعا کند با یک ماه، ۲ماه یا شش ماه کار روی این موضوع می خواد همه منابع را جمع کند.
این مسئول افزود: خلق اثری این چنین احتیاج به صبر و حوصله ی بسیاری دارد. مشخص است، که شکوه و عظمت شخصیت شهید بسیار بسیار گسترده تر از قالبی است که انتخاب شده است. امید بستیم به این که به حتم این دریچه است برای چاپ کتاب هایی درمورد شخصیت روح الله. یعنی حق مطلب باید به گفته دوستان بیشتر از این باشد. اما در این گونه داستان ها با نویسنده ای روبه رو هستیم که با بسیاری از مشکلات عدیده رو به رو است. می خواهد شخصیتی را بیان که در کتاب که این شخصیت در مکانی زندگی کرده است و خاطراتی از خود به جای گذاشته است. خانواده ای دارد و می خواد این را آمیخته کند با تکنیک داستان نویسی و باید پاسخگو باشد، اما دست و بالش بسته است. آن چنان پر و بال بدهد به تخیل خودش. چرا؟ چون باید پایبند و وفادار به تاریخ باشد. به همین خاطر که همه شما آگاهید نوشتن زندگینامه داستانی به مراتب مشکل تر از رمان صرف است. اون جا تخیل آزاده و نویسنده داستان برآمده از تخیل خودش رو ارائه میکنه. ولی در این جا باید مبنای اصلی نویسنده واقعیتی باشه که رخ داده است.
وی افزود: کتاب رو باز می کنیم می بینیم نویسنده از یک ترفندی برای ارائه ی داستانش ارائه کرده. هدف از طرح داستانی چیست؟ برای این که مخاطبان به خصوص نسل جوان رو کنجکاو کند. هیجان آن ها رو برانگیخته کند تا داستان رو ادامه دهد. از لابه لای این داستان به زندگی با شکوه شهید پی ببرند. طرحی که نویسنده چیده وارد کردن حضور محقق و نویسنده در خود داستان. از تخیل بهره گرفته است. در 5 سالگی با شهید آشنا شده. خاطره ای از شهید داره. شهید به اون لطف بی حد و اندازه کرده. بعد سال ها تصمیم می گیره شهید رو بشناسه و در روند این شناختن با دوستان و خانواده شهید ارتباط برقرارمی کنه. و این ها به شکل خاصی به ما ارائه می شه. این از نظر اهالی فن راهی است اما راه آن چنان دست اول نیست. به نوعی ساده ترین راه در زندگی نامه نویسی داستانی است که خود نویسنده وارد می شود.
ما در نقد این کتاب نباید انتظارات خودمان را بالا ببریم. چون شخصیت شهید بسیار بزرگ است و این مطلب را نویسنده هم معترف خواهد بود. خود من هر داستانی که درباره شهید می نویسم هیچ وقت راضی نیستم. قلم ام قاصره. من باید تمام توانایی هام رو به کار بگیرم. این جا موضوع هنر نیست. بنابراین حرکت بسیار بزرگی است که در شهرستان نظرآباد انجام شده است.
وی تصریح کرد: به مردم نظر آباد که چنین کتابی دارند تبریک می گویم. این جزو دارایی مردم است. تا اون موقع که چاپ نشده بود مردم شاید از این و اون می پرسیدند شهید حاج روح الله کیست؟ ولی حالا دیگر بهانه ندارند. داشته ای دارن که کتاب رو بخونند و با شخصیت شهید آشنا باشند. باید این کتاب در مدارس و بین دانش آموزان پخش و به مسابقه گذاشته شود.
معصومه قیطاسی، نویسنده کتاب در پایان گفت: سال 91 این پروزه به من از طرف بنیاد حفظ اثار و حوزه هنری البرز محول شد. گفتند طی سه چهار ماه این کار باید جمع شود. تجربه اول من بود ولی با این حال اون موقع من اعتراض کردم که وقت برای این جور کارها باید زیاد باشد و با حوصله کار پیش رود.
من طی 5 یا 6 ماه این کار رو جمع کردم و تحویل دادم. کار رفت برای کارشناسی و برای بازنویسی و ویراستاری توسط خانم زیبایی. بعد 70 صفحه از کتاب حذف شد که من مخالفت کردم. بنا به ارتباط عمیقی که با حاج روح الله گرفته بودم و خدا رو شکر می کنم که دوستان من رو به عنوان خواهر حاج روح الله می شناسند، خیلی ازاین موضوع ناراحت شدم.
تمام سعی و هم و غم من این بود که از شهید خاطراتی که گلچین کرده بودم حذف نشود که نشد. همان زمان در ذهن خودم به خودم قول دادم که بعدهایه کاری بتونم برای شهید انجام دهم. چون واقعا شخصیت شهید به قول خبوشان بزرگ و والاست. خدا رو شکر همرزمان و خانواده شهید همکاری لازم رو با من داشتند. من هنوز هم با خانواده شهید ارتباط صمیمی دارم. و این تجربه ای شد که بعدها اگر خواستم در مورد شهیدی کتاب بنویسم و اگر نهادی خواست با من قرارداری ببندد خیلی مواظب زمان و تایم کاری باشم. کار رو با حوصله و تحقیق بیشتر پیش ببرم. درحال حاضر من دارم تحقیق سردار دوم نظر آباد سردار علی اصغر ازاد فلاح رو انجام می دخم و عجله ای در کار ندارم.
قیطاسی که خود را خواهر خوانده شهید حاج روح الله می داند، در عکس بالا چون خواهری مهربان نوه حاج روح الله را در آغوش گرفته است، وی در پایان خاطرنشان کرد: عکسی از این فرمانده شهید در ورودی نظرآباد یا میدان سپاه نیست. سرداری که شش سال از زندگی اش در جنگ علیه دشمن بود، من امیدوارم ارائه این کار سرفصل شناخت مردان بزرگ این شهرستان باشد.
پایان پیام/
نظر شما