فلسفه به علوم آبرو می دهد/ دانشگاه غرق دين است

خبرگزاری شبستان: فلسفه بزرگ‌ترین خدمت را به علوم می‌کند، یعنی علوم را آبرو می‌دهد و فخر علوم است. حتی این مسئله که آیا علم دینی داریم یا نداریم توسط فلسفه پاسخ داده می‌شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان، روسای گروه های تخصصی شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی به همراه دبیر و اعضای گروه فلسفه و کلام این شورا با آیت الله جوادی آملی در بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسرا دیدار کردند.

 

بنابراین گزارش، آيت الله جوادي آملي ضمن دعاي خير براي اعضاي شورا و تاکید بر سعي بليغ در خصوص نقد، در ابتدای سخن به اهمیت علوم انساني پرداخت و سوالاتی مبنی بر اینکه در علوم انسانی جاي انسان را چه کسی بايد تعيين كند؟ آيا مرگ معبر است يا گودال؟ آيا انسان با مرگ مي پوسد يا از پوست به در مي آيد؟ را مطرح کرد.

 

وی اظهار کرد: تمام تفاوت نظام اسلامي و غيراسلامي در منبع يا همان ضلع سوم است؛ در نظام غيراسلامي خودشان را به جاي منبع مي نشانند و مبنا و مفاهیمی مانند عدل و مساوات را خودشان تعيين مي كنند و خودشان به جاي الله مي نشينند. همين مي شود كه خادم حرمين به يك كشور مسلمان شيعي حمله مي  كند و تمام نهادهاي حقوق بشري هم ساكت مي مانند. اومانيسم به جاي اينكه منبع را الله بداند، جايگزين الله تعیین می کند و اين تفاوت دیدگاه خليفه اللهی با اومانيستی است.

 

آيت الله جوادي آملي در ادامه تاكيد كرد: فلسفه بزرگترين خدمت را به علوم مي كند يعني علوم را آبرو مي دهد و فخر علوم است. حتي اين مسئله كه آيا علم ديني داريم يا نداريم توسط فلسفه پاسخ داده مي شود. اين فلسفه است كه قامتش بلند است و درباره جهان بحث مي كند.

 

وی در اين زمینه به نقش دانشگاه هم اشاره و تصریح کرد: وقتی تلاش علماي ديني كه مي گويند خدا چنين گفت ديني است بنابراین حرف دانشگاه كه مي گويد خدا چنين كرد، هم ديني است. مگر مي شود خدا چنين گفت، ديني باشد اما خدا چنين كرد ديني نباشد!؟ دانشگاه غرق دين است مثل ماهي اي كه غرق آب است اما مي گويد آب چيست؟

 

وي با تشكر از تمامي اساتيدي كه در شورا به نقد علمي پرداخته اند، عنوان کرد: اگر در مسائل سياسي و استقلال سياسي كشور مبنایمان نه غربي و نه شرقي است، اما در مسائل علمي مبنایمان باید چه شرقي و چه غربي باشد. علم و استدلال و برهان فرقی ندارد غربي باشد یا شرقي.

 

آيت الله جوادي آملي در پایان به موضوع علم ديني پرداخت و یادآور شد: علمي كه موضوعش فعل انسان است مي تواند ديني باشد يا نباشد، اما علمي كه موضوعش كار خداست، صددرصد ديني است. طوري نشود كه خيلي از ما اسلامي حرف بزنيم، اما قاروني يا فرعوني عمل كنيم؛ آن ديد وسیعی كه فلسفه به ما مي دهد در نقد هم مدنظر قرار دهيم.

 

بنابراین گزارش، سیدحسین حسینی، دبیر شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی در ابتدای این دیدار که پس از نماز مغرب و عشاء برگزار شد، گزارشی از فعالیت های شورا ارائه و به ايجاد يك شبكه اجتماعي نقد علمي اشاره كرد و گفت: شورا با ارتباط با بيش از دو هزار استاد از سراسر كشور به اين مهم پرداخته و چون يك نهاد دولتي هم نيست؛ این امر  به ايجاد يك شبكه مهم علمي و اجتماعي منجر شده است.

 

وی دستاورد دوم شورا را راه اندازي 14 گروه علمي تخصصي نام برد كه اغلب حوزه هاي مهم علوم انساني را در برمي گيرد.

 

دبیر شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی نقد بيش از پنج هزار عنوان کتاب و متن درسي در حوزه علوم انساني در طول عمر شورا را از دستاوردهای ديگر این نهاد ذكر و عنوان کرد: اين تلاش به ابداع يك الگوي نقد علمي منجر شده كه مي تواند به يك زبان مفاهمه علمي در سطح دانشگاه ها كمك كند.

 

حسيني به اهتمام شورا در نقد نظريه هاي علمي مطرح در سطح جهان اشاره و اظهار کرد: از سال 90 علاوه بر نقد كتب علوم انساني با تاكيد بر كتب درسي، به نقد نظريه های مطرح جهاني نیز پرداخته شده است.

در این دیدار، نقدنامه هاي علمي شورا و ساير منشورات شورا  از جمله فصلنامه علمی پژوهشی پژوهشنامه انتقادي توسط دبير شورا معرفي شد و سامانه "نقدِ نقد" در سايت شوراي بررسي متون هم معرفي و در این خصوص تاکید شد این سامانه می تواند به ترويج فرهنگ نقد در بين اصحاب علم و فرهنگ یاری رساند.

 

حسيني در پايان گزارش خود، به هدف شورا در رسيدن به مرجعيت علمي نقد پرداخت و به تاسیس گروه روش شناسی علوم انسانی اسلامی در پی دیدار اعضای شورا با مقام معظم رهبری و تاکید ایشان بر توجه به مساله علوم انسانی اسلامی در دانشگاه ها اشاره کرد.

 

این گزارش می افزاید: به دنبال آن آیت الله جوادی آملی ضمن استقبال از این امر در خصوص اهمیت مساله علم دینی به ذکر نکاتی پرداخت.

 

همچنین، حسين كلباسي اشتري، رئيس گروه فلسفه و كلام شورا نیز در ادامه خواستار رهنمودهايي براي تقويت رهيافت نقد شد و اين سوال را از آيت الله جوادي آملي جویا شد كه نظر شما درباره كاستي متونی که در حوزه فلسفه و كلام و عرفان در فرهنگ ما به عنوان مرجع درسي برجاي مانده، چیست؟ وي همچنين در خصوص نقش فلسفه در غنا بخشيدن به علم ديني هم پرسش هايي را مطرح کرد.

 

علاوه بر این، موسوي رئيس گروه فقه و حقوق شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی نیز در ادامه به پژوهشنامه انتقادي متون و برنامه های علوم انسانی شورای بررسی متون اشاره كرد و گفت: مقالات اين مجله به صورت مقاله نقد منتشر مي شود و رهنمودهايي را براي رونق نقد علمي توسط نشريات حوزه نقد و فعاليت هاي شورا در حوزه نقد درخواست کرد.

پایان پیام/

کد خبر 460799

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha