به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل سازمان زیباسازی شهر تهران، همزمان با روز جهانی موزه عصر دیروز 28 اردیبهشت ماه با حضور احمد مسجد جامعی، سید محمد بهشتی رییس کمیته ملی موزههای ایران و رییس پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، میر سیداحمد محیط طباطبایی قائممقام کمیته ملی موزههای ایران و محمدرضا سعیدآبادی دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو ، جمال کامیاب مدیر عامل سازمان زیباسازی شهر تهران، جمعی از مدیران و معاونین ادارات میراث فرهنگی استان ها و مدیران موزههای تهران و شهرستانها در محل موزه هنرهای معاصر برگزار شد.
در این مراسم از بیش از 40 تن از مدیران موزههای کشور در بخش خصوصی و دولتی تقدیر و به رسم یادبود لوح تقدیری به آنها اعطا شد. خیام خوانی، تقدیر از پیشکسوتان، قرائت بیانیه هیئت داوران، اعطای جایزه به برگزیدگان و یادی از موزه موصل بخشهایی از این مراسم بوده است.
"جمال کامیاب" مدیر عامل سازمان زیباسازی شهر تهران با بیان اینکه این برنامه بهانه ای است تا سرمایه ها، گذشته و پیشینه بسیار گران سنگی که به دست ما رسیده را فراموش نکنیم و این تشویق در واقع تشویق تمامی هنرمندان و کسانی است که سال های سال برای این مرز و بوم مشقت کشیده اند، گفت: وقتی کسی هنگام رانندگی و حرکت به جلو، هر چند مسیرش رو به جلو اما باید همواره از آینه روبرور پشت سرش را هم ببیند یعنی حتی در حرکت رو به جلو هم نمی توانیم از توجه به پشت سر خود چشم پوشی کنیم. ملتی که پیشینه خود را فراموش کند مجبور است بسیاری از اشتباهاتش را مجددا تکرار کند.
"علی مرادخانی" معاون هنری وزارت ارشاد با اشاره به اینکه برای درک و فهم شعار روز جهانی موزهها و همراه شدن با ایکوم جهانی، ابتدا باید سئوالاتی مطرح شود، گفت: شاید اولین سئوال این است که شورای بینالمللی موزهها بر اساس چه چیزی شعار روز جهانی موزهها «موزهها برای جامعه پایدار» را مطرح کرده است و چه تعریفی برای جامعه پایدار داشته اند؟
وی ادامه داد: پس از دوران باستان آثار هنری را در معابد و کلیساها جمع آوری می کردند و این اقدام نشاندهنده مقدس بودن این گونه آثار در بین جوامع بود.
او همچنین در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به طرح »نگارخانه ای به وسعت شهر»گفت: بردن آثار نقاشی و تصاویر از موزه های هنری به خیابان های تهران و نصب روی بیلبوردها یکی از همین سیاست هاست که باید بازخورد مردم را نسبت به آن را بررسی کرد. اینگونه اقدامات از روش های موفقی است که میتواند حیات جامعه را در برداشته باشد.
"احمد مسجدجامعی" عضو شورای شهر تهران نیز در واکنش به پخش کلیپی درباره تخریب آثار تاریخی عراق و شهر موصل بیان کرد: ما نیز به خاطر چنین اتفاقی، سال بدی داشتیم.
وی افزود: من در تهران گردیهای خود فضای اجتماعی را بدون واسطه رسانهها رصد کردم و متوجه شدم که یک عطشی برای دانستن در مردم ایجاد شده و آنها بیشتر از قبل به میراث فرهنگی اهمیت میدهند.
این عضو شورای شهر تهران به کشف اسکلت مربوط به هفت هزار سال پیش در خیابان مولوی تهران اشاره کرد و گفت: جایی که هفت هزار سال تاریخ دارد، نمی توانست بدون پایداری نمیتوانسته باشد. از زمانی که روحیه تسلط بر طبیعت در مردم ایجاد شد، پایداری آسیب دید.
مسجد جامعی با اشاره به طرح "نگارخانهای به وسعت یک شهر" سازمان زیباسازی شهر تهران گفت: میراث فرهنگی میتواند موزهای به وسعت یک شهر در تهران ایجاد کند. چون تهران آنقدر پتانسیل و ظرفیت دارد که وسعت موزههایش را به اندازه کلان شهر تهران گسترش دهد.
"سید محمد بهشتی" با اشاره به انتخاب شعار امسال موزهها با عنوان «موزه و پایداری»، گفت: هر سال ایکوم یک شعار را برای توجه بیشتر به جنبههای مختلف موزه تعیین میکند. موضوعات مختلفی که ایکوم مطرح میکند هیچگونه مغایرتی با شعار سالهای قبل ندارد و اگر دقت کنید میبینید همه از یک جنس هستند و معنا و تعریف جدیدی نیستند بلکه جنبه جدیدی از تعریف را مورد توجه قرار میدهند و توجهات را به سمت آن جلب میکنند.
وی در ادامه عنوان کرد: 300 موزه مورد اطلاعرسانی قرار گرفتهاند و تا کنون 90 موزه در سنجش شرکت کردهاند. ایکوم فعالیت موزهها را در ابتدا مشاهده میکند، سپس مورد پایش قرار میدهد و در نهایت اظهار نظر میکند زیرا موزه برای ایکوم از اهمیت بالایی برخوردار است.
بهشتی با بیان اینکه شکوفایی فرهنگ در دورههای ثبات و پایداری رخ میدهد، افزود: سابقه تاریخی بشر حاکی از این است که هر گاه جامعهای در وضعیت ثبات و پایداری باشد فرهنگ، فرصت عرض اندام پیدا میکند.
وی در ادامه گفت: موزه محصول و عامل پایداری جوامع است که در حقیقت هر قدر موزهها نقش خود را بهتر ایفا کنند جامعه را به سمت ثبات و پایداری میبرند و اگر نقش خود را خوب ایفا نکنند پایداری آنها موقتی خواهد بود. موزهها مانند ستونهایی هستند که باعث استحکام جوامع میشوند.
بهشتی افزود: شعار امسال ایکوم جهانی، ضلع دیگری از منشور موزه را بیان میکند و مغایر با شعار سالهای گذشته نیست. امید است ما هم در کشور خود بتوانیم از اثرات مثبت این شعار بهرهمند شویم و شاهد رشد و شکوفایی موزهها باشیم که محصول پایداری موزه باشد. زمانی که کمیته ملی موزهها فعال است میزان فعالیت آن میتواند منجر به پایداری جامعه شود.
او در ادامه با اشاره به اقدام سازمان زیباسازی شهر تهران با عنوان «نگارخانهای با وسعت یک شهر»، اظهار کرد: با این اقدام یکباره تهران به موزهای بزرگ تبدیل شد، این نشان از یک اتفاق و علامت به لحاظ اجتماعی بود.
"میرسیداحمد محیط طباطبایی" قائم مقام کمیته ملی موزههای ایران (ایکوم)، گفت: معنای معرفی موزه ای به عنوان موزه برتر این نیست که موزهای را برتر از دیگری قرار دهیم بلکه هدف این است که از این مسابقه در راستای اشاعه فرهنگ موزه استفاده کنیم.
وی در رابطه با گزینش موزههای برتر گفت: این گزینش در دو بخش دولتی و خصوصی انجام شد و دارای 12 شاخص است. بازدید، حفاظت و نگهداری، آموزش، پژوهش و خلاقیت جزو شاخصهای جهانی هستند. شاخصهایی همچون شاخص بقا و کودک نیز مربوط به شاخصهای ایرانی هستند.
محیط طباطبایی افزود: این شعار و رویکرد برای موزهها از اهمیت بالایی برخوردار است. یکی از اتفاقات ناگوار سال گذشته اتفاقی بود که در کشور عراق رخ داد، مورد آسیب قرار گرفتن موزه موصل بود که نسبت به آن واکنش نشان داده شد و در آن زمان اعلام محکومیت کردیم.
وی در رابطه با شیوه داوری انتخاب موزه برتر گفت: برای داوری و گزینش از افراد عضو ایکوم، بازنشستگان حوزه موزه در تمام ابعاد مانند معماری و ... دعوت کردیم. امید است روزی برسد که کل موزهها در یک واحد داوری قرار بگیرند اما در حال حاضر در دو بخش خصوصی و دولتی ارزیابی میشوند.
گفتنی است در این مراسم مسجد جامعی، بهشتی و مرادخانی از اجرای طرح «نگارخانهای به وسعت یک شهر» توسط سازمان زیباسازی شهر تهران تقدیر کردند.
پایان پیام/
نظر شما