خبرگزاری شبستان- ایلام: آنچه مسلم است این است که در هر سانحه تصادفی، سه عامل انسان، خودرو و جادههای و مسیرهای ارتباطی مؤثر است و بهطورقطع در هر حادثهای یکی از این عوامل تأثیرگذار و ارتباط مستقیم دارد و یا تلفیقی از این سه عامل مؤثر است.
حادثه رانندگی سقوط یک دستگاه خودروی پراید در مسیر تونل آزادی به شهر ایلام و کشته شدن سه نفر سرنشین آن و جراحت شدید یکی دیگر از سرنشینان آن، در حادثهای دیگری که در شهرستان ایوان در مسیر مواصلاتی اتفاق افتاده است بازهم کشته شدن سه نفر و زخمی شدن دو نفر دیگر را رقمزده است.
حادثه اولی در روزهای تعطیل ایام گذشته و شلوغی جاده و به دلیل عدم کنترل راکب خودروی پراید و سقوط به دره منجر شده است که یکی دیگر از عوامل سقوط در جاده عدم وجود گارد ریل در حاشیه جاده باپیچهای تند بوده است که در اینت صورت میتوانست از سقوط به پایین جلوگیری کند.
حادثه دوم به دلیل انحراف خوردی تریلر به مسیر مخالف و برخورد با خورد روی پراید رویداده است که اگر عدم رعایت عامل انسانی را یکی از عوامل بسیار مؤثر در نظر بگیریم عامل دیگری که در این حادثه مؤثر بوده است که کمعرض بودن جاده در این منطقه است که در روزهای اخیر به دلیل باز شدن مرز پرویز خان این مسیر، به مسیر تردد خو درهای سنگین باری به دلیل کم کردن فاصله مواصلاتی، تبدیلشده است و منجر بهروز دادن حوادثی از این نوع میشود.
این حوادث شاید در نگاه اول فقط فوت و مرگ چند نفر و خسارت مادی به چند خودرو باشد اما در حقیقت هزینههای بسیار هنگفتی بر روی جامعه ایجاد میکند، در حادثه اولی فوت پدر و فرزندان خانواده رقم خورده که بسیار دردناک است و در حقیقت تداوم یک نسل انسانی دچار صدمه شده است، در حادثه دوم نیز سه نفر از اعضای یک خانواده در دم جانباختهاند که این امر نیز بسیار دردناک بوده و علاوه بر هزینههای مادی، خسارات معنوی بسیاری را ایجاد میکند.
درست است که عامل انسانی به هر دلیلی ازجمله عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی یکی از مؤثرترین عوامل حادثهخیز در جادهها به شمار میرود اما همگان اذعان دارند در صورت بروز هرگونه حادثهای، افزایش میزان استانداردسازی جادهها و امنیت راهها و همچنین خودروهای مورداستفاده در مسیر جادهها با ایمنی بیشتر و بر اساس استانداردها لازم، میزان آسیبها و خسارتها را بهطورقطع کاهش خواهد داد.
استان ایلام، استانی کوهستانی است که بیشتر جادههای مواصلاتی آن از دامنه کوهها گذشته و جادههای آن بهصورت کوهستانی است که این امر میطلبد این نوع جادهها از امنیت قابلتوجهی برخوردار باشند و نکات امینی در آن به نحو بیشتری رعایت شوند حالا بماند امنیت خودروها که این خود بحث مفصلی است.
اما نکته قابلتوجهی که در این تصادفات نگارنده خود بهعینه مشاهده کرده این است که متأسفانه برخی از هموطنان عزیز و رانندگان محترم که در مسیر جاده تردد میکنند به هنگام روی دادن تصادف از خودرو پیاده شده، موجب ازدحام در مسیر شده و از سوی دیگر نیز خودرو را در حاشیه جاده پارک میکنند که خود زمینه بروز حادثهای جدید را رقم خواهد زد و باوجود دستگاههای تلفن همراه هوشمند امروزی اقدام به فیلمبرداری از حادثه میکنند، غافل از اینکه کسی در آنجا، نیازمند یاری نیروهای امدادی است و حتی ثانیهها هم میتواند تعیینکننده در حیات و یا مرگ فردی باشد و نیاز به کمک اضطراری دارد و باید کاری کرد، نباید مسیر جاده را شلوغ کرد که تردد در مسیر همچنان روان بماند و نیروهای امدادی و نجات با سرعت بیشتری بتوانند به محل حادثه برسند و افراد نیروهای امدادی و فوریتهای پزشکی با دقت و سرعت بیشتری بتوانند به مصدومان حادثه کمک کنند و آنها را مراکز درمانی برسانند.
از طرفی دیگری ازدحام در کنار محل حادثه تصادف، منجر به توجه سایر راکبان خودروهای ترددکننده در جاده به حادثه و عدم دقت کافی در رانندگی میشود و احتمال بروز حادثه جدیدی دارد که شاید دود آن به چشم خود ازدحام کنندگان در محل حادثه برود و منجر به خسارتهای جانی و مالی جدیدی شود.
واقعیت این است که فیلمبرداری از حادثه رانندگی هیچ کمکی به حادثهدیدگان نخواهد کرد و درصورتیکه از حادثه جان سالم به دربرند و فیلم آن را بعدها مشاهده کنند جز درد و رنج چیزی برای حادثه دیدگان به ارمغان نخواهد آورد، دوربین های خانگی و تلفن همراه برای ثبت لحضات با هم بودن افراد خانواده و دوستان طراحی شده است ولی امروز همین دوربین ها کاربری هایی جدید پیدا کرده است که گاها منجر به صدمات جبران ناپذیری در جامعه می شود.
نرم افزاهایی ارتباطی جدیدی که در تلفن های همراه از جمله واتس آپ و غیره طراحی شده، امروز به یک مشکل در جامعه تبدیل شده که این ابزارهای ارتباطی در زمان بروز حوادث و ارسال تصاویر از این طریق، موجب ایجاد ناهنچاری هایی می شود که جبران آن نیازمند هزینه های مادی و معنوی بسیار است.
آموزشهای لازم و فرهنگسازی در این زمینه جایی خالی در مقررات راهنمایی و رانندگی دارد که به نظر میرسد باید فرهنگسازی مناسبی در این زمینه صورت گیرد و یا مقرراتی در این زمینه تدوین شود و از طرفی مردم عزیز و هموطن باید این نکته را مدنظر قرار دهند که فرهنگ استفاده از هر فناوری نوینی را از تلفنهای همراه هوشمند با دوربینهای آنچنانی بهخوبی در بین خودمان نهادینه کنیم.
امید است که این فرهنگسازی را مردم از خود شروع کنیم و هرکدام از ما در نقش یک فرهنگساز بر اساس موز این و معارف دین مبین اسلام، قرآن کریم و اهلبیت عصمت و طهارت(ع) ظاهر شویم تا بهتر و بیشتر بتوانیم مؤثر بوده و همدیگر را یاری کنیم.
پایان پیام/
نظر شما