اوباما: تحریم های مربوط به توانایی موشکی ایران لغو نخواهد شد

خبرگزاری شبستان: باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر ایران را حامی تروریسم خواند و گفت واشنگتن از تمام ابزارهای خود برای حمایت از منافع و متحدان خود، استفاده می‌کند.

خبرگزاری شبستان: باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا بار دیگر ایران را حامی تروریسم خواند و گفت واشنگتن از تمام ابزارهای خود برای حمایت از منافع و متحدان خود، استفاده می‌کند.

اوباما که با نشریه «الشرق الاوسط» گفت‌وگو می‌کرد، با بیان اینکه در نشست کمپ دیوید، اعراب را در جریان روند مذاکرات هسته‌ای با ایران قرار می‌دهد، گفت: «من این فرصت را خواهم داشت که مقامات ارشد شورای همکاری خلیج (فارس) را در جریان مذاکراتمان در راستای یک توافق هسته‌ای برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای قرار دهم. مذاکراتی که من قویا باور دارم بهترین راه برای کسب اطمینان از امنیت منطقه، از جمله شرکایمان در شورای همکاری خلیج (فارس) است. در عین حال، دیدار این هفته فرصتی است تا اطمینان حاصل کنیم که برای مقابله با رفتار ثبات‌زدای ایران در سرتاسر خاورمیانه، از جمله حمایت ایران از گروه‌های تروریستی، به اندازه کافی همکاری نزدیکی داریم.»

در پاسخ به این سوال خبرنگار که تهران را به اقدامات نگران‌کننده در سوریه و یمن متهم کرد، گفت: «روشن است که ایران در کشورهای مختلف منطقه درگیر رفتارهای خطرناک و ثبات‌زدا است. ایران یک حامی دولتی تروریسم است. این کشور به تقویب رژیم اسد در سوریه کمک می‌کند، از حزب‌الله در لبنان و حماس در غزه هم حمایت می‌کند. این کشور به حوثی‌ها در یمن کمک می‌کند. بنابراین، کشورهای منطقه به درستی عمیقا از فعالیت‌های ایران به خصوص حمایت این کشور از گروه‌های نیابتی خشن داخل مرزهای دیگر کشورها، نگران هستند.»

وی افزود: «مهم است که به یاد داشته باشیم که ایران همه این کارها را بدون داشتن زرادخانه هسته‌ای انجام می‌دهد. حالا تصور کنید که اگر ایران به سلاح هسته‌ای مجهز بود، چقدر تهاجمی‌تر می‌شد. آنوقت مقابله و بازداشتن رفتارهای ثبات‌زدای ایران، توسط جامعه بین‌الملل دشوارتر هم می‌شد. یکی از دلایل اهمیت بالای توافق جامعی که به دنبال رسیدن به آن با ایران هستیم هم همین است. با جلوگیری از مجهز شدن ایران به سلاح هسته‌ای، یکی از بزرگترین تهدیدات برای امنیت منطقه از میان برداشته می‌شود.»

رئیس‌جمهور آمریکا ادامه داد: «حتی با وجود آنکه ما توافق هسته‌ای با ایران را پیگیری کرده‌ایم، اما ایالات متحده نسبت به رفتارهای بی‌ملاحظه ایران هوشیار بوده است. ما حضور نظامی قدرتمند خود در منطقه را حفظ کرده و به کمک به کشورهای شورای همکاری خلیج (فارس) برای رسیدن به توان بازدارندگی در برابر تهاجم خارجی، ادامه داده‌ایم. ما به اجرای کامل تحریم‌های مربوط به حمایت ایران از تروریسم و برنامه موشک بالستیک این کشور ادامه داده‌ایم و حتی در صورت حصول توافق هسته‌ای نیز همچنان به اجرای این تحریم‌ها ادامه می‌دهیم.»

وی سپس در مورد احتمال تغییر رویکرد ایران در آینده گفت: «در مورد آینده ایران ، من نمی‌توانم محرکه‌های داخلی ایران را پیش‌بینی کنم. داخل ایران، رهبران و گروه‌هایی هستند که دهه‌هاست که خود را در ضدیت با ایالات متحده و شرکای منطقه‌ای ما تعریف کرده‌اند. من روی تغییر این‌ها در پی توافق هسته‌ای حساب نمی‌کنم.»

اوباما افزود: «این هم هست که اگر ما موفق به حل موفقیت‌آمیز مسئله هسته‌ای شویم و کاهش برخی تحریم‌های هسته‌ای ایران آغاز شود، می‌تواند به سرمایه‌گذاری‌های بیشتری در اقتصاد ایران و فرصت‌های بیشتر برای مردم منجر شود، که این امر دست رهبران میانه‌روتر در ایران را باز می‌کند. مردم بیشتری خواهند دید که تعامل سازنده و نه تقابل، با جامعه بین‌الملل، مسیر بهتری است.»

وی ادامه داد: «دو مسیر پیش روی ایران قرار دارد. یکی تداوم تقابل است و گزینه بهتر رویکرد سازنده نسبت به منطقه است، که اجازه می‌دهد ایران بیشتر وارد جامعه جهانی شود. اما حتی اگر محرکه‌های منطقه تغییری هم نکند، باز هم یک توافق هسته‌ای حتی بیشتر مورد نیاز خواهد بود، چراکه از دستیابی رژیمی که با ما دشمن است، به سلاح هسته‌ای، جلوگیری می‌کند.»[i]

تحلیل :

از آغاز مذاکرات هسته ای ایران با گروه پنج بعلاوه یک و به موازات گفت و گوهای طرفین در مورد مذاکرات پرونده اتمی ایران و نحوه لغو تحریم ها، غرب همواره در صدد پیش کشیدن موضوع توانایی موشکی ایران در مذاکرات بوده است.این موضوع به ویژه بعد از مطرح شدن موضوع «زرادخانه موشکی ایران»در قطعنامه شماره 1929 شورای امنیت(چهارمین قطعنامه) ، پر رنگ تر شده است.

 

بر اساس این قطعنامه که در تاریخ 9 ژوئن سال 2010 علیه جمهوری اسلامی ایران تصویب شد ، شورای امنیت به رهبری آمریکا خواستار « منع آزمایش موشکی» توسط ایران شده بود. همچنین این شورا تصویب کرده بود که :

1.       تحریم های شدید اقتصادی علیه ایران اعمال شود؛

2.       منع آزمایش موشکی موشک های بالستیک که دارای توانایی حمل کلاهک هسته ای هستند؛

3.       ایران نباید هیچگونه فعالیت تجاری مرتبط با برنامه هسته ای و غنی سازی داشته باشد؛

4.       کشورهای جهان نباید تانک ، خودروهای زرهی ، هواپیمای جنگی ، و سایر ادوات نظامی پیشرفته و سنگین و موشک و سیستم های مرتبط با آن به ایران بفروشند.

 

از سال 2003 میلادی که پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران مورد توجه رسانه ها قرار گرفت و به خصوص از زمانی که این پرونده از وین به نیویورک رفت، غرب به رهبری آمریکا و رژیم غاصب قدس همواره ادعا کرده اند که ایران زرادخانه هسته ای خود را گسترش می دهد. آنها مدعی هستند که ایران، غنی سازی اورانیوم را با هدف غنای بالا برای دسترسی به سلاح هسته ای به کار گرفته است.این ادعا همواره از سوی جمهوری اسلامی ایران رد شده است.

 

آمریکا و اسرائیل مدعی هستند برنامه هسته ای ایران و برنامه موشکی جمهوری اسلامی ، ارتباط تنگاتنگی داشته و هدف از غنی سازی در ایران ، دست یابی به موشکهای برد بلند با قابلیت حمل کلاهک هسته ای است.به همین دلیل آنها مدعی هستند وسیله حمل سلاح هسته ای ، موشک برد بلند است ، لذا موشک های ایران علاوه بر سانتریفیوژهای ایرانی هم باید محدود شوند.

  • دلایل نگرانی آمریکا از توانمندی موشکی ایران:

نظارت و کنترل و محدود سازی برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران از آغاز مذاکرات هسته ای همواره یکی از اهداف کلیدی طرف مقابل بوده است. چنانچه "وندی شرمن" بارها تاکید کرده است برنامه موشکی ایران اهمیتی همسنگ برنامه هسته ای دارد و تحریم های غرب علیه ایران ، به چند بخش تقسیم می شوند که تنها یکی از آنها ، مساله هسته ای است. این موضوع نشان می دهد که توانمندی موشکی ایران به حد قابل اعتنا و دارای قدرت بازدارندگی رسیده است که عامل نگرانی مقامات غربی شده است.

 

اما پرسش اصلی اینجاست که چرا غرب برنامه موشکی ایران را هدف گرفته است؟ آنچنانکه حتی در جلسات عادی کنفرانس خبری وزارت خارجه آمریکا، جنیفر ساکی که صرفا سخنگوی این نهاد است، در قبال پرتاب ماهواره فجر ابراز نگرانی کرده و اعلام می کند که مذاکرات هسته ای فقط هسته ای نیست و برنامه موشکی ایران هم باید مورد مذاکره قرار گیرد.

 

غرب به رهبری آمریکا نگران است که ایران با توانایی موشکی خود ، منطقه غرب آسیا را دچار تنش کرده و رقابت های تسلیحاتی را در این منطقه ژئواستراتژیک افزایش دهد.آ مریکا بر این باور است که ایران با موشک های خود ، اولا حماس و حزب الله را تقویت می کند تا مهمترین شریک راهبردی آمریکا در غرب آسیا را هدف بگیرد(رژیم اسرائیل) و ثانیا بازدارندگی خود را در جنگ احتمالی با آمریکا افزایش دهد.

اروپا و آمریکا پیش بینی می کنند ایران در حرکتی پیش دستانه و تهاجمی با استفاده از موشکهای برد بلند خود اروپا و آمریکا را هدف گرفته، به همین خاطر برنامه هسته‌ای ایران تهدید می انگارند. آنان در واقع خواستار محاصره راهبردی، تضعیف بلند مدت و ضربه زدن به امنیت ملی ایران هستند تا در بلند مدت، سیاست تغییر نظام در ایران با حداقل هزینه انجام شود. به همین دلیل آمریکا با استقرار سامانه سپر موشکی خود در خلیج فارس و اروپای شرقی می خواهد ایران هسته ای مسلح به موشکهای برد بلند را مهار کند زیرا جمهوری اسلامی صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود را اثبات کرده است و در نزاع راهبردی قرن 21 ، ایران با برنامه هسته ای صلح آمیز و موشکهای خود ، هژمونی غرب را به چالش خواهد کشید.

 

نتیجه گیری:

پس از فروپاشی شوروی برتری نظامی ، اقتصادی و ایدئولوژیک ایالات متحده منجر به این باور شد که قرن طولانی نظام تک قطبی مبتنی بر هژمونی ایالات متحده آغاز شد و در اندیشه هایی چون نظم نوین جهانی توسط بوش پدر مطرح شد که محل اصلی اجرای آن جنگ خلیج فارس برای آزاد سازی کویت بود. لیکن واقعیت نشانه هایی از نمایان شدن دو رقیب را برای هژمون به همراه داشت.چین به عنوان قدرت اقتصادی نوظهور برابر نظم نوین جهانی از نظام چند قطبی مبتنی بر اقتصاد پرده برداری کرد که به هیچ وجه مطلوب آمریکا نبودو رقیب دیگر در جنبه‌ی ایدئولوژیک، تمدن و فرهنگ اسلام مخصوصا در چهره‌ی اسلام سیاسی بود. ترسیم این جنگ جدید و دو رقیب وامدار نظریه پردازی هانتینگتون با نظریه‌ی برخورد تمدن ها است که از جنگ جدید در حوزه‌ی تمدنی صحبت می کند که حاصل رقابت فرهنگی است .ایالات متحده در رابطه با مهار رقیب سیاسی و تمدنی خود طرحهای زیادی را پی ریزی کرد. در این مسیر مهمترین طرح را می توان طرح خاورمیانه بزرگ یا جدید دانست.

 

شکست اسرائیل در دو جنگ سرنوشت ساز منطقه - جنگ اسراییل و لبنان (2006) و حمله‌ی اسرائیل به نوار غزه(2007 و 2014 ) - برنامه گسترده ایالات متحده را برای ایجاد تغییر اساسی در نقشه‌ی سیاسی منطقه(خاورمیانه بزرگ) ناکام گذاشت. ایران روز به روز قدرتمند تر شده و متحدان خود را به خوبی حمایت می کند. نگرانی آمریکا از برنامه موشکی ایران نیز به همین دلیل است. به این ترتیب زیاده خواهی آمریکا، ایران هراسی مستمر و تهدیدات البته پوچ مکرر ، نشان می دهد برنامه موشک ایران بسیار قدرتمند شده و توانایی به چالش کشیدن قدرت نظامی غرب به رهبری آمریکا را به خوبی دارد.

نویسنده: بهنام خسروی

 


[i] . http://farsnews.com/13940223000057

کد خبر 458612

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha