به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بندر آستارا، چنگیز شکوری، بخشدار بخش مرکزی آستارا ظهر امروز(۲۴ اردیبهشت) در جلسه هماهنگی برگزاری دومین جشنواره گیاهان دارویی در محل بخشداری با بیان اینکه این جشنواره در منطقه کوهستانی حیران به عنوان یکی از روستاهای گردشگرپذیر که رویشگاه وسیع گیاه دارویی گل گاوزبان است برگزار میشود، گفت: دومین جشنواره گیاهان دارویی بندر آستارا با محوریت گل گاوزبان در هفته اول خرداد برگزار میشود.
وی زمینه سازی برای سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه تولید، فرآوری و حتی صادرات گیاهان دارویی را از مهمترین اهداف برگزاری این جشنواره ذکر کرد و افزود: احیای سنت ها و باورهای طب ایرانی و آشنایی با گیاه گل گاو زبان با نگرش سلامت محوری از اهداف مهم برگزاری این جشنواره است.
بخشدار مرکزی بندر آستارا با تاکید بر برگزاری اینگونه جشنواره ها در این شهرستان، تصریح کرد: ارتقای سطح دانش عمومی در زمینه کشت، بسته بندی گیاهان دارویی و تهیه محصولات ارگانیک از اهداف دیگر این جشنواره است.
شکوری گفت: با برگزاری اینگونه جشنواره ها میتوانیم در صنعت گردشگری شکوفایی بزرگ ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه بندر آستارا در زمینه تولید گیاهان دارویی بومی قابلیت های فراوانی دارد و از قطب های تولید این گیاه دارویی در استان گیلان به شمار می رود، اضافه کرد: گل گاوزبان یکی از گیاهان دارویی پر مصرف تولید شده در مناطق کوهستانی غرب بندر آستارا است و نیمه دوم اردیبهشت و اوایل خرداد ماه زمان اوج برداشت این گیاه مهم دارویی است.
شکوری بر ضرورت همکاری همه ادارات و نهادهای بندر آستارا برای برگزاری هر چه بهتر این جشنواره تأکید کرد و گفت: برپایی نمایشگاه عکس، ارائه مقاله و عرضه چای سنتی و گیاه دارویی گل گاوزبان، اجرای موسیقی محلی، نمایشگاه صنایع دستی و غرفه گیاهان دارویی، نمایشگاه بهشت کاکتوس ها، اجرای برنامه های ورزشی و هنری و توزیع شیرینی های محلی از جمله برنامه های جانبی این جشنواره خواهد بود.
به گزارش شبستان، برداشت گیاه دارویی و چای سنتی گل گاو زبان در روستاهای کوهستانی غرب شهرستان آستارا بسته به شرایط آب و هوایی از نیمه نخست اردیبهشت ماه آغاز میشود و رویشگاه اصلی این گیاه ارتفاعات شمال ایران است و علاوه بر کشت دستی، در مناطق وسیعی که سطح آن در کوهستانهای بندر آستارا به صدها هکتار میرسد، به صورت پراکنده و خودرو میروید.
ارزش اقتصادی هر کیلوگرم گل گاو زبان تر ۵۰۰ هزار ریال و ارزش هر کیلو گرم خشک شده آن یک میلیون ریال است و اهالی منطقه سالانه بالغ بر یک و نیم میلیارد ریال از فروش این محصول به دست میآوردند. گل گاو زبان در طب سنتی از گذشته های دور تاکنون در ایران مصرف فراوان داشته است و از نظر طب سنتی، برگ و گل گاو زبان با طبیعت گرم دارای اثر نشاط آور، مقوی قلب و اعصاب و شاداب کننده رخساره است.
در طب سنتی مصرف این گیاه دارویی برای ناراحتیهای تنفسی به ویژه در رفع عوارض گریپ و سرماخوردگی درمان بیماریهای کلیوی به ویژه ورم کلیه مفید است.
گل گاو زبان با نام علمی Echium amoenum گیاهی دو یا چند ساله از تیره Boraginaceae است که بومی ارتفاعات جنگلهای شمال ایران بوده و از دیرباز در ایران مورد استفاده دارویی قرار میگرفته است.
عمل گل چینی این گیاه نسبت به شرایط آب و هوایی مناطق مختلف، از اوایل اردیبهشت ماه آغاز شده و تا پایان گلدهی آن در تابستان ادامه مییابد و گلهای برداشت شده در فضای باز و با نور غیر مستقیم آفتاب خشک میشود.
گل گاوزبان به صورت سنتی کشت، برداشت و فرآوری میشود به گونهایی که این گیاه از اواخر زمستان از خاک میروید و از اوایل اردیبهشت ماه تا پایان فصل تابستان گلهای آن در چندین مرحله برداشت میشود.
جوشانده گیاه طبی ˈ گل گاو زبان ˈ در طب سنتی ایران، چین و هندوستان موارد استفاده فراوانی دارد.
در استان گیلان ۵۱۶ هکتار از اراضی کشاورزی به کشت گل گاو زبان اختصاص دارد و شهرستان رودسر با ۴۵۰ هکتار مقام نخست کاشت این گیاه دارویی را در استان دارد و بندر آستارا نیز یکی از قطب های تولید این گیاه دارویی به شمار میرود.
پایان پیام/
نظر شما