ریاض و متحدانش خواهان انزوای ایران قدرتمند هستند

خبرگزاری شبستان: یک روزنامه آمریکایی نوشت: اعراب تعادلی را که در آن به ایران به عنوان کشوری قدرتمند مجوز داده شود نمی‌خواهند و در واقع خواهان کنترل ایران و انزوای این کشور هستند.

خبرگزاری شبستان: روزنامه آمریکایی «لس‌آنجلس تایمز»[i] در یادداشتی تحت عنوان «انزوای ایران، آن‌چه که اعراب حاشیه خلیج فارس می‌خواهند» با اشاره به برگزاری نشستی با حضور باراک اوباما رییس جمهور آمریکا و سران کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس در هفته جاری و در کمپ دیوید نوشت عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب سنی خلیج فارس در چانه زنی شدید با آمریکا هستند زیرا آن‌ها تامین کننده نفت ما بودند و ما نیز به آن‌ها سلاح و نیرو برای دفاع داده‌ایم .این اوخر نیز با بیم اعراب از تهدیدهای داعش، موجب کمک آمریکا و تشکیل ائتلاف ضد داعش شد. اما کشورهای عرب به خاطر دیدگاه‌های مخالف درباره ایران، این رقیب تاریخی شیعه مسلک، هراسان هستند.

بر اساس این گزارش، از دیدگاه سعودی‌ها و دیگر کشورهای پادشاهی عرب منطقه ایران «ریشه شیطان» است و «ملک عبدالله» پادشاه فقید عربستان سعودی به «جورج دابلیو بوش» رییس جمهور سابق و اوباما رییس جمهور فعلی آمریکا پیشنهاد داده بود تا علیه ایران حمله نظامی کرده و «سر مار» را قطع کنند.در این باره ملک عبدالله حمله آمریکا علیه عراق در زمان «صدام حسین» رییس جمهور اسبق این کشور را نابخردانه نامیده بود زیرا باعث جایگزینی حکومتی شیعه با سنی شده که ایران حامیش بود، گشته بود.

مداخله اوباما در امور سوریه برای سرنگونی «حافظ اسد» رییس جمهور این کشور نیز درخواستی از سوی «ملک سلمان» جانشین ملک عبدالله بود.این روزنامه نوشت:در ماه‌های اخیر دولت اوباما به توافق هسته‌ای با ایران نزدیک‌تر شده و عربستان سعودی و متحدانش هراس نسبتا وحشتناکی را از این ماجرا داشته و آن‌را به این نشانه دانسته‌اند که آمریکا و ایران با نزدیکی بیشتر در مسیر آشتی و یا حتی اتحاد تاکتیکی رفته‌اند.به نوشته این روزنامه آمریکایی،البته بیم اتحاد بین ایران و آمریکا رفع شده اما ترس نزدیکی 2 کشور و این‌که روابط بین ایران و آمریکا  از دشمنی به سوی همزیستی مسالمت‌آمیز  و در برخی موارد به همکاری پیش برود برطرف نشده است.

لس آنجلس تایمز در ادامه با اشاره به گفت‌‌وگوی ماه گذشته اوباما با روزنامه نیویورک تایمز و این‌که او گفته بود خواهان برقراری تعادل و توازن احتمالی بین سنی و شیعه و ایران و سعودی بوده و در‌آینده شاهد تنش کمتر باشد و بر افراط‌گرایی تمرکز گردد، نوشت:در فرمول امیدوارانه اوباما بکارگیری «تعادل» رویکردی است که خاورمیانه را به سمت و سویی می برد که در مجموع برای همگان مثبت و همه از آن نفع می‌برند. اما اعراب تعادلی که در آن به ایران به عنوان کشوری با حالت قدرتمندانه مجوز داده شود را نمی‌خواهند. آن‌ها در واقع خواهان کنترل ایران و انزوای این کشور هستند و بر این باورند که ایران به طور یقین مایل به گسترش نفوذ خود در منطقه است و اعراب با توجه به سیاست‌های نامتناسب آمریکا در خاورمیانه مطمئن نیستند که این کشور بتواند در منطقه توازن قوا نماید.آن‌ها در واقع خواهان سیاست «مهار  ایران» و نگه داشتن این کشور در جای خود بر اساس باورهای تاریخی هستند. 

«یوسف العطیب» سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن هفته گذشته در همین رابطه گفت:«اگر شما در بیشتر کشورهای خلیج فارس رفته و گفت‌وگو کنید متوجه می‌شوید آن‌ها بیشتر از رفتار ایران تا 5000 یا 7000 هزار سانتریفیوژ این کشور نگرانند. »لس‌آنجلس تایمز نوشت:البته پیش‌بینی گفت‌‌وگوهای کمپ دیوید مشخص هستند و اوباما به کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس قول حفظ تحریم‌ها را علیه ایران و پیشنهاد ارائه سامانه دفاع موشکی را می‌دهد. اوباما بر تعهد واشنگتن در دفاع از متحدان آمریکا در برابر حملات خارجی تاکید خواهد کرد هرچند که این تعهد همانند نمونه پیمان تعهد ناتو که سران عراب خواهانش هستند،نیست .سفیر امارات متحده عربی در همین زمینه گفت:«ما در پی ضمانت‌نامه امنیتی هستیم. فکر می‌کنم که امروز ما ضمانت‌نامه کتبی می‌خواهیم.»

لس‌آنجلس تایمز سپس به مشکل اصلی اعراب پرداخته و عنوان داشت:اما حتی ضمانت کتبی نیز بزرگترین مشکل کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس را رفع نمی‌کند.ایرانیان تاکنون علیه هیچ کشوری حمله نکرده‌اند.در واقع مهمترین تهدید علیه این کشورها همانا پیوستن جوانان عرب کشورهای عرب خلیج فارس به گروه‌هایی چون داعش و وارد شدن در نبردهای سوریه، عراق و یمن است.این مشکل با فروش موشک،بیانیه‌های قاطعانه و حتی ضمانت‌‌نامه‌های کتبی برطرف نخواهند شد.در خاتمه این مطلب آمده است:در کمپ دیوید سخنان زیبایی زده خواهد شد و هر دو طرف خواهان پیوند مصلحتی با داوم  هستند. در کوتاه مدت مقام‌های آمریکایی از این که شاهد باشند که تقریبا توانسته‌اند عربستان سعودی و متحدانش را  به جای مخالفت و جبهه گیری به موافقت با توافق هسته‌ای ایران ترغیب کنند مسرور خواهند شد.اما در طولانی مدت آمریکا در اطمینان دهی به متحدان عربش کم خواهد آورد زیرا آن‌ها افرادی سخت اطمینان پذیر هستند و در منطقه‌ای دشوار زندگی می‌کند که واژه «موازنه و تعادل» به مثابه لفظی اهانت آمیز می‌ماند.[ii]

تحلیل خبر فوق :

باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز 14 ماه مه در کمپ دیوید میزبان سران کشورهای عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر، عمان و بحرین خواهد بود. این اجلاس اقدامی برای دلگرمی دادن به متحدانی محسوب می شود که در مورد تعهد آمریکا به منطقه خلیج فارس و مصمم بودن این کشور به جلوگیری از دستیابی ایران به بمب هسته ای، نگرانی هایی دارند. آمریکا و کشورهای حاشیه خلیج فارس هیچگاه به اندازه اکنون اهداف متفاوتی را دنبال نمی کرده اند.پادشاهی های عرب می خواهند آمریکا، ایران را خلع تسلیحاتی کند، توازن قدرت در درگیری داخلی سوریه را علیه بشار اسد رئیس جمهور این کشور تغییر دهد و درگیری میان اسرائیل و فلسطین را حل کند. واشنگتن ترجیح می دهد روی آسیا متمرکز شود و سیاست گذاری های باتلاق خاورمیانه را پشت سر بگذارد. پیش بینی اینکه نشست نمادین در کمپ دیوید تا چه اندازه می تواند در از بین رفتن این شکاف موثر باشد، دشوار است.امروز اولویت های آمریکا در خاورمیانه با اولویت های کشورهای حاشیه خلیج فارس بسیار متفاوت است. اولین هدف کاخ سفید کسب اطمینان از دستیابی به توافقنامه کنترل تسلیحات هسته ای با جمهوری اسلامی ایران است. از دیدگاه واشنگتن، توافقنامه ای عالی وجود ندارد. دولت اوباما توافقنامه ای را که بتواند بر برنامه (هسته ای) ایران محدودیت اعمال و روندی مناسب برای بازرسی فراهم کند به ادامه سیاست تحریم ها و استفاده از نیروهای نظامی، ارجح می داند.کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس بر این باورند که طبق توافقنامه ای که به دست می آید، ایران می تواند سطح بالایی از قابلیت غنی سازی اورانیوم را حفظ کند. این کشورها به ویژه نگران غروب توافق هسته ای (پایان دوره اجرای توافق) هستند که محدودیت ها بر برنامه غنی سازی از بین می رود. به علاوه، کشورهای حاشیه خلیج فارس از این مسئله نگران هستند که توافق هسته ای به مصالحه میان واشنگتن و تهران منجر و این مسئله به ضرر آنها تمام شود؛ در نهایت اگر آمریکا و ایران بتوانند بحران هسته ای را حل کنند، چرا در زمینه های دیگر با یکدیگر همکاری نکنند؟ بر مبنای چنین طرز فکری، آمریکا احتمالا در زمان تعیین راهبردهای خود، به ایران توجه بیشتری خواهد کرد.[iii]

نویسنده: بهنام خسروی

 

[i] . http://touch.latimes.com/#section/-1/article/p2p-83497808/

[ii] . http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13940219002163

[iii].http://www.irdiplomacy.ir/fa/page/1947491/%D8%A2%D9%85%D8%B1%DB%8C%DA%A9%D8%A7+%D8%AA%D8%B9%D9%87%D8%AF+%D8%AC%D8%AF%DB%8C%D8%AF%DB%8C+%D8%A8%D9%87+%D8%A7%D8%B9%D8%B1%D8%A7%D8%A8+%D8%AE%D9%84%DB%8C%D8%AC+%D9%81%D8%A7%D8%B1%D8%B3+%D9%86%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%AF%D9%87%D8%AF.html

پایان پیام/

کد خبر 457624

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha