خبرگزاری شبستان: "آیین های ایرانی اسلامی"، کتابی است که به تازگی از سوی معاونت فرهنگی اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منتشر و در دانشگاه های سراسر کشور توزیع شده است.
وزارت علوم با هدف هویت بخشی به دانشجویان و ارتقاء آگاهی این قشر در رابطه با فرهنگ و تمدن ایران اسلامی، به انتشار کتاب هایی با محوریت دانستنی های اساسی پیرامون ایرانشناسی دست زده است تا اطلاعات مفیدی را در سطح عمومی در اختیار دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور قرار دهد.
سیداحمد عسگری از نویسندگان کتاب درباره لزوم نگارش چنین کتاب هایی می گوید: با انقلابی که در عرصه ارتباطات روی داده و منجر به برداشته شدن مرزهای پیشین فرهنگی در میان ملل شده است، هویت ملی- فرهنگی جوامعی با تاریخ کهن را با چالشی تازه روبرو ساخته؛ به طوری که جوانان و به خصوص دانشجویان این کشورها به عنوان قشر تأثیرگذار و آینده ساز، بیش از پیش در معرض بحران هویتی تازه اند.
وی می افزاید: جامعه ایرانی امروز که میراث دار تمدن تاریخی کهن در دوره پیش و پس از اسلام است نیز از این قاعده مستثنی نیست. نمادهای فرهنگی این سرزمین که در طول زمان، سینه به سینه و از میان نسل های پی در پی به ما رسیده است، امروز در معرض ادغام در فرهنگ های مسلط جهانی است که با تبلیغات وسوسه انگیز، به دنبال گسترش انگاره های هستی شناختی خود به سایر ملت های جای جای مختلف کره زمین است.
عسگری با اشاره به تنوع فرهنگی موجود در گوشه گوشه ایران اسلامی و اهمیت وحدت ملی تاکید می کند: از سوی دیگر، ملت ایران، اکنون روی به آینده و افق هایی روشن دارد که تحقق آن، وابسته به تلقی مشترک از هویت فرهنگی و ملی و همسویی همگی خرده فرهنگ ها دراین راستاست؛ از آن جا که دانشجویان کشور را فرزندانی از همگی اقوام ایرانی تشکیل می دهند بنابراین لازم است به پرسش های ذهنی این دانشجویان در زمینه گذشته تاریخی پاسخی در خور داده شود.
مباحث مطرح در کتاب "آیین های ایرانی اسلامی" موضوع دیگری است که این نویسنده جوان درباره آن می گوید: در ابتدا و در بخش آیین های باستانی به سراغ "نوروز" رفتیم؛ چراکه نوروز از دیرپاترین جشن های باستانی است که ماهیت گاهشناسی(روز اول بهار) و فراملیتی دارد و همین امر موجب تداوم آن در طول تاریخ شده؛ به طوری که مردم جغرافیای فرهنگی ایران، امروز نیز آن را بسان گذشتگان خود گرامی می دارند.
با بررسی جنبه های مختلف نوروز از جمله خواستگاه اسطوره ای، نوروز در روایات اسلامی، آداب و رسوم عید نوروز و ... بخش اول کتاب (نوروز باستانی) به پایان می رسد تا بخش دوم که به جشن های باستانی اختصاص دارد، آغاز شود.
احمد عسگری درباره این فصل از کتاب می گوید: ایرانیان در طول تاریخ، هیچگاه شادی را فراموش نکرده اند. اگر نگاهی به تقویم زرتشتیان انداخته شود، آن قدر جشن دیده می شود که شاید کمتر ملتی شاید به این اندازه بهانه ای برای شادی داشته باشد.البته نباید فراموش کرد که واژه جشن به معنای ستایش و نیایش است و در جشن های ایرانی، همواره ستایش خداوند یگانه مورد نظر بوده است و شادی بدون حضور اهورامزدا در ایران معنا ندارد.
جشن سده، فروردینگان، مهرگان، تیرگان و ... و همچنین جشن شب یلدا و بررسی نسبت آیین مهر و ورزش باستانی از جمله عناوین مورد اشاره در این فصل از کتاب اند.
اما فصل سوم و پایانی کتاب به اعیاد و جشن های اسلامی اختصاص دارد که نویسنده در آن، علاوه بر بررسی یک به یک اعیاد و جشن ها در اسلام، به روایات، ادعیه و مناسک ویژه آن می پردازد تا اطلاعاتی جامع و کاربردی در اختیار مخاطبان خود قرار دهد. سوگواری های اسلامی در ماه محرم و صفر و هم چنین زیارت های اسلامی پایان بخش مطالب این فصل از کتاب است.
پایان پیام/
نظر شما