به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از قم، ناصر هادیان شامگاه یکشنبه (20اردیبهشت) در همایش علمی" تاثیر مذاکرات هسته ای بر روابط بین الملل "که در تالار موسسه امام خمینی(ره) برگزارشد، اظهار داشت: باید تفاوت سیاست استراتژی و سیاست مذاکرات را برای مردم تبیین کرد، استراتژی و مذاکرات هسته ای را تیم مذاکره کننده تدوین نمی کند بلکه تدوین کننده این سیاست رهبری و نظام حاکم بر ایران است.
وی تصریح کرد: در استراتژی مذاکرات خطوط قرمز را رهبری و نظام تعیین می کنند، سپس این خطوط به صورت خط مشی به تیم های مذاکره کننده ابلاغ می شود، اصل تدوین استراتژی هسته ای ایران را نظام مشخص می کند.
هادیان گفت: سیاست مذاکرات به 2 بخش سیاست اعمالی و سیاست اعلامی تقسیم بندی می شود، سیاست اعلامیِ ایران اسلامی به دنیا می گوید که ایران و ایرانی به دنبال انرژی، صلح و رفاه است.
وی تاکید کرد: سیستم مذاکرات ما در واقع سیستم ترجیحات ماست، ما باید دنبال سیستم راستی آزمایی صحیح باشیم که مشخص می کند چه کسی در مذاکرات به خوبی وظایف خود را ایفا نمی کند، در مذاکرات اجبارا یک سری امتیاز باید بدهیم و در مقابل امتیازاتی را دریافت کنیم تا بتوانیم به اهداف پیش بینی شده دسترسی کامل داشته باشیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با بیان موارد اختلاف تیم های مذاکره کننده، اذعان داشت: راستی آزمایی، سوالات مربوط به احتمال نظامی شدن برنامه ها (PMD)، غنی سازی اورانیوم، سانتریفیوژها، زمان اجرای برنامه ها و دسترسی به سایت هسته ای از مهم ترین اختلاف های دو طرف مذاکره است.
وی افزود: در موارد اختلاف تیم های مذاکره کننده، زمان مهم ترین نقش را ایفا می کند، اولین مورد از اختلاف در مذاکرات راستی آزمایی و شفافیت در بازرسی، نظارت و پروتکل الحاقی است، دسترسی های مدیریت شده کمک مستقیم به مذاکرات هسته ای برای امتیاز گرفتن از تیم مقابل است، به عبارت دیگر پرژه هایی که قرار است آمریکایی ها ببینند را مشاهده می کنند و موضوعات اصلی را مثل سابق به دور از دخالت آژانس و 5+1 انجام می دهیم.
اوباما به آنچه می گوید پای بند است/ آمریکا تحریم ها را ریشه ای بر نمی دارد
هادیان بیان داشت: اکنون مساله اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی، عدم اجرای پروتکل الحاقی و تصویب آن مطرح است، پروتکل الحاقی احتیاج به مصوبه مجلس دارد و تاکنون بیش از صد کشور جهان این پروتکل را امضاء کرده اند، مراحل و روند کامل پروتکل الحاقی منابع یک کشور را حفظ می کند و به آژانس اجازه بازرسی در هر زمان و از هر مکان از منابع جمهوری اسلامی ایران را نمی دهد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: آمریکا هیچگاه تحریم ها را به صورت پایه ای بر نمی دارد، ریشه و ساختار تحریم و تهدید را باقی می گذارد اما در پروتکل الحاقی اگر تیم مذاکره کننده مقابل به وظایف خود عمل نکند این اجازه به جمهوری اسلامی ایران داده می شود که به توافقات انجام شده عمل نکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: اوباما به آنچه می گوید پای بند است، چون در مقابل تمام دنیا به توافقات آری می گوید و پای بندی به موارد امضا شده در توافقات برای آمریکا ضروری است، با امضا اوباما تحریم کشوران در حال توسعه برای ایران تعلیق می گردد.
وی در پایان بیان داشت: در مذاکرات تناسب بین آنچه که می دهیم و آنچه که می گیریم باید بر قرار باشد، آمریکا امروز برای اینکه بتواند بار دیگر تحریم ها را برای ایران از سر گیرد باید تقلب جمهوری اسلامی ایران را در توافقات هسته ای به جهان ثابت کند.
نظر شما