جعفر بای جامعه شناس و کارشناس آموزشی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان درباره ارتقای کیفیت آموزش و پرورش گفت: باید یک بازنگری در مفاهیم کتاب درسی، شیوه تدریس وروش امتحان گرفتن صورت گیرد.
وی افزود: اینگونه سطح فکری و اخلاقی دانش آموزان افزایش می یابد، اگر به این 3 بخش توجه شود شاهد تحول شگرف در نظام آموزشی کشور خواهیم بود.
این جامعه شناس تصریح کرد:دانش آموزان به دلیل شیوه آموزشی که در نظام آموزشی به آنان ارایه می شود حافظه محور هستند، محتواهای گوناگون کتاب درسی در هر زمینه ای که باشد، فقط برای نمره گرفتن فرا می گیرند و پس از آن فراموش می کنند این مسئله نشان از آن دارد که آموزش و پرورش در شیوه تدریس و روش امتحان گرفتن موفق عمل نکرده است.
وی یاد آور شد: یادگیری هنگامی اتفاق می افتد که منجر به تغییر رفتار و نگرش شود اما در دانش آموزان شاهد این تحولات نیستم.
بای با بیان اینکه متاسفانه آموزش و پرورش فقط تک بعدی به مسایل نگاه می کند اظهار کرد: آموزش را تنها در کتاب درسی می داند و به این دلیل که کاربردی کردن بسیاری از مسایل هزینه های زیادی می خواهد و به ابزار و تجهیزات نیاز دارد، نظام آموزشی کشور از این کار سر باز می زند.
به گفته ی وی روش تفکر و اندیشیدن دانش آموزان به دلیل نیاز به ابزار های خاص که هزینه بر برای این نظام آموزشی است در دستور کار قرار نمی گیرد.
وی بیان کرد: از محتواهای کتاب های درسی دانش آموزان 40 سال گذشته است که تاریخ مصرف کوتاهی دارد و آموزش و پرورش تنها کتاب نویسی می کند که باید یک خانه تکانی اساسی در بحث محتوای کتاب های درسی صورت بگیرد.
وی افزود: البته زمانی می توانیم با محتواهای درسی تغییر نگرش و رفتار در دانش آموزان ایجاد کنیم که ضمن وارد کردن محتواهای به روز، روش تدریس هم تغییر یابد.
بای ادامه داد: هنگامی که معلمی به محتوای درسی که می دهد اعتقاد داشته باشد، آن موقع می تواند به خوبی به دانش آموز هم منتقل کند و روش آزمون هم براساس مهارت و مسایلی که دانش آموز فرا گرفته است باید باشد اما متاسفانه در نظام آموزشی کشور اینگونه نیست.
این جامعه شناس بیان کرد: آموزش پرورش اعتبارات فراوانی را هزینه می کند اما اگر خروجی آن را اندازه گیری کنیم، فرزند سرو پا نقصی از بعد کلامی، ارتباطی، نگارش، رفتاری و شیوه های فکر کردن را می یابیم.
بای تصریح کرد: باید در کنار تغییرات کتاب های درسی، یک کار فرهنگی جمعی صورت گیرد،آموزش و پرورش به تنهایی نمی تواندیک حرکت بنیادی را که باعث تغییر در جامعه می شود را انجام دهد، بلکه همه نهادهای کشور باید در کنار هم این مهم را انجام دهند بایدبه نقش رسانه درتغییر نگرش، رفتارو نهادینه شدن ارزش های اجتماعی هم توجه زیادی داشته باشیم.
وی بیان کرد: آموزش و پرورش، خانواده و دیگر دستگاه ها ی کشور باید در کنار هم ارزش های اخلاقی را در جامعه قالب کنند تا یک باور عمومی شکل گیرد.
پایان پیام/
نظر شما