به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، مراسم اختتامیه که با روز پدر و میلاد حضرت علی (ع) مصادف شده بود،کلیه مهمانان اصلی این جشنواره بر اساس برنامه از روی فرش قرمز پیش بینی شده در محوطه عبور کرده و وارد تالار وحدت می شدند.
- این برنامه راس ساعت اعلام شده آغاز شد. در این مراسم که ساعت ۱۷ در تالار وحدت برگزار شد، کارگردانی بر عهده منوچهر شاهسواری بود. این برنامه از دکور زیبایی بهره می برد که ضمن تداعی معماری ایرانی-اسلامی با تعبیه مونیتورهای بزرگ چند تکه در دل آن ضمن نمایش کلیپهای هر بخش، تصاویر مستقیمی از حضار در مراسم هم به تناوب از این طریق پخش می شد که جذابیت بصری خاصی به همراه داشت.
- در ابتدا کلیپی از تمامی فیلمهای ایرانی و خارجی حاضر در جشنواره پخش شد و پس از آن موسیقی سنتی ایرانی با ساز و آواز اجرا شد که در این میان تعدادی از مهمانان خارجی با دوربینهای خودشان مشغول فیلمبرداری و عکسبرداری از این برنامه شدند.
- در بخشی از این مراسم لیلی انور و شاهو عندلیبی نوازنده نی، قطعاتی از مولانا را در مراسم اجرا کردند. لیلی انور اشعار مولانا را به دو زبان انگلیسی و فارسی برای حاضرین خواند و صددای نی عنبر او را همراهی میکرد. تسلط این مفسر مثنوی بر زبان انگلیسی برای ایرانیان حاضر در مراسم بسیار تحسین برانگیز بود به نحوی که عده ای معتقد بودند از شنیدن اشعار مولوی به زبان انگلیسی بیش از بخش فارسی آن لذت برده اند. این برنامه مورد استقبال حاضرین مخصوصا مهمانان خارجی گرفت و آنها تقریبا تمام مراسم را با گوشیهای همراه خودشان ضبط کردند.
- در ادامه ایوبی نشان شمس را به دو مولوی شناس، لیلی انور و ولادیمیر مالایوشف که مولانا شناسی روسی است، اهدا کرد. نشانی که از طرف بنیاد شمس تبریزی که تحت ریاست ایوبی است به این دو نفر تعلق گرفت.
- حجتالله ایوبی در این مراسم نیز درباره سمبل سینمای ایران که «سیمرغ» است، به زبان انگلیسی و خطاب به مهمانان خارجی حاضر در این مراسم توضیحاتی داد. وی از این فرصت استفاده کرده و به وجوه ارزشی فرهنگ ایرانی که فرهنگی آکنده از عشق و محبت و خرد است اشاره کرد و شاید یکی از بهترین یادگارهای جشنواره سی و سوم فیلم فجر را برای مهمانانش رقم زد.
- در نخستین بخش اهدای جوایز بخش بین الملل جشنواره، هیاتداوران بخش جلوه گاه شرق شامل عزیزه تان، دولتنظرخدانظرف، فابیو تسی، جورج اواشویلی، منوچهر محمدی، مکسین ویلیامسن و نگار جواهریان روی سن آمدند. گرچه نگار جواهریان کمی با تاخیر به این جمع پیوست.
- یکی از جالب ترین اتفاقات این بخش ابراز خوشحالی بسیار زیاد هنرمند چینی بود. وی که با لباس بومی و خاص خود در این مراسم حاضر شده بود پس از دریافت جایزه با بالا بردن سیمرغ و لوح دریافتیاش و سردادن جیغی از سر ذوق،احساسات خود را نمایان کرد که مورد توجه بسیار قرار گرفت.
- در این میان یکی از برگزیدگان مرد خارجی به رسم دیار خود میخواست با داوران زن خارجی هم دست بدهد که با پرهیز همراه با لبخند این بانو مواجه شد. این حرکت داور میهمان نشان از احترام به قوانین ما داشت. گرچه این رویه به هنگام حضور نیکی کریمی تنها داور زن در گروه خود نیز ادامه داشت. وی در مقابل تمام برگزیدگان بخش سینمای جهان که جملگی از مردان بودند دستهای خود را در پشتش نگاه می داشت تا همه متوجه عدم تمایل او به دست دادن با ایشان بشوند.
- در بخشی از این برنامه، فابیو تسی، بازیگر و کارگردان ایتالیایی از حضور در ایران استقبال زیادی کرد و گفت: کیفیت فیلمها در جشنواره بالا بود و من خیلی خوشحالم که در ایران بودم و امیدوارم به زودی با ایران فیلمی تولید مشترک داشته باشیم.
- مکسین ویلیامسون نیز با بیان اینکه از حضور در ایران احساس غرور میکند، اظهار کرد: خوشآمدگویی ایرانیها بسیار خوب بود و ما خیلی خوشحالیم که زمان و وقت مجزایی را برای فیلمهای بینالمللی در نظر گرفتید. بودن در تهرانِ زیبا، خیلی اتفاق خوبی بود.
وی ادامه داد: همچنین وجود بخشی مجزا برای فیلمهای بینالمللی اتفاق خوبی است و ما از بودن در اینجا و انتخاب کردن فیلمهایی با یکدیگر خیلی خوشحال هستیم.
- در ادامه این بخش، الچین موسی اوغلو کارگردان فیلم «نبات» که فاطمه معتمدآریا در آن ایفای نقش کرده است، پس از دریافت جایزه خود گفت: از مسئولان جشنواره فیلم فجر تشکر می کنم. می دانم که یکی از بهترین بازیگران ایرانی در این فیلم حضور داشته است. برای من بسیار جای خوشحالی است که با انسانی بسیار شریف و هنرپیشه ای ارزشمند از ایران فیلم ساختم.
وی ادامه داد: برای ساختن این فیلم از عوامل ایرانی استفاده کردهام؛ حامد ثابت (موسیقی)، ساسان نخعی (صدابردار)، بهمن اردلان (صداگذار) و (بابک شیرین صفت) تدوین، مهرداد میرکیانی (چهره پردازی) و فیلمبردارمان ایرانی بودند.
این کارگردان آذربایجانی سپس به یکی از دوستان ایرانی مستندسازش اشاره و بیان کرد: دوست ایرانی مشترک مستندسازی داشتیم به نام فرداد رستگار که ایشان در کابل سکته و فوت کرد. او انسان شریفی بود که من دوستش داشتم و جایزه ام را به فرداد رستگار تقدیم می کنم.
بر اساس این گزارش، این سخنان کارگردان آذربایجانی با استقبال و تشویق حاضران همراه بود.
- در ادامه نیز، هنگامیکه داوران زن بخش ویژه این جشنواره به روی سن حاضر شدند، سارا کثیر بازیگر لبنانی حاضر در میان پنج داور زن مسلمان پشت میکروفون رفت و پس از بیان چند جمله به زبان عربی، با زبانی فارسی و بسیار شیوا گفت: عید شما مبارک. ما این روزها تجربه می کنیم وقتی جهانبینیها به وحدت می رسند، وقتی دردهای مشترک با رمز و راز هنر مرزها را در هم می شکند؛ و صلح و دوستی اینگونه تعریف می شود.
وی تاکید کرد: هنر سینما همیشه زیباترین و باشکوهترین رسم و آیین همبستگی ملل بوده، هست و خواهد بود.
- علی ملاقلی پور هم که در این بخش برای دریافت جایزه استعداد درخشان بر روی صحنه رفت، اظهار کرد: با اینکه خودم فکر نمیکنم استعداد درخشان باشم، چون یک سال طول کشید این فیلم را بسازم، با این حال امیدوارم با فیلم «قندون جهیزیه» بتوانیم کام همه را شیرین کنیم.
- کلیپی از روزهای جشنواره در پردیس ملت و حضور هنرمندان و مهمانان داخلی و خارجی که این روزها در پردیس ملت حضور داشتند در ادامه برنامه به نمایش درآمد.
- ریچی مهتا فیلمساز هندی که با فیلم «سیزارتا» در جشنواره حضور داشت بعد از دریافت جایزهاش در بخش سینمای جهان با لهجه شیرینی گفت: سلام مخلصیم! و به زبان انگلیسی توضیح داد: من از بودن در ایران خیلی خوشحال هستم و تا به حال در چنین جایی نبودم که خیلی به من خوش بگذرد و در اینجا اشعار خیلی خوبی شنیدم و دیدن اینجا برایم بسیار فوقالعاده بود. نکته عجیب و یا شاید جالب در خصوص سخنان وی این بود که در ابتدا گفت: در اولین روز حضورم در اینجا از من و دیگر مهمانان سوال می شد که شما در مورد ایران و حضور در اینجا چه احساسی دارید و ما واقعا نمی دانستیم که چه بگوییم؟اما اکنون پس از یک هفته می توانم بگویم که بهترنین اشعار و محبت و مهربانی را تجربه کرده ام.
- پییر هنری دلینیو نیز که از داوران بخش سینمای جهان است و از کشور فرانسه آمده، اظهار کرد: حالا که جوایز داده شدهاند، میخواستم بگویم تمامی فیلمهایی که در جشنواره حضور داشتند، ویژگی خاص و ارزش خالصی داشتند و در مجموع باید بگویم که ارزش و قدرت سینما در ژانرهای مختلف بسیار زیاد است.
- برنامه پایانی این مراسم اجرای دفنوازان گروه «سیاه و سپید» بود که با استقبال زیاد همه حاضران روبرو شد. این گروه که جملگی بر روی یک سن متحرک مستقر شده بودند با حضور ناگهانی خود بر روی صحنه و در حالی که مجری در حال اعلام برنامه بعد بود آغاز جالب توجهی داشتند.
اعلام برکناری دبیر جشنواره به طور ناگهانی
مهمترین حاشیه این مراسم در انتهای برنامه و زمانی که ایوبی در جمع خبرنگاران حاضر شد رقم خورد،چرا که رییس سازمان سینمایی در پاسخ به سوالی مبنی بر دلیل نام نبردن از دبیر دوره بعدی و احتمال عدم حضور علیرضا رضا داد گفت: قطعا رییس جشنواره در دوره بعدی خودم هستم اما در مورد دبیر جشنواره طی یکی دو روز آینده نتیجه قطعی اعلام خواهد شد.
وی افزود: البته آقای رضاداد تلاش بسیاری کردند، اما برگزاری جشنواره بسیار سخت است و نمیتوانیم از یک نفر انتظار داشته باشیم چندین سال این کار سخت را انجام بدهد. به همین دلیل شاید خود ایشان هم بدشان نیاید سال آینده کمی استراحت کنند.
البته صحبتهای ایوبی با مصاحبه رضاداد نیز تکمیل شد که در گفتوگو با یکی از خبرگزاری از عدم علاقهاش به قبول دوباره مسولیت دبیری جشنواره و تمایل به ایفای نقش جدیتر در تصمیمات سینمایی به عنوان مشاور عالی ایوبی خبر داد.
از سویی دیگر شنیده ها حاکی از آن است که احتمالا دبیری جشنواره امام رضا به رضاداد سپرده خواهد شد.
شایان ذکر است در این مراسم که همزمان با سالروز ولادت امام علی (ع) عصر روز شنبه 12 اردیبهشتماه، در تالار وحدت برگزار شد؛ علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، حجتالله ایوبی رییس سازمان سینمایی، علیرضا رضا داد دبیر جشنواره سی و سوم، آرش امینی مدیر بخش بینالملل سینمای ایران، حبیب ایلبیگی مدیر نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، علیرضا تابش مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی، محمد حیدری مدیر موزه سینما، فرید فرخنده کیش مدیر سینمای جوان، محمد مهدی طباطبایینژاد مدیر مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی، میهمانان خارجی بخش بین الملل، شرکت کنندگان هجدهمین بازار فیلم تهران، داوران بخش بینالملل، شبکههای مختلف تلویزیونی داخلی و خارجی، سفران خارجی، رایزن های فرهنگی، عوامل فیلمهای شرکت کننده در بخش مسابقههای رقابتی و اهالی رسانهها حضور داشتند.
علاوه بر همه مهمانان حاضر در این مراسم تنی چند از هنرمندان داخلی نیز حضور داشتند که از این میان میتوان به منوچهر محمدی، هوشنگ گلمکانی، سیفالله صمدیان، شهرام مکری، امیرحسین علمالهدی، فرزاد موتمن، رضا میرکریمی، حبیب ایلبیگی، مریلا زارعی، هنگامه قاضیانی، نگار جواهریان، محسن علیاکبری، رخشان بنیاعتماد، نیکی کریمی، داود میرباقری، ارشا اقدسی،مهسا احمدی،محسن خانجهانیو ... اشاره کرد.
پایان پیام/
نظر شما