جاذبه ای که گرانش زمین را هم به زانو در می آورد

خبرگزاری شبستان: با توجه به در دسترس بودن انواع و اقسام سرگرمی ها و امکانات از قبیل بازی های رایانه ای، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی و... چرا روز به روز اشتیاق و استقبال جوانان نسبت به اعتکاف بیشتر می شود؟

حجت الاسلام عباس جعفری فراهانی، کارشناس علوم دینی و دبیر شورای کتاب مجمع جهانی اهل البیت علیهم السلام در گفتگو با خبرنگار قران و معارف خبرگزاری شبستان در رابطه با اهمیت و جایگاه اعتکاف در آموزه های دینی گفت:  یکی از دستوراتی که اسلام برای مسلمانان در بحث خودسازی و تقویت معنویت در کنار اصول دینی مانند نماز و روزه و ... مقرر کرده موضوع اعتکاف است.

 

اعتکاف در روایات دینی دارای اهمیت بسیار شمرده شده و برای آن آثار و برکات فراوانی ذکر گردیده است. اعتکاف در اصل تشکیل شده از اقامت در مسجد در ایامی خاص و اعمال عبادی آن شامل نماز، روزه، قرائت قرآن و راز و نیاز است که جزء ارکان و اعمال اعتکاف هستند.

 

وی افزود: نخستین اثری که اعتکاف برای فرد معتکف دارد این است که او را از کارهای روزمره و عادی زندگی دنیایی رها می کند، فردی که برای چند روز در مسجد اقامت دارد مهمترین دستاورد این اقامت برای او جدایی از زندگی مادی و دنیایی و مشغول شدن به راز و نیاز با خدا، نماز و قرائت قرآن است که در اثر این اعمال و ارتباط مداوم با خدا انسان می تواند خلوتی دلخواه با خدا داشته باشد. یعنی فقط او و خدا؛

 

اثر دیگری که برای اعتکاف می توان برشمرد حالت جمعی آن است به این معنا که بخشی از مومنین و مسلمانان در ایامی خاص در مساجد مشغول عبادت می شوند و این یک نوع شراکت و اشتراک از مسلمانان را به نمایش می گذارد در حالی که ضمن معتکف شدن در مسجد از مسایل اجتماعی نیز جدا نیستند.

 

دبیر شورای کتاب مجمع جهانی اهل البیت علیهم السلام تصریح کرد: نباید چنین تصور کرد که در اعتکاف می بایست از مسایل سیاسی و اجتماعی جدا شد و در یک انزوای کامل نسبت به مسایل روز به سر برد به هیچ وجه اینگونه نیست چرا که مباحث سیاسی، عبادی و اجتماعی اسلام هیچ یک از هم جدا نیستند.

برخلاف انحراف و اشتباهی که برخی معتقدند این مسایل از هم جدا هستند باید گفت به هیچ وجه این گونه نیست. اسلام دین جامعی است که کلیه امور دینی، اجتماعی و سیاسی آن با هم آمیخته شده برخلاف آنچه که برخی سعی در القای آن دارند که این مسایل از هم جدا هستند، بر اساس معارف دینی و آنچه که از قرآن و روایات برمی آید و همه ائمه و بزرگان و علمای دینی ما نیز بر آن تاکید دارند این است که مباحث عبادی، سیاسی و اجتماعی اسلام درهم تنیده شده لذا کسی که معتکف می شود و به عبادت و راز و نیاز و به کسب معنویت می پردازد نباید از مسایل اجتماعی فارغ باشد و نداند که امروز در جهان اسلام چه می گذرد و چه مشکلات و فسادهایی وجود دارد.

 بلکه باید در این ایام به تقویت اراده و تصمیم گیری بپردازد تا پس از سه روز خلوت با خدا وارد عرصه مسایل اجتماعی شود.

 

حجت الاسلام جعفری فراهانی اثر مهم دیگر اعتکاف را پاکسازی دانست و افزود: انسان در این چند روز در مسجد روح خود را صیقل می دهد و از گناهان توبه کرده و تصمیم می گیرد که زندگی و روش جدیدی آغاز کند که در آن گناه نباشد.

همچنین اعتکاف اثر بالایی در استفاده بهتر و آمادگی بیشتر برای رمضان دارد چرا که پس از رجب، ماه شعبان و سپس ماه مبارک رمضان است و در روایات تصریح شده کسانی که در مسجد معتکف می شوند آمادگی آنها برای ورود به رمضان بیشتر است چون مدتی را تمرین کرده و با روزه داری و اقامت در مسجد و ارتباط با خدا انس گرفته اند. لذا هنگامی که وارد رمضان می شود آمادگی آنها برای پاکسازی، خودسازی و کسب معارف دینی بیشتر از افرادی است که معتکف نبوده اند.

 

وی در ادامه و در پاسخ به سوال که با توجه به در دسترس بودن انواع و اقسام سرگرمی ها و امکانات از قبیل بازی های رایانه ای، شبکه های اجتماعی و فضای مجازی و... چرا روز به روز اشتیاق و استقبال جوانان از اعتکاف بیشتر می شود گفت: با توجه به اینکه در جامعه و جهان امروز شاهد هستیم که بخشی از جامعه دچار فساد و آلودگی شده است و بسیاری از رسانه ها و نرم افزارها حتی تلفن های همراه مردم را به لهو و لعب و دوری از خدا می کشانند اما جای تعجب است که چرا روز به روز علاقه جوانان به موضوع اعتکاف بیشتر می شود؟

 

در تشریح این واقعه باید گفت این سیره در طول تاریخ نیز وجود داشته است وقتی تاریخ گذشته پیامبران را بررسی می کنیم می بینیم که این یک سنت الهی بوده که انسان ها در انتخاب راه درست و غلط مختار و آزاد بوده اند. بر اساس آیات قرآن انسان به گونه ای آفریده شده که هم نسبت به انتخاب راه های صحیح و هم نسبت به انتخاب راه های منحرف کشش دارد (فألهمها فجورها و تقواها) خداوند سوگند یاد می کند که من به نفس انسان، هم خوبی ها را آموختم و فطرت الهی در او قرار دادم و هم بدی ها را !!

یعنی یک نفس اماره و شیطانی در او قرار دادم که او را به انحراف جذب می کند و در این میان ارزش انسانی به آن است که بتواند از میان راه های خلاف راه درست را انتخاب کند.

لذا در زمانی که می بینیم برخی از جوانان و مردم مشغول وقت گذرانی و لهو و لعب هستند عده ای نیز راه های درست تر را انتخاب می کنند و با مراجعه به نفس خود به هواهای نفسانی پشت پا می زنند و در این ایام در مساجد معتکف می شوند.

 

دبیر شورای کتاب مجمع جهانی اهل البیت علیهم السلام اعتکاف و حضور پرشور جوانان در این آیین را نوعی آزمایش برای جامعه و افراد جامعه برشمرد و خاطرنشان کرد: وقتی عده ای از جوانان در این مسیر قرار گرفته و به معنویت، تقوا و پرهیزگاری علاقه نشان می دهند در حالی که عده ای نیز هستند که در این مسیر قرار نمی گیرند انسان باید بیندیشد و بداند که انتخاب راه درست، سخت و قرار گرفتن در آن بسیار دشوار است اما هستند عده ای که آن را انتخاب می کنند. بنابراین هر فردی می تواند خود را بیازماید که آیا می تواند راه صحیح را انتخاب کند یا جزء افرادی خواهد بود که از فرصت ها استفاده نمی کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 455282

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha