به گزارش خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان: کتاب "مهدویت" نوشته محمد رضاییآدریانی با هدف بهبود ساختار برنامه سازی مهدوی در رسانه ازسوی مرکز پژوهشهای صداوسیما منتشر شد. این کتاب از پیشگفتار و ۴ بخش "رسانه و موضوع مهدویت"، "در جستوجوی طرحی برای ایدهیابی برنامهسازی"، "نمونهای از ایدههای ناظر به تنوع مخاطبهای خاص و شبکههای خاص" و "نمونه هایی از ایده های تفصیلی و پژوهش برنامه ای" تشکیل شده است.
مهدویت و انتظار از هویتهای بنیادین تشیع است و یکی از علتهای بالندگی و شکوفائی تاریخ تشیع به شمار میرود. چنانکه تشیع بدون اصل معرفتی مهدویت و فرهنگ اجتماعی انتظار شناخته نخواهد شد.
تشیع در میان فرقههای اسلامی، تنها فرقهای است که رویکرد آیندهگرا دارد، این آینده نگری دینی را به عناصر فرهنگی تبدیل کرده است و این اصل در تمامی سطوح معرفتی و رفتاری شیعه جریان دارد. چنانکه مهدویت هم آیینه تمام نمای اصل امامت است و هم در فروع دین تجلی تبری و تولی است که شیعه بر محور امام هر زمان، تعریف میکند. از دیدگاه اخلاق نیز انتظار منتظران نمود سبک زندگی روزآمد شیعیان است.
به همین دلیل مهدویت فقط مناسبت و رویدادی مذهبی ـ شیعی در نیمه شعبان و نهم ربیع الاول نیست؛ بلکه آموزهای است که در تمامی لحظههای زندگی منتظران بروز دارد.
از آنجا که مهدویت و انتظار در مکتب تشیع جایگاه ویژهای دارد، شایسته است در نظام برنامهسازی رسانهای نیز برای آن اهمیت ویژهای قائل شویم. و پیوسته در قالب برنامهسازی به این اصل بنیادین توجه شود.
این اثر مجموعهای از ایدهها و سوژههای محتوایی را که قابلیت تبدیل شدن به برنامه رسانهای را دارند، به مدیران و برنامه سازان معرفی میکند. همچنین برای غنیسازی و تنوعبخشی به ایدههای مهدوی، به صورت موجز فرایند برنامهسازی دینی ـ مهدوی را آسیبشناسی کرده و روش ایدهیابی بینا رشتهای را قالبی جدید و روزآمد برای ایدهیابی موضوعهای دینی، معرفی میکند.
سپس با نگاهی تطبیقی به معارف مهدوی و علوم انسانی این روش را برگزیده و ایدههایی متنوع و روزآمد را در زمینه معارف مهدوی ارائه میکند. در گام بعدی برای تحقق این هدف قصد دارد فرایند برنامهسازی با موضوع مهدویت را با توجه به به فراوانی شبکهها و مخاطبان گوناگون آنها، تنوع بخشد.
یادآوری این نکته لازم است که ضعف برنامهسازی معارفی ـ مهدوی ناشی از فقر پژوهشهای روزآمد دینی در مراحل سیاست گذاری و پیش تولید است. ازاینرو این اثر میکوشد گام نخست را برای رفع این معضل در قالب مجموعهای نسبتا کامل و متنوع از ایدههای برنامهسازی با موضوع مهدویت بردارد. بدیهی است که بازخوانی، بسط و گسترش اغلب این ایدهها به پژوهشگران مسلط به پژوهش بینارشتهای و آگاه به معارف دینی نیاز دارد.
شایان ذکر است، کتاب مهدویت نوشته محمد رضایی آدریانی با شمارگان یک هزار نسخه، در 216 صفحه، با قیمت ۸ هزار تومان ازسوی مرکز پژوهشهای صداوسیما روانه بازار نشر شد.
پایان پیام/
نظر شما