به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از کتابخانه و موزه مجلس شورای اسلامی ،فدک یکی از آبادیهای یهودینشین و دارای نخلستانهای قابل توجه در نزدیکی خیبر بود که در سال هفتم هجرت و در پی فتح دژهای خیبر، بدون جنگ در اختیار رسول خدا صلیالله علیه و آله قرار گرفت. در فقه اسلامی این گونه اراضی در زمره خالصجات و اختصاصات پیامبر صلیالله علیه و آله بوده و آن حضرت به هر نحو که مصلحت بداند، در آنها تصرف میکند. چنانکه قرآن کریم بدان تصریح دارد: «وَ ما أَفاءَ اللَّهُ عَلی رَسُولِهِ مِنْهُمْ فَما أَوْجَفْتُمْ عَلَیْهِ مِنْ خَیْلٍ وَ لا رِکابٍ. . . . رسول الله صلیالله علیه و آله بنا به دلایلی پس از نزول آیه آتِ ذَا الْقُرْبی حَقَّهُ. . . فدک را که حدود ده هکتار بود، در اختیار دختر عزیزش حضرت زهرا علیها سلام قرار داد و آن حضرت حدود سه سال در حیات رسول الله مالکیت آن را برعهده داشت و اداره میکرد.
با رحلت پیامبر صلیالله علیه و آله، دستگاه خلافت به بهانه آنکه پیامبر ارث نگذاشته و هرچه از ایشان برجای مانده صدقه و از اموال عمومی است، فدک را به انگیزههای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مصادره و از دست حضرت زهرا علیها السلام خارج ساخت و این سنتی شد که غالب خلفای بعدی اعم از اموی و عباسی بدان سیاست پایبندی نشان دادند و جز در برهههایی که برخی خلفا فدک را به صاحبان آن، یعنی نسل صدیقه طاهره اعم از سادات حسنی و حسینی باز گرداندند، در اختیار خلفا بود که گاهی از سوی آنان فدک را به تیول برخی از خویشاوندان خود در میآوردند.
مطالب کتاب «مجموعه مقالات فدک» با توجه به اهمیت تاریخی، سیاسی و عقیدتی ماجرای فدک بهویژه برای شیعیان و نقش سازنده آن در روشن ساختن حقانیت مکتب اهلبیت علیهم السلام و حقایق پشت پرده و مطرح شدن آن در کنار مسأله امامت و رهبری از سوی گروه تاریخ پژوهشکده حج و زیارت جمعآوری و منتشر شده است.
مجموعه مقالات به این قرار است:
فدک، صدقه نیست
مباحثی پیرامون فدک
اموالی که از اهلبیت پیامبر صلیالله علیه و آله غصب شد
متولیان فدک در عصر خلفا و امویان
متولیان فدک در عصر عباسیان
فدک یک سند تاریخی
ماجرای فدک
فدک، نماد مظلومیت اهلبیت علیهمالسلام
هماهنگی در اخبار فدک
فدک در گذر تاریخ
بررسی مسأله غصب فدک
فدک و بازتابهای تاریخی و سیاسی آن
بررسی مسأله فدک با رویکرد فقهی حقوقی
امایمن، شاهدی بر مدعای فدک
فدک از پیامبر صلیالله علیه و آله تا خلافت
کتابشناسی فدک
کتاب «مجموعه مقالات فدک» در ۳۹۲ صفحه تألیف جمعی از نویسندگان از سوی مؤسسه فرهنگی هنری مشعر وابسته به نمایندگی ولی فقیه در سازمان حج و زیارت در سال 93 چاپ و روانه بازار شد.
پایان پیام/
نظر شما