به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بجنورد؛ آدینه محمد سویدانلویی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان عصر امروز ( ۶ اردیبهشت) در نخستین جلسه انجمن میراث فرهنگی و گردشگری خراسان شمالی با اشاره به در مضیقه بودن این دستگاه در صیانت و حراست از آثار باستانی استان به دلیل کمبود نیرو و خودرو گفت: یکی از تهدیدهای اصلی استان در حوزه میراث فرهنگی، تعرض به تپه های تاریخی و باستانی به خصوص در شهرستان های غربی است.
وی از تشکیل انجمن میراث فرهنگی استان به عنوان مهم ترین رویداد پس از شکل گیری استان نام برد و افزود: برای نخستین بار در استان، تشکل مردم نهاد در حوزه میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در قالب انجمن میراث فرهنگی برای همکاری با این نهاد تشکیل شده است.
سویدانلویی از تشکیل انجمن میراث فرهنگی تا 6ماه دیگر برای تمام شهرستان ها و بخش های استان خبر داد و اظهار کرد: خراسان شمالی هزارو 200 اثر و بنای تاریخی دارد که 463 اثر آن فرهنگی، 42 اثر میراث طبیعی و 40 اثر در قالب میراث معنوی ثبت شده است.
وی تصریح کرد: با توجه به وسعت محوطه های تاریخی استان، حفاظت میراث به صورت گسترده و کامل وجود ندارد و باید به ناچار از ظرفیت انجمن میراث فرهنگی در راستای صیانت از آثار بهره گرفت.
وی تشویق و ترغیب مردم به رعایت احترام به میراث فرهنگی و حفظ و صیانت آن، مشورت و پیدا کردن راه های عملی برای جلوگیری از هرگونه اقدام غیرقانونی در زمینه حفاری های غیرمجاز، جلب مساعدت های مادی و معنوی مردم و پیشنهاد آن به سازمان و همکاری با نهادها و ارگان های محلی را از جمله وظایف و اختیارات این انجمن نام برد و عنوان کرد: صیانت از میراث فرهنگی و آثار تاریخی از عهده یک دستگاه خارج است و نیازمند همکاری و هماهنگی مردم و دیگر دستگاه ها است.
وی به شناسایی 63 نقطه طبیعی استان برای حضور مردم و گردشگران هم اشاره کرد و گفت: این مناطق با داشتن امکانات اولیه و مسیر دستیابی به حال خود رها شده است که در پی احیای این مناطق برای حضور مردم هستیم.
استاندار خراسان شمالی نیز در این نشست، ریشه و تاریخ یک کشور را منوط به آثار به جا مانده از پیشینیان آن کشور دانست و اظهار داشت: باید با شناسایی میراث طبیعی، فرهنگی، تاریخی، مفاخر علمی و... استان، ضمن معرفی به مردم، در راستای صیانت و حفاظت از آن ها هم اقدام کرد.
سیدعلی اکبر پرویزی تصریح کرد: باید به گونه ای شرایط را فراهم کرد که زمینه معرفی آثار فرهنگی-علمی و تاریخی که در انبارها مانده است به مردم شناسانده شود و شرایط نگهداری و مراقبت از آن ها را ایجاد کرد.
وی از بخشداری ها و دهیاری ها به عنوان یک ظرفیت در همکاری و صیانت آثار نام برد و بیان کرد: اگر در این زمینه اراده عمومی نباشد، اقدامات یک دستگاه خاص تاثیرگذار نخواهد بود، بلکه باید با برگزاری دوره های آموزشی، مردم و سازمان ها را در راستای صیانت از آثار فرهنگی-تاریخی ترغیب کرد.
وی تصریح کرد: مراقبت های امنیتی انتظامی با کمک پاسگاه ها و بخشداری ها و برخورد جدی با متخلفان، حفاظت، مرمت و احیاء آثار به تناسب ارزش تاریخی آن ها و آگاه کردن مردم نسبت به اهمیت حفاظت و نگهداری آثار با برگزاری اردوهای داخل استان برای آثار باستانی، محیط زیست و آثار طبیعی از جمله مهم ترین اقدامات برای صیانت از آثار به شمار می رود.
وی تاکید کرد: برای حضور مردم در مناطق طبیعی و تاریخی برجسته استان می توان تا 200میلیون تومان هزینه کرد تا تامین امکانات رفاهی اولیه و مسیرهای دسترسی به آن ها فراهم شود.
شهردار مرکز استان نیز کار میراث فرهنگی را فرا بخشی دانست و گفت: شهرداری ها، استانداری، اوقاف و امور خیریه و میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری چهار دستگاه مهم در زمینه نگهداری مرمت و صیانت از آثار تاریخی فرهنگی به شمار می رود.
براتیان اضافه کرد: سبزه میدان مرکز استان به سبک 150 سال قبل بهسازی خواهد شد و امامزاده باباامان نیز به سبک جدیدی با همکاری اوقاف و امور خیریه در حال ساخت است که تا پایان امسال به پایان خواهد رسید.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه استان در حاشیه جاده بین المللی قرار دارد، فرصت مغتنمی برای ساکنان در جهت رونق صنعت گردشگری به شمار می رود، به گونه ای که 2 مجموعه باباامان و بش قارداش که اثر طبیعی به شمار می رود و در تملک شهرداری است، با نگاه گردشگری در حال توسعه و بهسازی است.
وی اظهار داشت: کوچه جاجرمی بجنورد هم به سبک پیاده راه قدیم تبدیل خواهد شد، در واقع کار در حوزه میراث فرهنگی نیازمند تغییر نگاه است که حاصل انجمن میراث فرهنگی استان باید دستیابی به این مهم باشد.
خاطر نشان می شود، انجمن میراث فرهنگی خراسان شمالی، 12 عضو ثابت دارد که ریاست انجمن را استاندار، مدیرکل میراث فرهنگی استان دبیری آن را عهده دار هستند، همچنین پنج نفر از معتمدان و علاقه مندان به حفظ میراث فرهنگی و طبیعی استان هم در این انجمن حضور خواهند داشت.
پایان پیام/
نظر شما