خبرگزاری شبستان: محمدحسین فرهنگی، عضو هیئت رییسه مجلس با حضور در خبرگزاری شبستان، پاسخگوی سوالات خبرنگار پارلمانی شبستان بود.
- ارزیابی تان از عملکرد کانون های فرهنگی هنری در طول مدت چند سال فعالیت این کانونها چیست؟
کانونهای فرهنگی هنری یک نهاد ضروری در مسجد است این کانونها یکی از سرپلهای حضور جوانان و اقشار مختلف بانوان و آقایان در حوزههایی است که روشهای سنتی مساجد امکان جذب آنها را ندارد و باید فراگیر شود.
در مصوبه اخیر مجلس نیز در رابطه با بحث ساماندهی مساجد پیش بینی شد که در 4 برنامه دولت در طول مدت 20 سال تمامی مساجد را از کانونهای فرهنگی هنری مساجد برخوردار کند و در آینده باید اقدامات حمایتی هم از سوی دولت و مجلس و هم نهادهای مختلف همانند نهاد کتابخانه های عمومی و سایر نهادها برای برخورداری مساجد از کانونهای فرهنگی هنری مساجد انجام شود تا ما شاهد مکانی فعال برای انجام فعالیت های فرهنگی و اجتماعی برای حضور جوانان در مساجد باشیم.
- مقام معظم رهبری همواره در بیاناتشان در بحث شبیخون فرهنگی دشمن تاکید دارند نقش کانونها را در مقابله با ناتوی فرهنگی دشمن تا چه اندازه موثر میدانید؟
یکی از محدود برنامه هایی که مساجد در آنها امکان جذب جوانان را دارد کانون های فرهنگی و هنری هستند و هر جا این کانونها فعال هستند ما شاهد حضور اقشار مختلف و به ویژه جوانان در مساجد هستیم و به همین دلیل نیز این کانونها توانستند تاکنون نقش موثر و بی بدیلی را در مقابله با ناتوی فرهنگی دشمن ایفا کنند و امیدواریم این کانون ها پویاتر عمل کنند و برنامه های تیپ برای مساجد ارایه دهند تا امکان حمایت نیز به صورت طبیعی در این زمینه از سوی مجلس به وجود آید.
- طرح ساماندهی و نظارت و مدیریت و نوسازی مدیریت مساجد و نمازخانهها در مجلس مصوب و برای اعمال نظر شورای نگهبان به این شورا ارسال شد این طرح را در مجموع چگونه میبینید؟
این طرح پاسخی به مطالبه ای بود که در سطح کشور در رابطه با مساجد وجود داشت و برای حل کردن خلائی بود که مساجد داشتند زیرا مساجد عملاً فاقد هرگونه پشتیبانی گسترده و جامع بودند و هیچ کدام از نهادهای زیربط و مسئول این مسئولیت را نمی پذیرفتند.
مدیران و روسای اوقاف معتقد بودند که در اساسنامه و شرح وظایف این سازمان وظیفه اصلی برای نوسازی و تجهیز و مدیریت مساجد نیامده است و وظیفه اصلی این سازمان در رابطه با موقوفات و امامزادهها است و مسجد نیز به عنوان یکی از مواردی که یا وقف می شوند و یا به نوعی خلائی در آنها وجود دارد مورد رسیدگی قرار می دهند.
در حالیکه انصاف جمهوری اسلامی نیست که چنین خلایی برای مدیریت مساجد وجود داشته باشد و لازم است که حتما جایگاهی برای این قبیل رسیدگیها به وجود بیاید که از نظر ما بعد از بحث و بررسی هایی که شد اوقاف می توانست چنین اختیاری را داشته باشد که این موضوع صراحتاً به وظایف اوقاف اضافه شد و سایر اقداماتی که که قرار است به صورت عملی به اجرایی به وجود بیاید بسته به این نظر شورای نگهبان دارد که این شورا چه جمعبندی را داشته باشد. اگر این طرح تایید شود مسلماً مسیر اجرایی برای شکل گیری معاونت مساجد وجود دارد.
- در حال حاضر برخی از مدیران اوقاف معتقدند که این طرح در حالیکه تشکیلات جدیدی را در این سازمان ایجاد می کند اما بودجهای متناسب برای آن در نظر گرفته نشده است و باید از همان ردیف بودجهای که اوقاف قبلاً داشته است استفاده شود؟
برای این اظهارنظر مقداری زود است قاعدتاً این در صلاحیت شورای نگهبان است که در این زمینه اظهارنظر کند و در حال حاضر برای رسیدگی به مسایل مساجد تشکیلاتی در اوقاف وجود دارد و نهایتاً می تواند با تغییر عنوان فعلاً شروع شود تا مراحل بعدی که در بودجههای سنواتی و تصمیماتی که مجلس اتخاذ می کند اهتمام موردنیاز در این موضوع به وجود بیاید.
ما امیدواریم این طرح مورد تصویب شورای نگهبان قرار گیرد زیرا معتقدیم سازمان اوقاف درآمدهای گستردهای دارد و می تواند چنین تشکیلاتی را تاسیس کند ولی اینکه باید در آینده این موضوع مدیریت شود را قبول دارم و این اهتمام نیز در مجلس وجود دارد که در این زمینه و در بودجههای سنواتی در این موضوع دقت بیشتری کند.
- تقریباً در سال آخر عمر مجلس نهم قرار داریم ارزیابیتان از عملکرد این مجلس چیست؟
مجلس در قانون اساسی و در قانون آییننامه ای داخلی و سایر قوانین و مقررات کشور جایگاه تعریف شده و روشنی دارد و به عنوان یکی از قوای سه گانه دارای اختیارات ویژه ای نیز هست نقش طراح و برنامه ریز را در کشور دارد هر چند مقدمات برخی از این طراحی ها در خارج از مجلس صورت می گیرد همانند آنچه که تحت عنوان لوایح از سوی دولت و یا شورای عالی استانها ارایه می شود اما اصل و اساس تصویب مجلس است و حتی در آن لوایح و طرح ها نیز تغییرات اساسی به وجود میآید بنابراین مجلس اگر در راستای وظایف قانونی خودش عمل کند یک قوه ای مستقل از قوای دیگر است و نه دنبالهرو و تابع آنها.
مجلسی می تواند موفق باشد که استقلال خودش را حفظ کند و بتواند در برابر برخی از ایرادات و اشکالات برخوردهایی را که لازم می داند در بعد نظارتی و پیگیری اجرای قوانین به عمل بیاورد.
- در مجموع رابطه دولت و مجلس را چگونه ارزیابی می کنید و فکر می کنید تا چه اندازه باید همدلی و همزبانی در سالی که به همین نام نامگذاری شده است بین دولت و مجلس وجود داشته باشد؟
روابط دولت و مجلس چه در دولت گذشته و چه در دولت فعلی در همان جایگاه تعریف شده قانونی است و در این جهت نیز تا حدود زیادی مجلس قابل قبول حرکت کرده است.
- آمار کارت زردهایی که مجلس نهم تاکنون به وزرای دولت یازدهم داده است این شائبه را ایجاد می کند که اختلافات دولت و مجلس در آينده نیز بیشتر خواهد شد.
این استدلال برای مخالفت با دولت استدلال درستی نیست چون وریه سوال چیزی است که در آيیننامه داخلی مجلس تعریف مشخصی از آن وجود دارد. اصطلاح کارت زرد در قانون وجود ندارد بلکه اصطلاحی است که تغییر آیین نامه در دوره هشتم بدون اینکه در قانون نامی از آن برده شود حکمی آنجا پیش بینی شد و آن اظهارنظر مجلس درباره قانع بودن یا قانع نبودن سوال بود زیرا قبلاً این موضوع وجود نداشت و چنین اصطلاحاتی نیز مرسوم نبود بعد از اینکه این حکم در آییننامه به صراحت آمد و پیش بینی شد که بعد از سه بار عدم پذیرش و اعلام قانع بودن یا نبودن زمینه برای استیضاح فراهم می شود این اصطلاح نیز در رسانه ها رواج پیدا کرد و تشبیهی است که در مسابقات ورزشی وجود دارد و ما این اصطلاح را نداریم و شاید هم مشابهت هایی از این لحاظ این دو کارت به هم داشته باشند.
سوالاتی که مطرح می شود اینگونه نیست که مجلس همواره پاسخ های وزرا قانع کننده نداند بلکه در بسیاری از موارد نیز پاسخها را قانع کننده تشخیص داده است و طبیعی است اگر مجلس بخواهد مجلس زنده و پویا و موثری باشد باید این اختیار را داشته باشد که در مقابل بسیاری از اقدامات دستگاهها موضع بگیرد و موضع گیریهایش را نیز به اشکال مختلف ابراز کند.
ما سه لایحه از دولت در ماههای پایانی سال 93 داشتیم که با سرعت قابل قبولی آنها را بررسی کردیم و در قانون بودجه امسال نیز مجلس دولت را بسیار کمک کرد که لایحه سبک و بدون اشکال را مصوب کرد و دولت نیز از این اقدامات مجلس استقبال کرد و از نظر ما همراهی بسیار خوبی را با دولت در سال 93 داشت.
پایان پیام/
خبرگزاری شبستان: فرهنگی با اشاره به اینکه یکی از محدود برنامه هایی که مساجد در آنها امکان جذب جوانان را دارد کانون های فرهنگی و هنری هستند، گفت: هر جا این کانونها فعال هستند ما شاهد حضور اقشار مختلف و به ویژه جوانان در مساجد هستیم و به همین دلیل نیز این کانونها توانستند تاکنون نقش موثری در مقابله با ناتوی فرهنگی دشمن ایفا کنند.
کد خبر 453505
نظر شما