حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر صافی اصفهانی، رئیس نمایندگی مرکز ملی پاسخگویی در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان در تبیین مفهوم حقیقی عدالت از دیدگاه اسلام به خبرنگار شبستان اصفهان گفت: عدالت مهمترین خصیصه یک جامعه انسانی است و در واقع هویت جامعه انسانی در گرو تجلی عدالت در تمام شئون آن است.
وی افزود: نکته ای که باید توجه داشت، این است که عدالت یک خصیصه انسانی است که ریشه در فطرت بشر دارد و فطرت عدالت جویی و عدالت گرایی نیز می بایست یادآوری و تذکر داده شود، در این صورت است که عدالت نیز همچون عبادت به یک فرهنگ عمومی تبدیل و در تمام سطوح اجتماع جلوه گر می شود.
حجت الاسلام صافی اصفهانی با اشاره به اینکه عدالت یک امر دستوری و آیین نامه ای نیست، اظهار کرد: اشتباه خیلی ها این است که فکر می کنند عدالت را می توان به جامعه دیکته کرده و با وضع قوانین و اعمال نظارت های مدنی عدالت را اجرا کرد، در حالی که اینطور نیست و تحقق عدالت چندان به آیین نامه و منشور نیاز ندارد.
رئیس نمایندگی مرکز ملی پاسخگویی در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان تصریح کرد: عدالت باید به یک دغدغه و وجدان فردی در تمام آحاد اجتماع تبدیل شود و هر فردی در جامعه همانطور که خود را مکلف به اقامه نماز و نیازمند به ارتباط با خدا می داند، خود را مکلف و محتاج به اقامه عدل و قسط بداند و در مجموع به این باور برسد که سود دنیا و آخرتش با حرکت پیوسته بر مسیر عدالت تأمین می شود.
حجت الاسلام والمسلمین صافی در ادامه به تبیین مفهوم عدالت از دیدگاه امیر مؤمنان (ع) پرداخت و گفت: سیزده رجب سالروز ولادت مردی است که تعریف عدالت بدون توجه به شخصیت و اوصاف او امکان پذیر نیست و او برای همیشه تاریخ، تابلویی بی بدیل از عدالت و حریت است.
رئیس نمایندگی مرکز ملی پاسخگویی در دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان خاطرنشان کرد: امیر مؤمنان علی(ع) در حکمت 437 نهج البلاغه در تبیین مفهوم عدالت فرموده اند: "العدلُ یضع الامورَ مواضعَها " یعنی عدل جریان ها را در مجرای طبیعی خود قرار می دهد.
وی گفت: این تعبیر گویای آن است که عدالت، نوعی بازگشت و رجعت فرد و جامعه به وضعیت طبیعی و نرمال خود است.
این روحانی برجسته اضافه کرد: حضرت در ادامه این تعبیر می فرمایند:"العدل سائس عام" یعنی عدالت قانونی است عام که همه اجتماع را در بر می گیرد و بزرگراهی است که همه باید از آن عبور کنند که این تعبیر، مُهر تأییدی است بر این مطلب که عدالت یک وظیفه قشری و دیکته شده از خارج نیست و نمی تواند باشد، در حقیقت عدالت نیز یک نیاز و ضرورت روحی و فطری برای تکامل نوع بشر است.
حجت الاسلام و المسلمین صافی در پایان گفت: امیر مؤمنان(ع) بیش و پیش از آنکه به حاکمیت عدالت اجتماعی پافشاری داشته باشند به حاکمیت عدالت فردی تاکید داشتند؛ بدین معنا که تا عدالت فردی اجرا نشود و عدالت به صورت یک فرهنگ در نیاید، هرگز تحقق عدالت در حکومت، سیاست و اقتصاد، عملی نمی شود.
پایان پیام/
نظر شما