اعتکاف؛همدلی و همزبانی در انسان سازی و  کاهش آسیب های اجتماعی

خبرگزاری شبستان: اعتکاف سنت حسنه‌ای است که فرد را از غفلت خارج می‌سازد و عزم او را در حیات اجتماعی جدی‌تر می‌کند، لذا این آیین می تواند نقش مؤثری در کاهش آسیب های اجتماعی داشته باشد.

خبرگزاری شبستان- اصفهان:

اعتکاف عبادتی مستقل به مثابه حج، عمره، روزه، نماز و هر عبادت مستقل دیگر است که آیین آن در  ایام البیض یعنی روزهای سیزدهم تا پانزدهم ماه رجب المرجب در مساجد و مراکز مذهبی به ویژه مساجد جامع برگزار می شود.

 

این مراسم معنوی چند سالی است که با استقبال انبوه جوانان و نوجوانان رونق و شکوه خاصی گرفته است و علاقه مندان زیادی برای شرکت در آن از ماه ها قبل ثبت نام می کنند.

 

اعتکاف با همه فضایلش، موقعیت ویژه سریع السیر در فراغت فرشیان از زمینیان و معراج انسانیت با عرشیان است.

 

اعتکاف فرصت طلایی عمر در استفاده از حضوری سبز با همسفران کوی عشق و دلدادگی در محضر پروردگار آن هم در خانه آسمانی میزبان بر زمین یعنی مساجد است.

 

اعتکاف در لغت به معنای توقف در جایی است .اما تعریف اصطلاحی اعتکاف ماندن در مسجد به نیت عبادت است و قصد عبادت دیگر، در آن معتبر نیست.

 

*اعتکاف در ادیان دیگر

 

کسی به درستی نمی داند که این عبادت، از چه زمانی آغاز و کیفیت اجزا و شرایط آن در بدو شکل گیری چه چیزهایی بوده است.

 

با توجه به آیه 125 سوره بقره، می توان نتیجه گرفت که اعتکاف عملی بوده که در شریعت ابراهیم از مناسک و عبادات الهی محسوب می شده و پیروان ایشان به این عمل مبادرت می ورزیدند و لذا حضرت ابراهیم و اسماعیل (علیهما السلام) از طرف خداوند موظف شده بودند تا محیط لازم را برای برپایی این مراسم مهیا سازند که واگذاری این مسؤولیت خطیر به آنها، گواه بزرگی بر اهمیت عباداتی چون حج، اعتکاف و نماز در پیشگاه خداوند است.

 

حضرت موسی (ع) با آن که مسؤولیت سنگین رهبری و هدایت امت را به دوش داشت، برای مدت زمانی آنان را ترک و برای خلوت با محبوب خویش به خلوتگاه کوه طور شتافت.

 

بیت المقدس از مکانهایی بود که همواره عده زیادی از انسانها، برای اعتکاف در آن گرد می آمدند و به راز و نیاز با پروردگار خویش مشغول می شدند.

 

علامه طباطبائی در مورد عبادت و خلوت حضرت مریم(سلام الله علیها ) می گوید: مقصود از دوری مریم از مردم، بریدن از آنان و روی آوردن به اعتکاف برای عبادت بوده است.

 

طبق روایات اهل سنت، در دوران جاهلیت هم عملی به عنوان اعتکاف در میان مردم رایج بوده است و مردم توسط این عمل به خدای خود تقرب می جسته اند.

 

اعتکاف در غارها و بیابانها و کوهها، به عده ای از از پیروان دین حنیف به عنوان اجداد پیامبر اسلام (صلوات الله علیه) نیز نسبت داده شده است.

 

رسول خدا محمد مصطفی (ص) نیز بر دین حنیف یعنی دین حضرت ابراهیم (ع) بود و عبادات متداول آن دین و از جمله اعتکاف را برپا می داشت.

 

قبل از بعثت حضرت محمد (ص) غار حراء محل عبادت و راز و نیاز بود، حضرت رسول اکرم (ص) نیز به اعتکاف در آن مکان مشغول می شدند.

 

*اعتکاف، فرصتی استثنایی برای تقویت باورهای دینی است

 

حجت‌الاسلام سید عبدالصاحب حسینی، رییس ستاد اعتکاف شهرستان کاشان، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: حضور پرشور جوانان در مراسم اعتکاف، فرصتی استثنایی برای تقویت باورهای دینی جوانان و رشد و بالندگی روحیات انسانی و اسلامی آنها است.


وی برنامه ریزی صحیح توسط مسوولان برای برگزاری اعتکاف و استفاده از این فرصت ارزشمند را تاکید کرد و افزود:استفاده مطلوب از این فرصت  طلایی معنوی خودسازی نقش موثر و  سازنده ای در تقویت بنیه اعتقادی جوانان دارد.

 

به گفته وی،لزوم نوآوری در محتوای برنامه های اعتکاف،برگزاری گفتمان های دینی، تشکیل حلقه های معرفت، تبیین معارف و احکام قرآنی و ضرو رت نشست های شبهه زدایی اعتقادی در آیین معنوی اعتکاف از دیگر برنامه های مورد نیاز برای شرکت کنندگان در این آیین معنوی است.

 

رییس اداره تبلیغات اسلامی کاشان،حضور مبلغان دینی در جمع معتکفان را فرصتی برای تبیین معارف دینی و اعتقادی دانست و افزود: تشریح و تبیین شرایط فعلی جهان اسلام در جمع معتکفین با توجه به مسائل روز منطقه و جهان اسلام توسط مبلغان ضروری است.

 

حجت‌الاسلام حسینی، با توجه به شعار سال جدید و منویات مقام معظم رهبری، اعتکاف می تواند فرصتی برای بروز همدلی و همزبانی ملت و دولت باشد و حضور مسوولان در جمع معتکفین، زمینه افزایش محبت و همدلی بیشتر مردم با حاکمیت اسلامی را بایجاد خو اهد کرد.

 

وی خودسازی مسوولان و دولت مردان در مراسم معنوی اعتکاف را عامل افزایش اعتمادسازی مردم به دولت مردان تاکید کرد و گفت: به تعبیر روایت نبی مکرم اسلام که می فرماید « آله الریاسه سعه صدر» یعنی ابزار ریاست، سعه صدر است، اعتکاف نیز منبع فیاضی است که با سعه روحی و معنوی می تواند این ابزار مدیریت را که همان سعه صدر است به ارمغان آورد.

 


حجت‌الاسلام حسینی، در پایان برگزاری  نشست یک روزه هم اندیشی ستاد اعتکاف کشور در روز گذشته را یادآورشد و گفت: این نشست با حضور مسوولان منتخب برگزاری اعتکاف کشور، در مجتمع خاتم الاوصیاء جمکران قم برگزار شد .

 

پایان پیام/

 

کد خبر 452162

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha