خبرگزاری شبستان: برنامه "قرار جمعه" 28 فروردین با حضور سید مهدی حائری زاده به موضوع "نقش نهادهای فرهنگی در تربیت نسل منتظر" پرداخت.
تربیت نسل منتظر نیازمند همفکری و هم صدایی همه مسئولان و نهادهای فرهنگی است و ارائه یک الگوی واحد در این زمینه کارگشاست. در این راستا دو نهاد می تواند به تربیت اسلامی نسلی منتظر بینجامد. یک نهاد حاکمیتی است که خطوط کلی را ترسیم می کند و قالب ها و بسترسازی را صورت می دهند.
آموزش و پرورش، آموزش عالی، حوزه های علمیه، وزارت ارشاد، سازمان تبلیغات اسلامی و حتی رسانه نیز ازجمله سازمان هایی هستند که در بحث بارور کردن فرهنگ دین در تربیت نسلی منتظر و زمینه ساز حکومت حضرت ولی عصر(ع) نقش اساسی دارند.
دومین نهاد موثر در تربیت نسل منتظر، نهاد خانواده است، در این راستا نگاه و باور پدر و مادر به دین اسلام در تربیت فرزند بسیار مهم است. به این معنی که تا زمانی که پدر و مادری باور دین مدارانه نداشته باشند، نمی توانند نسلی منتظر تربیت کنند. به طوری که در روایات اسلامی خانواده منتظر با عبارت "بیوتات صالحه" آمده است. یعنی خانواده ای که دغدغه تربیت یار صالحه امام عصر(ع) دارند.
چنین خانواده ای با دغدغه تربیت فرزندی صالح در روزگار یاری امام عصر(ع) همراه بوده و در این فکر آرزومندند که با مرگ خود نیز در زمان ظهور رجعت کنند و سرباز خوبی در رکاب حضرت شوند. در این میان امام علی(ع) به مالک اشتر می فرماید: تو نسبت به مردم باید اخذ مالیات کنی، بنیه دفاعی کشور را تامین کنی، شهر ها را باید آباد کنی و حاکمیت نظام اسلامی را ترویج نمایی.
بنابراین نقش حاکمیت در نظام اسلامی هدایت و ساماندهی امور است. درحالی که اغلب مردم نیز این دغدغه را دارند که به چه صورت فرهنگ انتظار را به نسل جدید انتقال دهند. بنابراین نهادهای دولتی نیز باید ذائقه مردم را به نسبت به حضرت تغییر دهند.
در پاسخ به این سوال که خانواده از چه زمانی باید برای تربیت شروع کند، باید گفت که در روایات آمده که از قبل از ازدواج و انتخاب همسر و خواستگاری همچنین بسته شدن نطفه و مراقبه در نخوردن لقمه حرام، و اگر کسی این موارد را رعایت کند، می تواند به خانواده مهدوی دست پیدا کند.
البته باید به این نکته توجه کرد که در روزگار کنونی با موعظه و منبرهای سنتی صرفا نمی توان به این هدف دست یافت. بلکه استفاده از تکنیک های مدرن در دستیابی به این هدف نیز موثر است، همچنین رفتار افراد خانواده نیز می تواند فرهنگ اسلامی مهدوی را منتقل کند و پدر و مادری که نماز می خواند، دروغ نمی گوید و پایبند رفتارهای اخلاقی و تعهدات خود است، ناخودآگاه بستر فرهنگ سازی مهدوی را مهیا می کند.
بنابراین اصل خوشایند سازی دینی در خانواده و جامعه در راه اهداف دینی اسلامی بسیار کارگشاست. به طوری که بنابر روایات از ابتدای تولد کودک تا 7 سال بچه ها باید آقایی و سروری کنند. همچنین دین کم کم به بچه ها منتقل شود، البته قبل از آن مادر در دوران بارداری، انس با قران داشته باشد. چرا که تمامی رفتارهای دینی مادر به جنین منتقل می شود.
لذا اگر مادری تصمیم دارد که نسلی منتظر تربیت کند، باید مادری کردن برای او اصل باشد و برای این کار باید فضاسازی کند و با آماده شدن فضا موج مثبت از دین در خانه ایجاد شده و به بچه ها منتقل می شود. در مقابل اگر کودکی ببیند پدرش نماز نمی خواند، دروغ می گوید و رفتارش با مادرش خوب نیست. تصویر خوبی از دین و معارف اسلامی در ذهن او نقش نمی بندد و زمینه ای برای رفتارهای بعدی او می شود، اگر پدر و مادر متصف به صفات مهدوی نشوند، نمی توانند بچه ای مهدوی تربیت کنند.
یک فرد باید قبل از ازدواج خودسازی کند و برای این کار باید به سه نکته توجه داشته باشد؛ جذب نور، حفظ نور و نشر نور. به این معنی که جذب نور از راه قرآن و عترت صورت می گیرد و اظطرار به امام در فرد به وجود بیاید و اینکه امام واسطه رزق و روزی مادی و معنوی هستند، حفظ نور یعنی در گام بعدی مراقبه داشته باشیم با آموزه های دینی آشنا شویم و وقتی این نور حفظ شد، باید نشر داده شود. به دیگران منتقل کنیم. اینکه همیشه در محضر امام و خداوند متعال هستیم و باید در همه حال به یاد حضرت ولی عصر(ع) باشیم.
باید توجه داشته باشیم، به هر اندازه که به حضور قلب برسیم، در برابر امام حی و حاضر بستر تربیت نیز فراهم می شود. در این راه هر کس باید به اندازه توان خود فرهنگ مهدوی را اشاعه دهد. رسانه به نوبه خود، خانواده، سازمان ها و نهادهای مسئول و حتی مهد های کودک نیز در قالب قصه گویی، داستان به اشاعه فرهنگ مهدوی بپردازند.
برای به ثمر نشستن فرهنگ مهدویت در جامعه لازم است تا نهاد خانواده با حاکمیت تعامل داشته باشند و در پیشبرد اهداف یک صدا باشند. در این تعامل لازم است تا خانواده خداباوری و خدامحوری را در تمام ارکان خود رعایت کند و حاکمیت نیز با ترسیم خطوطی اصلی نیز همراه خانواده باشد.
شایان ذکر است، "قرار جمعه" هر هفته بعد از دعای ندبه از شبکه اول سیما پخش می شود. شماره پیامک 30000313 هر هفته میزبان دل نوشته ها و تعداد صلوات هایی است که مخاطبان برای خوشنودی امام عصر(ع) ارسال می کنند.
پایان پیام/
نظر شما