خبرگزاری شبستان: به مناسبت سیزده رجب، سالروز ولادت سراسر نورامام المتقین به بیان برخی از فضایل امیر مؤمنان(ع) از دیدگاه آیت الله جوادی آملی می پردازیم.
شهر حکمت
رسول خداصلی الله علیه و آله و سلم به امیرالمؤمنین فرمود: «أنا مدینة الحکمة وهی الجنّة وأنت یا علیّ بابها» ؛ من شهر حکمتم و این حکمت بهشت است و ای علی تو درِ این بهشتی.
این جمله به این معنا نیست که اطراف شهر دیوار است و فقط گوشهای از آن دری است، بلکه همه اطراف این شهر در است و هر کس از هر راه بخواهد، به من میرسد، ولی تا از تو نگذرد به من نمیرسد. باید اول به حضور تو بیاید و بعد به من راه پیدا کند. نظیر اینکه خدا سراسر آسمانها را هنگام تشکیل قیامت در میداند: ﴿وفتحت السّماء فکانت أبواباً﴾ ؛ سراسر آسمانها در است تا انسان از آسمانها بگذرد، نه اینکه گوشه معینی از آسمان را به خود اختصاص داده باشد.
رسیدن به شهر حکمت که خود بهشت است، بدون استمداد از ولایت اهل بیت عصمت و طهارت ممکن نیست. 1
پرچمدار خیبر
فضیلت دیگری که برای علیبن ابیطالب(سلاماللهعلیه) بود نه برای دیگران، فتح خیبر است که حضرت رسول بعضی را فرستادند و آنها پیروز نشدند. حضرت عصبانی شده و فرمودند:
«لأعطینّ الرایة غداً رجلاً یحبّه الله ورسولُه ویحبّ اللهَ ورسولهَ، کرّار غیرفرّار»؛ فردا من پرچم را به دست کسی میدهم که، خدا و رسول خدا او را دوست دارند و او نیز خدا و رسول را دوست دارد و از روی محبّت عبادت میکند، کسی که هجوم میآورد و اهل فرار و وحشت از جنگ و مرگ نیست.
همه علاقه داشتند که بدانند این انسان کیست که رسول خدا این همه از او تعریف میکند. فردای آن روز پیامبر فرمود: علیبن ابیطالب را حاضر کنید. حضرت را حاضر کردند، در حالی که به بیماری چشم مبتلا بود. رسول خداصلی الله علیه و آله و سلم آب دهان مبارک خود را در چشمان علی ریختند و بعد پرچم را به دست وی داد و حضرت علی(علیهالسلام) به آن پیروزی نایل شد .
علی(علیهالسلام) میفرماید: «لا أبالی أدخلتُ إلی الموت أو خرج الموت إلیّ» ؛ برای من یکسان است چه من به سراغ مرگ بروم و یا مرگ به سراغ من بیاید. آن حضرت در هیچ صحنهای فرار نکرد، زره حضرت پشت نداشت. لذا رسول خدا درباره او فرمود: «کرّار غیرفرّار لایرجع حتی یفتح الله علی یدیه»؛ او بدون پیروزی و فتح قلعه خیبر برنمیگردد.
در یکی از جنگها سپاهیان علی(علیهالسلام) را به اسارت گرفتند. به حضرت عرض کردند: اجازه بدهید ما از بیتالمال به منظور آزادی اسیران بودجهای در اختیار بگیریم. فرمود: آزاد کردن اسیر کار خوبی است و ادامه مبارزه است، امّا کسی که به اندک حادثه، فوراً دست بلند کرده تسلیم میشود، شهامتی ندارد. آنها را که زخمی و اسیرند و زخم در جلوی بدن آنهاست آزاد کنید، چون معلوم میشود تا آخرین لحظه مقاومت کردهاند و بعد اسیر شدهاند و آنها که زخم در پشت بدنشان است، معلوم میشود که فرار کرده و سپس آنها را دستگیر کردهاند . کسی که میدان جنگ را ترک میکند، بهدرد ما نمیخورد. چون شهادت را نشناخته است. خیال میکند مرگ یعنی نابودی و فکر میکند که ماندن برای او بهتر است. او نمیداند که «ما الموت إلاّ قنطرة تعبر بکم» ؛ مرگ فقط پلی برای عبور از این جهان به سرای ابدی است.
بیانی است زیبا از حضرت حسینبن علی(سلاماللهعلیهما) که مرگ پلی بیش نیست، با عبور از آن به بهشت میرسید.
علی(علیهالسلام) که افطاریه خود را به اسیر میدهد، هنگام آزاد کردن سربازان اسیر خود دستور میدهد، برای آزاد کردن سربازی که از پشت زخمخورده از بیتالمال چیزی صرف نکنند. معلوم میشود او فرار کرده و کسی که میدان جنگ را پشتسر میگذارد و فرار میکند، مورد علاقه ما نیست. او خودرا بهتر از دین میشمرد و نمیداند که شهادت همان و بهشت سعادت همان.
امام علی(علیهالسلام) در نامهای که برای سهلبن حنیف انصاری نوشت فرمود:
«ما قلعتُ باب خیبر… بقوةٍ جسدیة ولاحرکةٍ غذائیه لکنّی اُیدّت بقوةٍ ملکوتیة ونفسٍ بنور ربها مضیئة» ؛ من در قلعه خیبر را با نیروی حاصل از اثر غذا و خوراک نکندم، بلکه آن قدرت ملکوتی و نفس منوّر به نور الهی مرا به این کار واداشت.
قوّت جبریل از مطبخ نبود ٭٭٭٭ بود از دیدار خلّاق ودود
امام صادق(علیهالسلام) فرمود: «ما ضعُف بدن عمّا قویَت علیه النیّة» ؛ بدن هرگز دربرابر قدرت اراده اظهار ضعف نمیکند. ا گر اراده قوی شد، بدن تابع است و هراندازه که اراده ضعیف بود، بدن نیز مطاع است. اراده علی(علیهالسلام) قوی بود، بدن هم به تبع آن قدرتی فوقالعاده یافت. 2
مهماندار بهشت
رسول خداصلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: «إنّ حلقة باب الجنّة من یاقوتةٍ حمراء علی صفائح الذهب فإذا دقّت الحلقة علی الصفحة، طنّت وقالت: یا علی» . وقتی بهشتیان وارد بهشت میشوند، کوبه در را میکوبند و به اصطلاح دقّالباب میکنند، زیرا درزدن خود نوعی رعایت ادب برای مهمان است، کسی که به جایی وارد میشود، گرچه در بسته نباشد، بهتر است در بزند.
در بهشت باز است، ولی مؤمنان اهل بهشت که وارد میشوند، در میزنند. وقتی بهشتی کوبه در را میکوبد، این صدا شنیده میشود: یاعلی یاعلی! طنین کوبه «یاعلی» است.
مرحوم علاّمه طباطبایی(رضواناللهعلیه) در شرح این حدیث و اینکه چرا صدای کوبه در بهشت یا علی است، میفرمودند:
مهمان وقتی به خانهای میرود، صاحب خانه را صدا میزند. اگر صاحبخانه نام معینی داشته باشد، مهمان همان نام معیّن را میبرد. صاحب بهشت و مهمانداربهشت علیبن ابیطالب(سلاماللهعلیه) است. از اینرو، صدای کوبه در بهشت هم «یاعلی» است. چون هر کس به بهشت میرود، در سایه هدایت و رهبری این خاندان و مهمان این خاندان است. اگر این انوار طیّبه نبودند، کسی راه بهشت را طی نمیکرد. ما به خوبی میتوانیم احساس کنیم که الآن در بهشت هستیم یا نه! درِ بهشت به روی ما باز است یا نه. 3
حدیث پدر و فرزندی
اصبغبن نباته که از شاگردان مخصوص علی(علیهالسلام) است، میگوید: وقتی ضربت برسر مطهر آن حضرت اثر کرد، صدای گریه از درون خانه به گوش عدهای از اصحاب رسید. آنها هم بیتابی و گریه کردند. حسنبن علی(علیهالسلام) از خانه بیرون آمد و فرمود: چه خبر است؟ اصحاب و شاگردان گفتند: ما صدای گریه از درون خانه شنیدیم و نتوانستیم تحمل کنیم، مشتاق زیارت مولاییم. فرمود: حضرت در حالی نیست که بتوانید با او ملاقات کنید، بروید.
اصبغبن نباته میگوید: همه رفتند و من ماندم. دوباره صدای گریه از درون خانه بلند شد و من گریه کردم. باز حسنبن علی(علیهالسلام) از منزل بیرون آمده فرمودند: مگر نگفتم بروید؟ عرض کردم: «والله یابن رسولالله ما تتابعنی نفسی»؛ قسم به خدا نمیتوانم بروم. قلبم اینجا است، باید حضرت را ببینم و امام را زیارت کنم. امام حسن فرمود: پس صبر کن اجازه بگیرم، چند لحظه صبر کردم. امام فرمودند: بیا.
وقتی وارد شدم، دیدم علی(علیهالسلام) پارچه زردی را به سر مبارکشان بستهاند و خون هم مرتب از سر ریخته، رخسار شریفشان هم زرد شده است که من نتوانستم بین آن پارچه با رنگ صورت مبارکشان فرق بگذارم. آنگاه خودم را به دامان حضرت انداخته و بوسیدم و گریه کردم.
حضرت به من فرمود: «لا تبک یا أصبغ فإنّها والله الجنّة»؛ اصبغ گریه مکن، به خدا من به بهشت میروم. همانا این سخن اهل یقین است.
اصبغ بن نباته گفت: یا امیرالمؤمنین من هم میدانم که شما اهل بهشت هستید، اما گریه من برای آن است که ما شما را از دست میدهیم، تکلیف ما چیست؟ (او هم شاگرد همان مولی است. در قرآن کریم آمده است، عدهای صیرورتشان بهشت است، یعنی بهشت میشوند، نه اینکه به طرف بهشت سیر میکنند).
اصبغبن نباته عرض میکند: حدیثی از پیامبر بفرمایید و چون من دیگر شما را نمیبینم، این آخرین حدیثی باشد که از پیامبرصلی الله علیه و آله و سلم نقل میکنید.فرمود: روزی پیامبرصلی الله علیه و آله و سلم مرا خواند. فرمود: یا علی به مسجد میروی و مردم را به مسجد دعوت میکنی. آنگاه خدا را حمد و ثنا میکنی و بر من درود میفرستی. وقتی خطبهات با این مقدمه شروع شد، به مردم بگو: من پیامآور خدایم. رسول خدا مرا فرستاده که پیام او را به شما برسانم و پیام رسول خدا این است: «إنّ لعنة الله ولعنة ملائکته المقربین وأنبیائه المرسلین ولعنتی علی من انتهی إلی غیر أبیه، وادعی علی غیر موالیه، أو ظلم أجیراً أجْره»؛ لعنت خدا و فرشتگان و انبیا بر کسی که به غیرپدرش انتساب پیدا کند و به غیرموالیانش ارتباط داشته و این رابطه را قطع کند. حال این انتساب یعنی چه؟ این پدر به چه معنا است؟ این «مولی» به چه معنا است؟ هر کسی بهگونهای استفاده کرده است. در ادامه فرمود: لعنت خدا بر کسی که مزد اجیر را ندهد.
اصبغبن نباته میگوید: حضرت. این چند چیز را به من فرمود. من هم آمدم و به مردم گفتم. آنگاه کسی در بین جمعیت برخاست و گفت: این را توضیح بدهید. لعنت خدا و رسول و ملائکه بر کسی که به غیرپدرش یا به غیرموالیانش انتساب داشته باشد و ادعای غیر آنان را درسربپروراند و یا حق اجیر را ندهد و به اجیر ظلم کند، یعنی چه؟
امیرالمؤمنین فرمود: من این خواسته را به پیامبر رساندم. حضرت فرمود: به مسجد برو و این کلمات را تفسیر کن و بگو: «أیّها النّاس ما کنّا لنجیئکم بشیء إلاّ وعندنا تأویله وتفسیره»؛ مردم ما حرفی نگفتیم که گنگ و مبهم باشد، بلکه این سخن نیز تأویل و تفسیرش پیش ماست؛ اینکه گفتیم بر کسی که به غیرپدرش انتساب داشته باشد، «ألا وإنّی أنا أبوکم» من پدر شما هستم. هر کسی با پدرش ارتباط نداشته باشد؛ یعنی به پیامبر ارتباط ندارد و بعد هم در این ارتباط «أنا وعلی أبوا هذه الاُمّة» مطرح شد. هر کس به این پدر ارتباط نداشته باشد و فرزند این پدرنباشد، مشمول لعنت خدا و فرشتگان خواهد بود.
چگونه انسان با پیامبر ارتباط پدری و پسری دارد، جز از راه محبّت؟ آیا محبت بدون معرفت و معرفت بدون اطاعت میسر است؟ آن اطاعت و عبادتهای خدا به دستور پیامبر است که انسان را عارف و عارف را محّب میکند.در ادامه فرمود: «ألا وإنّی أنا أبوکم، ألا وإنّی أنا مولاکم، ألا وإنّی أنا أجیرکم» من مولای شما هستم، ارتباطتان را با من قطع نکنید. من اجیرم، اجرتم را بدهید. اجرت پیامبر چیزی جز محبت خاندانش نیست، زیرا ﴿قل لا أسئلکم علیه أجراً إلاّ المودة فی القربی﴾ ؛ محصول زحمات چندین سالهام این است که شما دوست علی و اولاد علی باشید. دوست عترتطاهره باشید. وقتی نام اینها را میبرند، قلبتان باز شود و نشاطی در جانتان احسان کنید. دستورات را از اینها بگیرید و پیروی را نسبت به اینها داشته باشید. مزد رسالت من «محبّت» اینهاست. محبّت، محصول معرفت و معرفت هم محصول اطاعت است. 4
جانشین پیامبر صلوات الله
سعدبن ابی وقّاص میگوید: ما با رسول خدا در حجّةالوداع بودیم. وقتی به غدیر خم رسیدند، به منادی امر کردند، مردم را جمع کن. آنگاه فرمودند:
من کنت مولاه فهذا علیّ موْلاه اللّهم والِ من والاه وعادِ من عاداه وانْصر من نصره واخْذل من خذله ؛ هر کس من مولای او هستم این علی مولای اوست. خدایا هر کس دشمن این علی است تو هم دشمن او باش. خدایا هر کس که علی را یاری کرد، تو او را یاری کن. هر کس علی را تنها گذارد، تو هم او را خوار و تنها بگذار.
علی(سلامالله علیه) در همه ابعاد عبادت مَثَل اعلا بود. در توحید فرمود: «ما کنتُ أعبد ربّاً لم أره»، در خصوص معاد فرمود: «لو کشف الغطاء ما أزددت یقیناً»؛ اگرپردهها برطرف شود و همه اسرار فاش گردد، چیزی به یقین من افزوده نمیشود. 5
علی از پیامبر و پیامبر از علی است
وقتی سوره مبارکه «توبه» که اعلام انزجار مسلمین از کفّار است، نازل شد، رسولخداصلی الله علیه و آله و سلم آن را به ابوبکر داد تا برای مردم مکّه بخواند. وقتی ابابکر مقداری از راهرارفت، رسول خداصلی الله علیه و آله و سلم حضرت امیرمؤمنان را فرستاد و فرمود: سوره«برائت» را از اوتحویل بگیر و پیش من بیاور تا کسی را بفرستم که برای این کار شایسته است.
امیرالمؤمنین(سلاماللهعلیه) رفت و سورهتوبه را تحویل گرفت و آورد و سؤال کرد: چرا ابوبکر این سوره را به مردم مکّه ابلاغ نکند؟ آیا اتفاقی افتاده است؟
رسول خدا فرمود: جبرئیل از طرف خدای سبحان پیام آورد: «لا یؤدّی عنک إلاّ أنت أو رجل منک»؛ ای پیامبر یا شخصاً این سوره را برای مردم مکّه بخوان یا مردی را که از تو باشد، اعزام کن. «وعلی منّی وأنا من علّی» ؛ علی از من است من هم از علی هستم. تنها علی میتواند سوره برائت را از طرف من برای مشرکان بخواند.
بیانی که درباره حسینبن علی(سلاماللهعلیه) آمده: «حسین منّی وأنا من حسین» درباره علیبن ابیطالب نیز آمده است.
عبداللهبن جعفر به پدرش امام صادق(علیهالسلام) عرض کرد: من و برادرمموسیبن جعفر(سلاماللهعلیه) مساوی هستیم؛ پدر و جدّ من و او یکی است. پس چرا علاقه تو به به برادرم موسیبن جعفر بیشتر است؟ با اینکه پدر هردوی ما یکی و جدّ هردوی ما یکی است. پس چرا برادرم پیش شما چنین عزیز است؟
امام صادق(سلامالله علیه) به فرزندش عبدالله فرمود: «إنه من نفسی وأنت إبنی» ؛ بین تو و برادرت فرق است، تو پسر من هستی، امّا برادرت موسی از جان من است. در پیدایش تو بدن دخیل بود، امّا در ظهور و تجلّی او جان من دخیل است. نگو من هم فرزند امام صادق هستم، فرزندی معنایی دارد و وارث مقام شدن مطلب دیگری است.6
بستن درها جز درخانه علی علیهالسلام
به یاد دارم که همه در مسجد مدینه حضور داشتیم. جایگاهی بود بدونسقف و خانههای اطراف به مسجد راه داشت که میتوانستند در این مسجد بیتوته کرده و از آن به جای خانه استفاده کنند. همه در مسجد پیامبر بودیم و آلعلی و ابوبکر و عمر هم بودند. شبانه دستور رسید که همه از مسجد بیرون بروید، جز آلرسول و آلعلی کسی حق ندارد در مسجد بماند. همه بیرون رفتیم. وقتی صبح شد، عموی پیامبر «حمزه» عرض کرد: «یا رسولالله أخرجتنا وأسکنت هذا الغلام»؛ همه ما را از مسجد بیرون کردی و این جوان یعنی علیبن ابیطالب را در مسجد راه دادی؟ ما عموهای شما و از پیران و اهل شما هستیم.
رسول خداصلی الله علیه و آله و سلم فرمود: من شما را بیرون نکردم؛ خدا امر کرد که علیبن ابیطالب(علیهالسلام) میتواند از مسجد آنگونه استفاده کند که از خانه خود استفاده میکند.
به مریم هنگام مادر شدن دستور میرسد که از خانه و مرکز قدس بیرون برو! امّا خطاب به فاطمه بنتاسد میگویند: بیا داخل و دیوار کعبه گشوده میشود. اینکه در دعای ندبه آمده است: «وسدّ الأبواب إلاّ بابه» تمام درها را بست، مگر درخانه علی(علیهالسلام) را همین نکته را بیان میکند. 7
محبوب دل پیامبر صلوات الله علیه و آله و سلم
در جنگ تبوک حضرت رسولصلی الله علیه و آله و سلم بیرون رفتند و حضرت علی(علیهالسلام) را در مدینه به عنوان خلیفه خود قرار دادند تا مدینه را حفظ کند. عدهای حسادت کرده، این فضیلت را نقطه ضعفی تلقی کردند و گفتند: پیامبر نمیخواست علی در این جنگ شرکت کند!
امیرالمؤمنین پس از شنیدن این مطلب دنبال رسول خداصلی الله علیه و آله و سلم آمد و عرض کرد: من شما را رها نمیکنم.
حضرت رسولصلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: برای چه آمدی؟
عرض کرد: قریش میگویند شما مرا به همراهتان در جبهه نبردید، برای اینکه مایل نبودید، من در جنگ شرکت کنم.
حضرت فرمود: مردم را جمع کنید.
منادی حضرتصلی الله علیه و آله و سلم ندا داد؛ همه جمع شدند. آنگاه فرمود:
أیّها النّاس أفیکم أحد إلاّ وله من أهله خاصّة؟ قالوا أجل، فإنّ علیبن أبیطالب خاصة أهلی وحبیبی إلی قلبی؛ هر کدام از شما در امور خانوادگی کسی دارید که به شما بسیار نزدیک و مورد اطمینان شما باشد. علیبن ابیطالب هم نسبت به من چنین است؛ او از بستگان نزدیک و محبوبدل من است.
رسولخدا جز به خدا به چیزی نمیاندیشید و جز به خدا به هیچکس علاقه نداشت. پس چرا به علیبن ابیطالب علاقه داشت؟ چون او مظهر خدا و دوستی او دوستی خداست. او بیگانه نیست.
آنگاه در حضور مردم فرمود: همانطور که هارون وزیر موسی بود.
«أما ترضی أن تکون منی بمنزلة هارون من موسی؟ إلاّ أنّه لانبی بعدی؛ آیا راضی نمیشوی منزلت تو نسبت به من مانند منزلت هارون نسبت به موسی باشد؟
حضرت علی(علیهالسلام) فرمود: رضیتُ عن اللّه ورسوله» ؛ من راضی شدم از خدا و رسولش.
پی نوشت ها:
1-حضرت آیت الله جوادی آملی،کتاب شمیم ولایت.ص227
2- همان.ص222
3-همان.ص226
4-همان.ص228
5-همان.ص228
6- همان.ص219
7-همان.ص219
8-همان.ص224
منبع: مجله اسراء
پایان پیام/
نظر شما